Det er et historisk sus over Floreria Atlantico – i god Buenos Aires-ånd
Foto: (Floreria Atlantico)

Det er et historisk sus over Floreria Atlantico – i god Buenos Aires-ånd

Fortellingen om Floreria Atlantico er en om immigranter, eklektisk mangfold og produktvelde. Men også om kjærlighet til havet og til fedrelandet. Den fortsetter videre i meny og dekor med organiske og miljøbevisste valg.
13 Oktober 2022 - 07:57

Floreria Atlantico har figurert i toppen av rankinglisten The World’s 50 Best Bars i mange år. Og er dermed en av Sør-Amerikas aller beste. I begrunnelsen kan vi lese at baren «representerer det moderne argentinske coctelería. Den går sine egne veier og er en ode til sitt land, sitt folk og sine produkter».

Baren ligger i det gamle havnekvarteret i Retiro i Buenos Aires, der mer enn fire millioner immigranter gikk i land i siste halvdel av det nittende og i begynnelsen av det tjuende århundret. De kom fra Italia, Spania, Frankrike, Russland, Tyskland, Storbritannia og Portugal. Buenos Aires tok dem imot og krysset deres vei, så dem komme og gå, bukke under eller skaffe seg et liv. De ble en del av Buenos Aires, og Buenos Aires ble en del av dem.

Navnet på baren betyr "blomsterbutikken ved havet". Du må nemlig gå gjennom denne for å komme ned til baren. Foto: Nazca Agosto

Barene var nødhavn og vannhull der nettene artikulerte erfaringen. Nostalgien og brennevinet man hadde med seg over Atlanteren, fylte glassene. Det kom en annen tørst, nye historier, tapt fortid og ny fremtid. Barene gav varme i natten.

Økologisk og miljøbevisst
Gaston Sosa har vært stedets sommelier siden 2016. - Vi produserer egen vin under merkenavnet Atlantico, en hvit semillon og en rød bonarda. Videre produserer vi egen gin, Principe de los Apóstelos, og nylig lanserte vi rød og hvit vermut i sortimentet. Ikke minst produserer vi eget mineralvann, både med og uten kullsyre, som vi serverer i husets glasskarafler, forklarer han.

Dette er et av flere økologiske grep for å møte miljøutfordringene. Videre forteller han at cocktailene får sødme fra naturlige søtningsstoffer som lavendel og chancaca, en type uraffinert rørsukkersirup.

- Hemmeligheten med drinkene er ikke å bruke for mange ingredienser eller for mye sprit, men å finne balansen mellom elementene slik at de harmonisk møter hverandre, sier han.

Renato (Tato) Giovanni er en av grunnleggerne av baren. Foto: Nazca Agosto

På hjemmesiden kan vi lese at grunnleggeren Renato (Tato) Giovanni, sammen med sin brasilianske partner Anine Vargas «elsker vinen og cocktailen, havet og ilden, blomstene og musikken, byene med sine havner, det elegante Recoleta og det snuskete sør, de mytiske monstre og sagnene som gjenstår å utforske. Vi har med oss historier fra hoteller, barer og bydeler, fra Brasil og Argentina, fra vårt elskede Buenos Aires, fra campo og bodega, fra fuktige kvelder og blindtester, fra egenprodusert brennevin og fra flasker åpnet med venner og fremmede».

Her blandes amerikansk cocktailkultur med spansk sherry, italiensk og portugisisk vin, engelsk gin og hollandsk genever, cubansk rom og pisco fra Peru, tyrkisk anis, fransk absint og champagne. Men også med argentinernes favorittdrikk nummer en, urteteen yerba-mate, med potet og arka, en urt fra Argentinas nordlige regioner.

Cocktailmeny og spisekart
Cocktailmenyen er geografisk inndelt. Polen byr på vodka, under England finner vi gin, Frankrike lover absint og konjakk. Italia frister med vermut, Spania med sherry fra Jerez. Men husets gin, Principe de los

Baren ligger i en kjeller under en blomsterbutikk. Foto: Floreria Atlantico

Apóstelos, er også preget av lokale og regionale råvarer som yerba-mate, eucalyptus og peperina, en urt fra Cordoba som ligger nordvest for Buenos Aires, og dette gir alle ginbaserte cocktailer en snev av yerba-mate og dermed klar smak av Argentina.

Gjennomgående for alle ingrediensene er nettopp den lokale og regionale touchen. De gjør ting på sin egen måte. Hva med en Sainthe Marthe med pinot gris rosé, Ricard Vermouth og lavendel? Eller en Equeco med Moretti maisbrennevin, chicha, Ancho Reyes, tobakk og urten arka? Kanskje en Pacto Melusiano med Camus cognac, sauvignon blanc, økologisk eple, sitron og chancaca som er søramerikansk rørsukkersirup?

Floreria handler imidlertid ikke bare om cocktails. Spisekartet er omfattende og i likhet med cocktailmenyen eklektisk og argentinsk i sitt mangfold. - Menyen byttes omtrent hver tredje måned, men to ting er alltid med, forklarer Gaston Sosa, - Blekksprut og kjempereker.

Negroni Balastrino består av Príncipe de los Apóstoles gin, Campari, Averna og eucalyptus. Foto: Nazca Agosto

For tiden serveres rekene i sitronsaus med garnityr av fennikel, eple og vårløk. Blekkspruten tilberedes med sitronmarinerte poteter og en grønn urteaioli. Dagens fisk varierer etter tilgang, men alltid à la Bloody Mary. All fisk og skalldyr kommer naturligvis rett fra Atlanteren og lukter som fersk fisk og skalldyr skal gjøre, nemlig hav. De har forstått hemmeligheten med smak. Og kvalitet.

Her har de også forstått hemmeligheten bak service. Profesjonell og sikker, upretensiøs og inkluderende. Det er lett å føle seg velkommen. Adkomsten går gjennom blomsterbutikken i gateplan. Her selges friske blomster og egne viner. Det er lite som vitner om syndig natteliv i kjelleren.

Yamanas: Old Tom • Whisky • Earl Grey • Espirulina • Bitter de Crustáceos Foto: Floreria Atlantico

- Det ser pent ut, og naboene liker det. Vi bryr oss ikke så mye om blomstene ikke blir solgt, forklarer Gaston Sosa. I kassen står kveldens vert og inviterer deg videre ned. Vi går gjennom en enorm frysedør, som om vi er på vei inn i et kjølelager. Nede blir vi møtt av en atten meter lang bardisk som går i hele lokalets smale og trange lengde. Utsmykkingen er utpreget maritim og veggene dekorert med uhyggelige monstre. Aner vi en aura av forbudstid, underground og glamour? Baren fylles opp tidlig. Her er trangt, hektisk og kaotisk. På en vanlig hverdag er rundt to hundre gjester innom. I helgene dobles antallet, da svinger det.

Dette er ekte vare. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, men gjennomtenkt og i samsvar med konseptet. Det er vanskelig ikke å la seg begeistre. Prisnivået er relativt høyt mens den argentinske pesoen svekker seg dag for dag.

- Utenlandske turister er i flertall, sier Gaston Sosa. - Tidligere så vi flere argentinere.

På den annen side, kan man kanskje spørre seg: Er ikke nettopp dette en del av konseptet?

Floreria Atlantico

Arroyo 872, Buenos Aires

floreriaatlantico.com.ar

Instagram

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her