Vil du følge champagnetrenden, gå for druen meunier

Vil du følge champagnetrenden, gå for druen meunier

Meunier ble tidligere satt i skyggen av de mer anerkjente champagnedruene chardonnay og pinot noir. Det siste tiåret har imidlertid meunier fått en renessanse og blomstrer nå for fullt, blant annet takket være en iherdig innsats fra dyktige meunierfrelste
18 Desember 2018 - 09:00

Meunier eller pinot meunier som var det mest brukte navnet tidligere, er en hardfør rød drue som skyter knopper sent og modner tidlig. Druen er derfor verdifull i den kjølige Champagne-regionen og er mest utbredt i de kaldeste, mer frostutsatte delene av Vallée de la Marne. Der trives meunier i det leirriket jordsmonnet, selv om den også tilpasser seg meget positivt i dalens andre jordsmonn som sand, kalk, kalkstein og silt. 

Leire vs kalk 

Meunier er en generøs drue med sjarmerende fruktaromaer som fersken og røde epler. Med gamle vinstokker evner planten å skape høy konsentrasjon av frukt uten overmodning slik at druene beholder sin friskhet. Det merkes godt i Tarlants fantastiske La Vigne d’Or Blanc de Meuniers 2004. Den er laget med 100 prosent meunierdruer som kommer fra gamle vinstokker plantet i 1947. Vinmarken kalles Pierre de Bellevue og ligger på sørsiden av elven Marne i landsbyen Oeuilly i den østlige delen av Vallèe de la Marne. En nydelig meunierchampagne med rik bouquet av rød frukt, florale toner og ristet briochekarakter. Den har stor konsentrasjon og kompleksitet og har utviklet seg veldig positivt gjennom 14 år. 

Regis Poissinet forklarer at meunier dyrket i leirjordsmonn beholder mer fruktige aromaer. Foto: ERICVANDEN

72 prosent av Vallèe de la Marne er plantet med meunier, resten er pinot noir og chardonnay. Området ligger vest for byen Epernay langs begge sider av Marne-elven. Sørsiden av elven kalles Rive Gauche og nordsiden Rive Droite. Det er stor variasjon i klimaet, alt etter hvilken side

Disse rene meunier-champagnene må du prøve

Moutardier Meunier Brut Nature

Leclerc Briant Blanc de Meuniers Premier Cru Brut Zero

Bérêche Rive Gauche Meunier

av elven vinmarken ligger. Den sørlige siden er varmest mens de på nordsiden av elven lettere beholder syren i druene i varme årganger. Man finner også et mangfold av jordsmonn i Marne-dalens 81 landsbyer.

Regis Poissinet som har vinmarker helt øst i dalen på grensen til Grande Vallée, dyrker meunier i vinmarker med leire, kalk og kalkstein. Han har studert vinmarkene sine og forklarer at meunier dyrket i leirjordsmonn beholder mer fruktige aromaer. Mens meunier i mer kalk- og kalksteinjordsmonn tilfører mer mineralkarakter, kalk og saltpreg i duften. 

Innhøstning hos Belin.

Jo lenger vest man kommer i Marne, jo større andel er det med leire og sand som tilfører vinene fylde og bredere, mer sjenerøse smaker. Den vestlige delen av dalen er derfor nærmest et eksklusivt territorium for meunier. 

Gamle vinstokker gir ekstra karakter 

Her i den vestlige delen, i landsbyen Fossoy, ligger Champagne Benoit Déhus vingård. Benoit er åttende generasjon vindyrker og begynte i 2000 å jobbe med faren Michel etter ferdig utdannelse som druedyrker og vinmaker samt fire års jobbing hos Bollinger. Benoit delte sin interesse for bærekraftig druedyrking med faren, men ønsket å gå videre. Han skolerte seg innen biodynami og begynte å praktisere biodynamiske prinsipper i deres beste vinmark La Rue des Noyers som er plantet med bare meunier.

I dag dyrker Benoit 2,6 hektar vinmarker biodynamisk, men sertifiseringen er økologisk fordi deres andre 10 hektar ikke er konvertert ennå. Benoit Déhus La Rue des Noyers av 100 prosent meunier er en frisk, lineær og mineralsk champagne med en livlig ren frukt av fersken, aprikos og milde kryddertoner som kanel. En champagne uten dosage, som er vanlig for Benoit Déhus champagner. I denne cuveen merker man tydelig renheten, dybden og terroirkarakteren som er et resultat av biodynamisk druedyrking. 

Utsikt over Marn-dalens myke åslandskap. Fra Belins vinmarker. Foto: ERIC RONDEAUX

Champagne Belin i landsbyen Essômes-sur-Marne lager flott champagne med meunier i blandinger, men alltid med meunier som den dominerende druen. Belin-familien har dyrket druer gjennom fem generasjoner og noen av deres eldste vinmarker er nå 60 år gamle. De verdsetter høyt sine gamle vinstokker som utrykker en egenartet jordsmonnskarakter. Deres Clair Obscur er laget med 60 prosent meuinier og resten pinot noir. En elegant og fint balansert champagne med toasty brødaromaer, svakt krydderpreg og skogbunn med en tiltalende saltaktig ettersmak.   

De tradisjonelle champagnepressene i bruk hos Apollonis.

I den østlige delen av Vallée de la Marne, nærmere bestemt i landsbyen Festigny på sørsiden av Marne-elven, finner vi Apollonis Champagne som eies av Michel Loriot og familien. De laget sin første rene meunierchampagne tilbake i 1931. Michel Loriot så tidlig et potensielt særpreg i form av en distinkt saltaktig karakter i druene fra deres gamle vinmarker. Han bestemte seg derfor i 2002 for å lage en champagne fra en vinmark som ble plantet mellom 1942 og 1966. Denne champagnen kalles nå Monodie Meunier Vieilles Vignes, og 2008-årgangen er en meget attraktiv meunierchampagne med stor dybde og en rik tekstur. Den har stor konsentrasjon av frukt av som skogsbær med en kremaktig munnfølelse og en lang saltpreget og mineralsk avslutning. 

Apollonis utnytter lydbølgesenderen fra Genodics for å holde skadedyr unna .

Satser biodynamisk 

Champagne Eric Taillet jobber mest med meunierdruen og lager flere champagner med meunier alene. Produsenten holder til i Baslieux-sous-Chatillon nordøst i Vallée de la Marne. Deres Champagne Bansionensi er komplekst sammensatt med en bouquet av ristet brød, brioche og smør etter 48 måneder med bunnfallet i flasken før omkorking. Den er rik, men med en fin frisk mineralsk avslutning etter blokkering av den malolaktiske gjæringen og kun 2 gram dosage. 

Champagne Eric Taillet er medlem av gruppen Meunier Institut som ønsker å fremheve meunierdruens kvaliteter gjennom å kommunisere og promotere den i felleskap. Også Champagne Roger Barnier og A & J Demiere som er nevnt i denne artikkelen, er medlemmer av Meunier Institut. 

I nabolandsbyen Cuchery, nordøst i Vallée de la Marne finner vi Champagne Regis Poissinet. Siden Regis overtok familievingården i 2011 har deres vinplanter gått gjennom en stor kulturell endring. Regis fattet tidlig stor interesse for naturen og allerede som 14 åring lærte han seg forskjell på biodynamisk, organisk og konvensjonell dyrking av vindruer og vinfremstilling. Han fulgte nøye med andre champagnehus og vurderte fordeler og ulemper ved gamle og nye metoder samt hvordan de har innflytelse på vinplantene, druene og den ferdige vinen. På dette grunnlaget bestemte Regis seg for full oppstart med biodynamisk dyrking og produksjon den dagen det var hans tur til å overta familiegården.

  Foto: Patrick Gironnay

Nå sju år etter overtakelsen lanserer han tre nye champagner i en serie som kalles Cuvée Irizée for å vise resultatet av den store endring vingården har vært igjennom. Cuvée Irizée 2013 er en ren meunierchampagne som er elegant og sjenerøs med aromaer av brioche og ristet brød. Den har en herlig kremaktig munnfølelse med en veldig fin mousse. Dette lover bra og nye champagner er på vei, ifølge Regis som også melder at alle hans sju hektar med vinmarker vil være ferdig sertifisert biodynamisk om litt over to år.  

Ikke bare i Marne 

Helt i øst på den nordlige siden av Marne-elven i landsbyen Fleury-la-Riviere og på grensen til Grande Vallée, holder Champagne A & J Demiere hus. Jeg smakte under mitt besøk tre forskjellige meunierchampagner som alle var vellaget. Deres Egrèg’Or har vært lagret hele 84 måneder med bunnfallet i flasken før omkorking. Det har gitt champagnen deres en meget kompleks bouquet av toast, kjeks og brioche med en behagelig mousse av små fine bobler og en lang mineralsk finish. 

Bérêche & Fils ligger i Ludes, Montagne de Reims, men de har en gammel vinmark med kun meunierdruer. Den ligger i Mareuil-de-Port ved elven på den sørlige østsiden av Marne-dalen. Vinmarken kalles Rive Gauche og mesteparten av den ble plantet i 1969. Vinplantenes alder og det rike jordsmonnet med leire, sand og fossiler fra den gang dette var havbunn gir champagnen deres stor konsentrasjon med et sterkt utrykk. Bérêche -brødrene Raphaël og Vincent lager vinene i dag, og deres Rive Gauche er en rik og fyldig meunierchampagne med aroma av fersken, kjeks og ristet brød. En vellaget champagne med en varig flintaktig mineralsk ettersmak. 

Bereche-brødrene Vincent (tv) og Raphael.
Champagne Roger Barnier-100% Meunier

I landsbyen Vrigny i Montagne de Reims lager Champagne Lelarge-Pugeot raffinerte champagner både med meunier alene og meunierdominerte blandinger. De dyrker biodynamisk og vingården ble sertifisert biodynamisk i august 2010. Deres Les Meuniers de Clèmence har en ren tiltalende nese av ristet brød og rød frukt med små fine bobler og er flott balansert med 3 gram dosage. 

En annen produsent som lager utmerket champagne av meunier er Champagne Roger Barnier som holder til i landsbyen Villevenard i Coteaux du Morin som er sørvest for Côte des Blancs. Den nordlige delen av Coteaux du Morin har mest kalk i jordsmonnet og er for det meste forbeholdt chardonnay. Den sørlige delen derimot har rikere leire og det er her Barnier produserer sin komplekse champagne Cuvee 2012. Det er en ren meunier som har fått sin rike bouquet og veldig fine kremaktig mousse etter 45 måneder på bunnfallet i flasken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her