Bedre helse etter røykeloven

Færre luftveisplager blant ansatte i barer og restauranter etter innføringen av røykeloven.
08 November 2011 - 15:08

En ny studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening slår fast at røykeloven fra 2004 har en positiv innvirkning på serveringspersonalets helse. Mer enn 40 prosent sier at de har færre symptomer, som piping i brystet og luftveisinfeksjoner, etter flere år med røykelov.

Samtidig rapporterer to av ti at de faktisk har flere symptomer, noe forskerne er overrasket over. Til sammen konkluderer imidlertid studien med at «innføring av røykeforbud på serveringssteder kan være gunstig for helsen til de ansatte».

Loven om røykfrie serveringssteder kom seks år etter at det ble innført et generelt forbud mot røyking på arbeidsplasser. Farene ved passiv røyking var hovedargumentet for at det til slutt ble innført røykelov i utelivsbransjen. Passiv røyking øker risikoen for lungekreft, kols og hjerte- og karsykdommer. I tillegg kommer symptomer som irritasjon av øyne, luftveier og hals.

Selv om forskerne konkluderer med at røykeloven fungerer positivt for mange, er det fortsatt en tendens i utelivsbransjen til å ville omgå loven. Uteserveringer bygges mer og mer inn, og til slutt er de i praksis inneservering med tanke på luftkvaliteten.

Forbundssekretær Clas Delp sier til frifagbevelgelse.no at det viktig at Arbeidstilsynet har lik praksis over hele landet, og at det trengs klare retningslinjer.

- Noen av de mest innebygde uteserveringene er jo i praksis samme hemsko for arbeidsmiljøet som røyking inne, sier han.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her