Står vi overfor en situasjon hvor tilbudet ikke kan dekke etterspørselen, eller gjør vi det ikke?
Flere rapporter, senest Morgans Stanleys rykende ferske, slår fast at det allerede i fjor manglet 300 millioner kasser vin til å dekke etterspørselen på verdensmarkedet. Studien hevder også at dette trolig vil være gjennomgangsmelodien i årene som kommer, skriver The San Francisco Chronicle.
Det er langt fra sikkert, svarer en rekke analytikere og vinhandlere. Mulan Chan-Randel, som kjøper viner fra Rhone og Sør-Frankrike for K&L Wine Merchants i San Francisco, sier til at avisen at ingenting tyder på at det blir produsert for lite vin og at det også finnes nok vin til å møte den økte etterspørselen i det amerikanske markedet.
Andre peker på at det forventes at druehøsten i California blir på fire millioner tonn, like under fjorårets rekordavling.
I en fersk rapport fra Office International de la Vigne et du Vin (OIV) slås det fast at det etter fem moderate år ser ut til å bli en relativ høy vinproduksjon i 2013. INternasjonalt øker den med 8,8 prosent til 281 millioner hektoliter, den høyeste produksjonen på sju år og 22,8 millioner hektoliter mer enn i 2012. Årsaken er blant annet rekordstore avlinger i Spania, Frankrike og Argentina, skriver vinavisen.dk.
245 millioner hektoliter forventes å bli drukket opp, mens overskuddet går til destillasjonsindustrien, som får dekket sitt behov for første gang siden 2007.
Organisasjonen peker også på at det økte forbruket i Asia i stor grad vil bli dekket av økt produksjon i hjemmemarkedene.