Australier til svenskepris

Ukens vin lever opp til inntrykket vi europeere har av Australia, lett-å-like, rund og god, jovial, lite krevende men likevel med nok dybde til å vinne respekt. Dessuten er den svært rimelig. Faktisk til samme pris som den ville kostet i Sverige.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2004 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cookoothama Merlot 2004 (20226) er riktignok ikke til salg på Systembolaget men en vin i samme serie, bare laget av andre druer, også den fra Nugan Estate, koster SEK 99. Årsaken til denne gavepakken fra downunder (Cookoothama koster for øvrig ca 65 kroner i Australia) er selvsagt et fremstøt for å få fotfeste også her til lands.

Og det bør Cookoothama Merlot ha store muligheter til. Dette er nemlig en svært lettlikendes og god vin til prisen. Som all annen rødvin på dette kvalitetsnivået fra Australia er den tettpakket med bløt, og søt mørk frukt som støttes opp av krydder, sjokolade og fine myke tanniner. Deilig å drikke alene men også velegnet til alt innen stekt eller grillet kjøtt, også velkrydrete retter. En vin som bør drikkes nå (innen et til to år) mens den er på sitt mest sjarmerende.

Cookoothama Merlot vil også sette spor etter seg fordi flasken bærer en morsom etikett som mange vil huske. Navnet betyr fruktbar jord på aboriginerspråk, og hendene skal symbolisere alt arbeidet som er lagt ned i bearbeidelsen av jorden gjennom tusener av år i området hvor Cookoothama henter sine merlotdruer fra. Beliggenheten er i Riverina, rett vest for Sydney. Det var her engelskmennene etablerte sin koloni på slutten av 1700-tallet og raskt introduserte sine europeiske jordbruksmetoder, også dyrking av vindruer. Men ikke uten problemer for klimaet er svært varmt og Riverina som ligger 40 mil fra kysten er halvørken. Det betyr at vinmarkene må vannes. Mens det var en stor utfordring i de to første århundrene, nyter området godt av dagens velutviklede irrigasjonsteknologi.

Fraværet av fuktighet fra oven gjør det å dyrke druer (og annen frukt) til en ganske risikofri affære. Det er også forklaringen på at vinene kan selges til såpass fornuftige priser. I mars måned kommer derfor Nugan Estate med en boksvin, Wally's Hut Cabernet Shiraz 2002, til 288 kroner og den samme vinen i flaske til kroner 79,90.

Produsenten Nugan Estate har flere kvalitetsnivåer på vinene sine. Mens Wally's Hut representerer enkleste nivå, er Cookoothama midterste segment. På topp er Nugan Estate-vinene som trolig ville koste nærmere to hundre kroner her hjemme. Disse vinene har skaffet Nugan Estate oppmerksomhet så vel hjemme som på eksportmarkedet. Men Nugan Estate har ikke alltid laget vin. Det var først i 1986 da Ken, sønnen til Alfredo Nugan som startet det hele med fruktdyrking da han emigrerte fra Valencia i 1940, døde at kona Michelle måtte ta skjeen i en annen hånd. I stedet for å selge druemost til ledende australske vinhus besluttet hun å utvikle bedriften til å bli en vinprodusent i det australsk tetsjikt. Ingen liten ambisjon tatt i betraktning den sene starten. Men renomméet som leverandør av høykvalitetsdruer var et godt utgangspunkt.

I dag styrer hun sammen med sønnen Matthew og datteren Tiffany til sammen drøyt 600 hektar vinmarker fordelt på Riverina, King Valley og McLaren Valley samt et par hundre under kontrakt i Coonawarra, i tillegg til 800 hektar med sitrus, oliven, løk og gulrøtter. Størrelsen til tross vektlegges kvalitet gjennom hele produksjonen. Det varme og tørre klimaet stiller ekstra store krav til den som skal lage vin i toppklassen. Derfor holder Nugan-familien utbyttet nede, og ofte på under halvparten av hva som er normalen i området. Vanningen som skjer med rent vann - for øvrig godkjent for ølbrygging - er nøye dosert i henhold til en analyse av jordsmonnets beskaffenhet og i henhold til å minimere negative miljøeffekter.

Under slike klimatiske forhold er det viktig å unngå enhver fare for oksidasjon. Derfor er vinpressene lokalisert slik at det tar maks. en halvtime å frakte druene dit etter at de er plukket. Selve vinfremstillingen skjer på det to år gamle anlegget som i seg selv dekker en hektar. Selvsagt med alt tenkelig innen moderne utstyr. Slik australsk standard har utviklet seg til å bli.

Vinen skulle opprinnelig lanseres i basisutvalget i november fjor. Av flere årsaker ble lanseringen utsatt, men vinen finnes tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsliste og er på lager i Norge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her