Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Tidligere i sommer tok den rutinerte estiske østersåpneren førsteplassen i Nordisk Mesterskap. Sist helg gjentok han bragden i Irland og kan endelig kalle seg verdensmester. Norge havnet på 7. plass.
29 September 2014 - 14:00

Gjennom flere år har estlenderen Anti Lepik vist en stadig stigende formkurve. Denne helgen viste han resten av østersåpnermiljøet at han nå ligger helt fremst i denne litt uvanlige konkurransegrenen.

I tillegg til å være blant de aller raskeste til å åpne de 30 østersene, fikk han også flest bonuspoeng, noe som gir ham premie for konkurransens beste presentasjon. En dobbeltseier, med andre ord.

Vår egen Heini Petersen måtte innrømme at det blir stadig vanskeligere å hevde seg i verdensmesterskapet. En innrømmelse som sitter langt inne fra en som har lang fartstid innen denne konkurransesporten.

60 år i Irland

I år kunne konkurransen skilte med et aldri så lite jubileum. Helt siden 1954 er denne konkurransen blitt en årlig foreteelse i den irske havnebyen Galway. I løpet av en hektisk høsthelg blir tilreisende fra hele verden fristet med 60.000 friske østers akkompagnert av Guinness, vin og champagne.

 

Nordmann med i det irske mesterskapet

Heini Petersens datter, Maria Brendehaug Petersen, som for tiden studerer i Dublin, var i år med som deltaker i det irske mesterskapet. Der vant Stephen Nolan, mens Maria kom på en god niende plass – og ble premiert med konkurransens peneste presentasjon av de åpnete østersene.

I verdensmesterskapet er det, i motsetning til det norske mesterskapet, ingen finaleomgang. Og siden de enkelte utøverne har vidt forskjellige teknikker når østersene åpnes, og utseendet på presentasjonen vektlegges mye, er det knyttet stor spenning til dommernes avgjørelse. Det er altså ikke nødvendigvis den med raskest åpningstid som vinner.

I en hektisk konkurranse, der de fleste kappes om å bli raskest ferdig med å åpne de 30 østersene, hender det at kniven glipper. Og kommer det blod i østersene, "belønnes" man med 30 straffesekunder for hvert av funnene. I år var det heldigvis ingen som skar seg.

Skallrester er ikke enkelt å unngå når disse lokale østersene åpnes, for kantene er skarpe. Det var derfor på dette punktet, i tillegg til at en del av selve østersene ikke var løsnet fra skallet, deltakerne fikk de fleste straffesekundene notert.

Resultater fra VM i østersåpning 2014

Nr

Navn

Land

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Anti Lepik

Estland

2:51

32

26

2:57

2.

Eamon Clarke

Canada

2:42

40

17

3:05

3.

Jesper Knudsen

Danmark

3:08

44

24

3:28

4.

Hasse Johannesson

Sverige

2:45

76

21

3:40

5.

Xavier Caille

Belgia

2:22

96

12

3:46

6.

Stephen Nolan

Irland

3:00

60

13

3:47

7.

Heini Petersen

Norge

3:20

64

25

3:59

8.

Johann Schlag

Finland

3:26

60

23

4:03

9.

William Young Jr.

USA

3:10

80

25

4:05

10.

Luca Mantovani

Italia

3:46

56

17

4:25

11.

Tomas Hladik

Tsjekkia

3:44

80

24

4:40

12.

Nemo Simic

Sveits

4:11

84

12

5:23

13.

Peter Oreel

Nederland

4:02

114

15

5:41

14.

Hyuma Tojo

Japan

4:49

84

14

5:59

15.

Frankie Wai Kei Ya

Kina

4:16

148

05

6:39

16.

Chan Chee Meng

Singapore

6:11

100

23

7:28

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her