22. august i Oslo - Portugisisk vinkunst på Ekebergrestauranten

Innled denne høsten med en fantastisk fire-retters middag med følge av ikke mindre enn 10 viner fra et av Portugals mest betydningsfulle vinhus.
Redaksjonen
01 August 2005 - 13:59

Bacalhõa, Vinhos de Portugal, er en vinprodusent av betydelig format - og én av Portugals syv aller største vinprodusenter. Dette er en pionérbedrift som står for kreativitet og originalitet. Dette gjenspeiles i et høyt kvalitetsnivå på deres viner, fra den rimelige J.P.-serien til Quinta da Bacalhôa og Moscatel de Setúbal. Denne kvelden vil en av Bacalhõas vinmakere lede oss gjennom den fantastiske porteføljen.

Les mer om Bacalhõa nedenfor, eller klikk FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="historikk">her.

Bli med og opplev denne kvalitetsprodusenten og ikke minst de kunstneriske og fantastiske kreasjonene betjeningen på Ekebergrestauranten har komponert for å fremheve de enkelte vinenes smak.
 

MENY
Bacalhôa, Vinhos de Portugal
Winemakers Dinner
Ekebergrestauranten
22. august 2005
*
Apéritif
Loridos Chardonnay 2000
*
Grillet sverdfisk, serveres med caponata og sabasjy
Catarina 2004
**
Saltimbocca av kanin med salvie og serranoskinke,
rabarbraconfit, spinat og pastinakk-sennepscréme
J.P. Garrafeira 2000
Meia Pipa 2001
Só Touriga Nacional 2001
***
Pepperglasert lammecarré
med sesongens sopp og pinje-estragonsjy
 Santa Fé de Arraiolos 2004
Quinta da Bacalhôa 2000
Palacio da Bacalhôa 2000
****
Fiken- og aprikosclafoutis
med hjemmelaget vanilje- og honningis
Moscatel de Setúbal
*
Moscatel de Setúbal 1996
*

Dette er de 10 vinene du får servert til menyen:
 

● Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs
(ikke i salg i Norge - anslått pris er kr. 200,-)

Dette arrangementet er nå avholdt.

Tid: 22. august 2005 kl. 19.00 (til ca. 22.00)
Pris: kroner 950 inkl. mva
Sted: Ekebergrestauranten, Kongsveien 15, 0193 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220805. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 17.08.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Historikk
Bacalhõa ble grunnlagt i 1922, og het opprinnelig João Pires & Filhos. Huset levde en relativt anonym tilværelse frem til slutten av 70-årene, da António d'Avillez ble den største aksjonæren i selskapet. António d'Avillez kommer fra en famiilie med lange tradisjoner innen fremstilling av vin, og hans entusiasme for nyskapning blandet med ambisjon og lidenskap for vin, har bragt Bacalhõa dit det er i dag.

Over årene har Bacalhõa investert betydelige summer i moderniseringen av produskjonsmetoder og i vingårdene. Dette førte i 1982 til at de gikk over i en ny æra der man begynte å markedsføre sine egne viner, som ble en suksess over natten.

I 1998 gikk familien Berardo fra Madeira inn som majoritetseiere i Bacalhõa. Dette er en familie som i Portugal bl.a. er kjent for sine rike kunstsamlinger. I samarbeide med António d'Avillez som har beholdt et antall aksjer, gikk de raskt i gang med et fornyelsesprogram for Bacalhõa. Programmet består av nyplantinger, lansering av nye viner, nytt design av etiketter for eksisterende viner samt tiltak for generell kvalitetshøyning hos Bacalhõa.

Eiendommer
Bacalhõa har investert betydelige summer på oppkjøp av flere eiendommer over de siste årene. Gjennom et partnerskap med Lafite Rotschild har Bacalhõa sikret seg Quinta do Carmo, som representerer en betydelig nyvinning for huset.
Vingården Monte das Ânforas i Arraiolos, Alentejo, er modernisert og forsynt med nye mottaksenheter for druene, produksjonsutstyr og lagringstanker. Dette har blitt et sjarmerende sted i vakre omgivelser der Bacalhõa har brukt gamle amforaer fra Alentejo som dekorasjonselement.
Bacalhõa's store stolthet er Loridos hvor de produserer sine musserende viner med samme navn. Dette er opprinnelig et gammelt italienskeiet gods som ligger i Bombarral, nær den kjente turistperlen Óbidos, like nord for Lisboa. Vi skal få gleden av å smake Loridos Chardonnay 2000, Blanc de blancs, som apéritif denne kvelden.

Druer
Bacalhõa har nå avsluttet nyplanting av 65 hektar vinplanter med perfekt resultat og på rekordtid. Et nytt planleggingssystem er innført for å utnytte ressursene best mulig i produksjonen. Dette skal bidra til å opprettholde de gunstige prisene samtidig som kvaliteten økes.
Et annet bevisst tiltak for å bedre druenes kvalitet har vært å redusere produksjonen pr. hektar med opptil 30-60%. Bacalhõa har dessuten satt inn ressurser i et 'Green Harvest' program, der de plukker bort de første modne druene, slik at alle druene får best mulig kvalitet og maksimal konsentrasjon. Enda et bidrag til å sikre vin av høy kvalitet.

Endrue-viner
Bacalhõa var med daværende vinmaker Peter Bright de første i Portugal som plantet Cabernet Sauvignon og Chardonnay, og de lanserte da bl.a. Quinta da Bacalhôa som er en fantastisk Cabernet/Merlot vin og Cova da Ursa en ren Chardonnay.
Av utenlandske druer valgte Bacalhõa nå Syrah, og nylig lanserte de en ren Syrah som den første i en serie nye éndrue-viner. Forøvrig består nyplantingene av Touriga Nacional, Touriga Francesa, Trincadeira, Aragonez, Alfrocheiro og Petit Verdot med tanke på flere nye viner i denne serien kalt 'Só' (=bare).

Dessertviner
Dessertviner er det ikke mange som forbinder med Portugal, men Bacalhõa produserer en fantastisk vin i sin Moscatel de Setúbal, som også ble servert til desserten under Nobel-middagen i Stockholm i 2002. Det er klart at vi ikke kan være noe dårligere og avslutter selvsagt denne fantastiske middagen med denne vinen.

Bacalhõa har gjort seg bemerket på mange områder også utenom selve vinproduksjonen, og deres kunstsamling i Azeitão er vel verdt et besøk.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="meldpaa">Meld deg på her (klikk)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her