Mat
10 velsmakende tv-serier og filmer du kan kose deg med i påsken

10 velsmakende tv-serier og filmer du kan kose deg med i påsken

Finn frem popcornet og gjør deg klar til å få vann i munn - disse filmene og tv-seriene setter garantert appetitten i gang.
12 April 2020 - 17:10

 

1. Chefs Table (2015 - )

Chefs Table har alt en god TV-serie trenger. Fra fantastiske historier, inspirerende mennesker, vakker scenografi og et soundtrack som  løfter det hele. I hver episode får du et intimt innblikk i privat- og arbeidslivet til noen av verdens mest anerkjente kokker. De inspirerende historiene og vakkert filmede scenene får en hver til å ville bytte ut dressen til fordel for kokkejakka, og gjør seeren sulten på både mat og livet. Med hele 6 sesonger og to spin-off serier er Chefs Table er av de mest innflytelsesrike TV-seriene noen sinne laget om kokker og deres fabelaktige univers. 

Streames hos Netflix

2. Cooked (2016)

I løpet av fire episoder basert på de fire naturelementene - ild, vann, luft og jord, gir Michael Polland et opplysende og overbevisende blikk på utviklingen av hva mat betyr for oss, gjennom matlagingens historie, og dens universielle evne til å knytte oss sammen. Serien fremhever menneskets primære behov for matlaging og oppfordrer seeren til å returnere til kjøkkenet for å gjenvinne tapte tradisjoner, og for å danne en dypere, mer meningsfull forbindelse til ingrediensene og matlagingsteknikkene vi bruker for å gi oss næring. Gjør deg klar for store aha-opplevelser og et sterkt ønske om å kunne bake ditt eget brød. 

 Streames hos Netflix

3. Salt, Fat, Acid, Heat (2018)

Salt, Fat, Acid, Heat er basert på  Samin Nosrats bestselgende bok med samme navn. Boken er blitt omtalt av flere kokker som boken de selv ønsker de hadde skrevet. I løpet av serien følger vi Nosrat på hennes reise verden over for å  avmystifisere og utforske grunnprinsippene i hva det er som gjør mat så deilig og velsmakende, og viser hvordan seeren lett kan inkorporere disse elementene i en hver matrett de lager. 

Streames hos Netflix

4. Theatre of Life (2016)

Denne hjertevarmende dokumentarfilmen fanger den oppsiktsvekkende historien om hvordan stjernekokken Massimo Bottura, sammen med 60 av verdens toppkokker, forvandlet mat som var på vei til dynga til deilige og næringsrike måltider for Italias mest sultne innbyggere - flyktninger,  rusavhengige, tidligere sexarbeidere og andre vanskeligstilte. Filmen er en visuell fest i seg selv, og setter et menneskelig ansikt på det kraftige budskapet om sosial rettferdighet og miljøbelastningen av matsvinn.

Streames hos Netflix

5. Master Chef Australia (2009 - )

Master Chef er programmet som forvandler hobbykokker til stjernekokker. Programmet startet i Storbritannia i 1990, og har siden den gang spredt seg som ild i tørt gress med flere versjoner verden over. Master Chef Australia var den første internasjonale utgaven og er blitt den mest kjente og folkekjære favoritten. 

Stream sesong 1-11 på dplay eller se sesong 9 på TLC nå.

6. Jiro Dreams of Sushi (2011)

Nå som du har blitt hekta på Chefs Table, er det på tide å gå tilbake der det hele startet. Skaperne av Chefs Table er nemlig de samme som laget Jiro Dreams of Sushi. Dokumentarfilmen følger den 85 år gamle sushimesteren Jiro Ono, grunnleggeren av den legendariske sushirestauranten Sukiyabash Jiro. Med sine ti sitteplasser og tre Michelin-stjerner er dette den eneste sushirestauranten av sitt slag. 

Kan leies på filmarkivet.no 

7. Chef (2014) 

Chef er en kjærlig feiring av mat, vennskap og familiekjærlighet. Vi følger kokken Carl Casper og hans sønn på en reise i gjennom Amerika i deres nyoppstartede food truck. På veien blir vi presentert fort autentisk amerikansk matkultur, deilig streetfood og fabelaktige matbilder. Her er det nok å sikle over. 

Streames på Netflix eller leie den på viaplay

8. Anthony Bourdain: No Reservations (2005 - 2012)

Anthony Bourdain: No Reservations er en av mesterkokkens flotteste TV-serier. Vi følger Bourdain i det han besøker både kjente kulinariske hotspots og avsidesliggende perler i hans globale søken etter den ultimate matopplevelsen. Underveis tilbyr Bourdain sitt perspektiv på både maten og de lokale skikkene han kommer over på sine reiser. 

Sesong 2 kan streames på Dplay

9. A Hundred-foot Jouney (2014)

A Hundred foot Journey er en søt og sjarmerende film der en indisk familie flytter til Frankrike og setter opp en restaurant på andre siden av gaten for en veletablert fransk Michelin-restaurant. Vi møter Helen Mirren som hovmodig restauranteier, noe som i seg selv er en fornøyelse. I tillegg byr filmen på nærgående detaljer av mat i alle varianter, og ramme for ramme blir vi presentert med fantastisk matporno av både det franske og indiske slaget.

Streames på Netflix eller leie den på Viaplay

10. Gutta på tur  (1995 - 2002)

Finnes det noe mer behagelig enn å følge  Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie på tur? Det er på tide å dra frem noen episoder av den ikoniske TV-serien Gutta på tur. Lær å fange din egen mat, og  få vann i munn i det Arne Brimi tryller frem de lekreste gourmetmåltider i Norges villmark.

Stream sesong 1-12 på TV2 Sumo.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter
Dagens rett

Kyllingsalat med parmesankrutonger er på bordet i løpet av 20 minutter

En fyldig salat som kan minne om en cæsarsalat, lager du raskt av ferdigstekt kylling - eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her