Det er rundt 2100 restauranter og kafeer i Oslo. Samtidig som stadig flere restauranter går konkurs, blir det startet opp langt færre nye serveringssteder sammenlignet med fjoråret.
I år er det registrert tre ganger så mange konkurser som i fjor. Regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus mener at man må regne med det i en såpass knallhard bransje.
– Noen tror nok at det er enklere å drive restauranter og kafeer enn det faktisk er. Det er stor konkurranse og det de beste som overlever. Det er gjestene som bestemmer, noen konsepter faller i smak, andre gjør ikke det. Da sitter vi igjen med de beste tilbudene blant restauranter i Oslo, sier Solli til NRK Østlandssendingen.
Statistikken skremmer ikke Jan Robert Johnsen. Han forbereder åpningen av en ny restaurant på Christiania Torv i april neste år. Han mener en restaurant må være original for å overleve i hovedstaden.
– Det er en tøff bransje med små marginer. Man skal ha veldig god kontroll for å lykkes, sier Johnsen til NRK.