Vi spiser mer lammekjøtt enn noen sinne, hele 1,1 millioner lam vil finne veien til de mange middagsbord i løpet av året.

Hver og en av oss setter til livs mer enn seks kilo lammekjøtt hvert år, og vi skulle gjerne ha spist mer hadde det bare blitt produsert mer lammekjøtt her til lands.

Unik kvalitet

Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden. Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.

På undersidene finner du fristende oppskrifter med de ulike stykningsdelene

Du kan til og med kjenne forskjell på hvor lammene kommer fra bare på grunnlag av smaken - kystlam vil smake helt annerledes enn lam som har beitet på fjellet eller har spist kløver og lyng på innlandet.

Lam eller sau?

I disse dager fylles ferskvaredisker over hele landet opp med denne lyserøde delikatessen. Lammekjøttet er unikt i og med at det har fine muskelfibre, og at hele dyret er mørt og saftig.

Et helt lam veier ca 20 kilo og er lyserødt i kjøttet - sauekjøttet har en dypere rødfarge og trenger noe lenger tilberedningstid for å bli like mørt

Se alle de gode lammerettene her

Lammeretter har vært en del av vår tradisjonsmat opp i gjennom tidene - i Norges første kokebok fra 1831 finner vi for ekslempel en oppskrift på fårestek, mens det var hele 47 oppskrifter med lam i Schønberg Erkens kokebok fra 1914.

Ung trend

Lam- og saueoppdrett finner vi over hele vårt langstrakte land. Det er derimot de tradisjonelle områdene på vestlandet, Midt- og Nord-Norge som står for den største produksjonen, samt det området der lam er mest populært. De siste årene har derimot østlendingene fattet ny interesse for lam, og salget har økt kraftig.

Det er fortsatt de over 40 som er mest glade i lammekjøtt, mens de mellom 30 og 39 er den gruppen som øker mest. I det vi ser at flere unge kjøper lammekjøtt, ser vi også at det er en sterkere etterspørsel etter fattfattig lammekjøtt, selv til bruk i gryteretter. Lammelår blir ofte brukt som fårikålkjøtt for å unngå det fetere kjøttet.

Det er derimot ikke dette kjøttet som egner seg best til retter som for eksempel fårikål - det beste fårikålkjøttet får du fra forparten og bogen.

Alternative oppskrifter på fårikål finner du her

Det flotte fettmarmorerte kjøttet gir en fantastisk smak til de fleste gryteretter, og med årets ferske lam får du heller ikke den kraftige sauesmaken noen av oss har vonde minner fra.

Tilberedning

Ved steking av lammekjøtt er det langtidssteking som er nøkkelordet. Ved å steke kjøttet ved 125 grader, eller lavere over lang tid, vil kjøttet beholde sin saftighet, samt at du lettere får en jevn stekegrad gjennom hele kjøttstykket.

Men ingen regel uten unntak - lammefileten er en liten bit på ca 150 gram, og denne burde du helsteke i panne som biff.

Bruk alltid et steketermometer som du stikker inn i den tykkeste delen av kjøttstykket - ved 60 grader er kjøttet rosa tvers igjennom - ønsker du lammet gjennomstekt skal du ta det ved 65 grader. La kjøttet hvile en stund under folie etter at du har tatt det ut av ovnen slik at kjøttsaftene setter seg igjen før du skjærer det opp.

Hva med litt utenlandsk inspirasjon til lammemiddagen?

Lammeribbe er blitt en mer og mer populær rett, ikke minst som spareribs. For å forhindre at disse ikke blir seige, bør de dampes eller kokes før de gis en rask tur i stekeovnen eller på grillen for å få den delikate stekeskorpen.

Lettsaltet lammekjøtt er utrolig godt som grytekjøtt med ferske grønnsaker. Ha på så mye salt du ønsker på lammekjøttet og la det ligger tildekket i kjøleskapet i ett døgn. Skyll av saltet og kok kjøttet på vanlig måte. Ett døgns salting gjør at saltet trekker nok inn i kjøttet til å gi den karakteristiske saltsmaken, men det er ikke så lene at du trenger å vanne ut kjøttet før tilberedning.

På undersidene finner du fristende oppskrifter med de ulike stykningsdelene

Les mer om hvilke stykker av lammet du bruker til hvilke retter her

Foto: Matprat.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her