Guide

Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Foto: (Matprat/Mari Svenningsen)

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.
22 September 2022 - 08:00

At fårikål er en av de mest tradisjonsrike rettene i landet er ingen overdrivelse. På 1970-tallet ble fårikål blant annet kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere.

Villsauer og kål har fylt grytene og vært en viktig del av vår kultur siden førkristen tid, men veien inn i kokebøkene fant ikke fårikålen før på 1800-tallet.

Diskusjonene har vært mange om hvordan en skikkelig fårikål skal lages - hver region har hatt sine egne spesialiteter.

Kål, pepper, lammebog, litt vann og en kjele - og du er i gang. Foto: La_vanda

Skal pepperkornene flyte fritt i gryta, eller skal de være i pose? Skal fårikålen jevnes med mel, eller ikke? Spørsmålene er mange, men vi kan likevel enes om at fårikål er knallgodt og hører hjemme i septembermenyen, enten du lager den sånn eller slik. Lenge leve variasjonene.

Den siste torsdagen i september kan du være med og feire delikatessen når Fårikålens festdag markeres over hele landet.

Mer enn hundre serveringssteder over det ganske land arrangerer noe spesielt i forbindelse med festdagen.

Statistikken viser at fårikål blir mer og mer populær i storbyene. Hvert år setter hver av oss til livs rundt seks kilo lammekjøtt.

Flere lekre oppskrifter med lam og får

Et globalt fenomen
Hvis du trodde at fårikål var en særnorsk rett, må du nok tro om igjen. Lammekjøtt har stått på menyen i uminnelige tider i de fleste av verdens land, og det finnes en rekke lokale varianter av fårikål.

Hva sier du til Irish stew, eller kanskje en variant med en herlig spiss av chili? 

Her kan du se hvordan lam kan varieres i det uendelige

Bla videre til de neste sidene og få ny fårikålinspirasjon 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai
+
Ukens vin

Det er ingen tvil om hvilke bobler det blir på 17. mai

For når både vanlig flaskestørrelse og magnum av denne cavaen i den supre 2019-årgangen nå er på fast plass i polhyllene, er festen sikret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous
Dagens rett

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous

Grillet fisk er perfekt som vårlig middagsmat, spesielt i disse dager hvor vi kan forvente oss å få besøk av den skinnende varme sola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her