Tester

Nyheter spesialpol vin desember 2018

Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

For med 2015-årgangen fra Bordeaux og til internasjonalt gunstige priser for viner på den absolutt øverste hylle, er det lagt til rette for hard kamp om flaskene.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2018 - 11:37

Bare navnene Ch. Lafite-Rothschild 2015, Ch. Cheval-Blanc 2015 og Ch. Haut-Brion 2015 er nok til å få vinelskere til å bli varme helt inn til hjerterøttene. Men det er få flasker og selv om prisene er høye, er de ikke avskrekkende for dem som har investering i tankene, og dem kommer det til å være mange av kommende torsdag.

Her kan du lese om 2015 og 2016-årgangen fra Bordeaux

Ifølge Heidi Iren Hansen, vinansvarlig på Kulinarisk Akademi og master of wine-student, som har smakt for Aperitif denne gangen, er dette en lansering for folk med tålmodighet. 58 av de 77 vinene som ble smakt, er bordeauxer i 2015-årgang. Hun sier videre: - Mange av vinene er ganske trange nå. De som smakte dem for et års tid siden trodde mange av vinene skulle være mer imøtekommende nå, men mange var overraskende lukket. Det tyder på at de nå er i en lukket fase, og de fleste har godt av noen års lagring før man drikker dem.

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

De internasjonalt sett gunstige prisene skyldes at Vinmonopolet har fått lave priser  ettersom de kjøpte mye tidlig. Noen av vinene finnes i BU allerede, og alle som slippes i denne runden er lavere priset enn de som allerede er tilgjengelig. Noen BU-viner ligger faktisk til dobbelt pris kontra hva som slippes på spesialpolet hvilket er nok en grunn til at det kommer til å gå hett for seg når dørene åpnes.                               

For å ha flere strenger å spille på har Vinmonopolet satset  på et større antall andreviner, altså toppslottenes "annensortering", som av ulike grunner ikke er funnet gode nok til å bli med i "grand vin".

- Begrunnelsen er at det er veldig god vinvaluta  i denne kategorien, og dette synes  jeg også kommer veldig godt fram i dette slippet, sier Heidi Iren Hansen og legger til:

- Andrevinene pleier å ha en del mer merlot for å gjøre de rundere, mer omgjengelige og tidligere drikkeklare, men generelt sett i 2015 har de brukt en del mer cabernet sauvignon da årgangen er rundere og mer tilgjengelig.

De beste denne gangen er Clarence de Haut-Brion 2015, Palmer Alter Ego 2015, Dame de Montrose 2015Ch. Pichon-Lalandes Reserve de la Comtesse 2015, Baron de Brane 2015, Blason de Issan 2015 og Ch. Leoville-Las-Cases Le Petit Lion 2015.

Bordeaux er dyrt, men det finnes også meget gode kjøp. Det aller beste kjøpet er en gjenganger i disse spalter, Ch. Lanessan 2015, nå i ny topp årgang. Ch. Lafon-Rochet 2015 er også et meget godt kjøp. Og det selv om prisen er gått opp 90 kroner siden i fjor, men så har 2015 gitt ekstra mye til denne vinen. Det samme gjelder Ch. Ormes de Pez 2015Ch. Poujeaux 2015 og Ch. Lillian-Ladouys 2015. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her