Røttene til sushitradisjonen stammer fra Asia for rundt 400 år siden. Akkurat hvordan den ble til, vet ingen med sikkerhet, men det sies at det var vanlig å konservere fisk og ris i eddikvann. Så må noen ha kommet på at det sikkert gikk an å servere dette samlet, kanskje med litt tang til?
Sushi slik vi kjenner den stammer fra 1820-tallet og ble for de japanske byborgerne det pølse med brød er for oss i dag - solgt på hvert gatehjørne og utviklet videre med årene.
Ikke noe hokus-pokus
Det er en misforståelse å tro at sushi er rå fisk. Rå fisk er riktignok en vanlig ingrediens både i Nigiri- og Maki-sushi, men du kan like gjerne bli servert varmebehandlet fisk eller grønnsaker.
Fellesnevneren for all sushi er nemlig den klebrige risen tilsatt litt eddik. Risen lar seg lett forme, og i Nigiri-sushi toppes en risball som oftest med rå fisk. Maki er ris rullet inn i tangblader, fylt med fisk eller grønnsaker og skåret i skiver.
Mange har hørt myten om at det skal umenneskelig mange år med opplæring til før du kan lage deg et sushimåltid. Det er sikkert riktig på en del japanske topprestauranter, men du lager den fint selv.
Du steker jo biff, selv om du vet at det fins kokker som sikkert lager den bedre enn deg. Vi har prima råvarer i Norge, så ikke vær redd for å prøve. I det siste har det til og med kommet "byggesett" i kjøledisken, der alt nødvendig utstyr er inkludert - med bruksanvisning.
Skikkelig ris viktig
Det er viktig å ta hygienen på alvor. Vær nøye med renhold av arbeidsflater og redskap, og hold råvarene tildekket mest mulig. Aller helst bør du bruke egne skjærefjøler og kniver til henholdsvis fisk, grønnsaker og kjøtt.
For å eliminere vanlige fiskeparasitter, må fisken fryses til minus 20 grader i minst ett døgn før den tilberedes. Myndighetene anbefaler 5 døgn, men det er vår erfaring at et døgn eller to er tilstrekkelig. Halvfrossen fisk er dessuten mye lettere å skjære i tynne skiver.
Når du syns du begynner å få taket på det, er det tid for eksperimentering. Varier fiskeslagene og prøv gjerne skalldyr, skjell og rogn som råvarer.