Mat
Kål er den nye supermaten

Kål er den nye supermaten

Det er på tide å la kålen komme til heder og verdighet igjen. Kål er nemlig noe av det sunneste vi kan få i oss - og så smaker det godt.
26 September 2013 - 10:14

Å bli kalt et kålhode er ikke akkurat noen anerkjennelse i norsk dagligtale. "Dummere enn kålen" går det liksom ikke an å bli.

Så feil kan man altså ta! Et kålhode burde snarere vært en hedersbetegnelse, for noe sunnere, friskere og mer fylt med næring og energi skal du lete lenge etter.

- Det er viktig at vi får mer kål inn kostholdet vårt, sier forskningsdirektør ved Nofima Einar Risvik.

Nofima, eller Matforskningsinstituttet som det også kalles, driver forskning og utvikling for fiskerinæringen, akvakulturnæringen og matindustrien og burde vite hva de snakker om.

- Alle forsøkene vi har gjort på kål viser at helsegevinsten er ganske betydelig. At kål i tillegg er en billig grønnsak er en ekstra gevinst, fortsetter Risvik.

Fårikål fra hele landet

Kreftforebyggende

Gjennom de siste ti årene er det gjort en rekke vitenskapelige studier som viser kålens mange gode egenskaper.

Kål inneholder en rekke viktige stoffer, som blant annet glukosinolater og pektin, og har betydning for immunforsvaret vårt. I tillegg kan kål beskytte oss både mot kreft og hjerte- karsykdom.

Blant annet viser en studie av spisevanene til polske kvinner at kål kan minske faren for brystkreft. I studien sank risikoen for den fryktede kreftformen i takt med konsumet av kål.

De som hadde spist kål flere ganger i uken siden ungdomstiden hadde lavest risiko, men også kvinner som først begynte å spise kål i voksen alder sjeldnere fikk brystkreft.

Studien viste videre at den jo mindre man koker kålen, jo sterkere er den forebyggende effekten. Det burde være gledelige nyheter, for kål smaker best når den ikke bearbeides for mye.

Når kål dampes eller stekes i wok beholder den mer av både den gode smaken og fargen. Det er heller ikke noe i veien for å bruke kålen rå. Alle liker salat og coleslaw er alltid en hit.

Fristende retter med kål finner du her

Hjertevennlig kål

Nyere forskning viser også betydningen antioksidantene har for å forebygge hjerte- og karsykdom.

De nordeuropeiske grønne, bladrike grønnsakene, som rosenkål og kål, har noe av det høyeste antioksidantinnholdet som finnes.

Kål er også en god kilde til vitamin K, som er viktig for blodkoaguleringen.

Spis mer kål

Det er spesielt brokkoli og hodekål som har kreftforebyggende effekt, dette fordi disse inneholder mest av de virksomme glukosinolatene.

Nyere amerikansk forskning anbefaler oss å spise kål hver, samtidig viser den at man slett ikke trenger spise så mye for å oppnå helsegevinst.

Selv om vi bare spiser ti gram kål daglig, er vi bedre beskyttet mot kreft enn om vi ikke hadde spist kål i det hele tatt.

Kål som tilbehør

På den neste siden finner du noen oppskrifter med kål som bør friste

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her