Tester

Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?
06 November 2023 - 13:05

I utgangspunktet går både rødvin og hvitvin veldig godt til pinnekjøtt, men hvis pinnekjøttet er røkt, så bør du styre unna rødvinen, da trenger du en hvitvin med god fruktighet og friskhet. Hvis vi tar utgangspunkt i at pinnekjøttet er urøkt, er det mye spennende viner å boltre seg i.

Champagne passer til alt
Det har kanskje blitt en klisje og si at Champagne passer til alt, men samtidig så er det jo noe sannhet i det. Det passer nødvendigvis best til alt, men det er ofte et godt alternativ hvis du er usikker på vinvalget. Til pinnekjøtt er også Champagne et godt valg, eller annen musserende av god kvalitet, eksempelvis britisk musserende. Har du i tillegg tilgang på en litt moden flaske vil matchen bli fantastisk.

Grunnen til at disse musserende vinene passer så godt er flere. Vinen vil alltid være litt moden siden den er lagret minimum 18 måneder på bunnfallet, den samme lagringen er med på å utvikle kompleksiteten i vinen. Det vil være en naturlig høy syre, som skjærer igjennom fettet og den vil ofte (ikke alltid) ha litt restsødme som matcher veldig godt til det salte pinnekjøttet.

Hvitvin til pinnekjøtt
Den beste matchen hvis du vil ha en stille hvitvin er riesling, fordi den har syre og fruktighet nok til å hamle opp med pinnekjøttet. En tørr riesling fungerer greit, men velg gjerne en versjon med god konsentrasjon, altså gjerne en på GG-nivå. Hvis du tør å eksperimentere litt, så er det aller beste er en moden riesling med litt restsødme, for eksempel en kabinett eller spätlese med god alder. Det finnes faktisk noen slike å få tak i på polet uten at de koster skjorta. De siste årene har det også kommet mye gode oransjeviner på polet, og noen av disse kan du med hell prøve til pinnekjøttet, hvis du har lyst til å være enda litt mer eksperimentell.

Foto: Matprat.no

Til deg som absolutt må ha rødvin
Rødvin kan faktisk fungere godt til pinnekjøtt, det du må tenke på er fruktighet, ikke for mye tanniner og eikebruk. I Italia finner vi en god del viner som kan passe til pinnekjøttet og fruktig barbera med god kvalitet vil være bra til, samme med en sangiovese med lite eikepreg. Dette er to viner som har frukt og syre nok til å hamle opp med pinnekjøttet. Et annet godt valg er norgesvennen ripasso, her får du litt sødme i tillegg til syre og fruktighet som vil være godt til den salt smaken av pinnekjøtt. Hvis du er så heldig å få tak i litt god moden Bordeaux, så er det også utrolig nok en veldig spennende kombinasjon til pinnekjøtt.

Vi skal for all del ikke glemme tradisjonene her, så øl og akevitt er ikke helt krise til. Jeg syns kanskje det er mer spennende å prøve en vin til, men øl og akevitt går også fint. Det fine med det også er at du har sjansen til å velge norsk akevitt og et godt lokalt øl. En annen spennende norsk drikk å prøve til er tørr eplesider, den inneholder mange av egenskapene som for eksempel riesling har og vil være et godt og spennende valg til pinnekjøttet.

På de neste sidene finner du drikkeforslagene 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her