Brennevin
Baileys er milkshake for voksne

Baileys er milkshake for voksne

Baileys er et utrolig eventyr. Som mange har forsøkt å kopiere. Men uten å lykkes siden irene gjorde en så grundig jobb fra starten av.
Aase E. Jacobsen
25 November 2011 - 12:32

Den geniale miksen av fløte og irsk whiskey tilsmakt med blant annet vanilje og sjokolade ble lansert i 1974 etter flere års uttesting.

For selv om ideen ble født etter at en gruppe fra destilleriet Gilbey's of Ireland hadde gått i tenkeboksen for å finne frem til et produkt med en klar irsk profil, var den forbundet med mange vansker.

Irsk whiskey på Vinmonopolet

Ikke bli sur

Først og fremst bød det på problemer å skape en stabil blanding av fløten og whiskeyen. Denne skulle dessuten være holdbar uten å måtte bruke konserveringsmidler.

Løsningen ble skapt i laboratoriet ved at hvert melkemolekyl (som er stort) ble omsvøpt av en mengde etanol-molekyler slik at ingenting ville kunne trenge gjennom og dermed forårsake at fløten ble sur.

En egen fabrikk utenfor Dublin ble reservert for den nye drikken, og allerede i det andre året etter lanseringen var kapasiteten sprengt. Baileys var den ultimate suksessen. Verden over.

I dag selges den i 130 land, og produseres i et antall som er 200 ganger større enn det den første fabrikken kunne håndtere.

Baileys kommer i flere varianter - se her

Ferskvare

Baileys har allerede rukket å prege tre generasjoner med nordmenns drikkevaner.

Da den kom til Norge rundt 1980 ble den nærmest over natten alle unge kvinner - og menns, foretrukne drink som lettet overgangen fra barndommens milkshake til voksenverdenens mer fyrige saker.

Ikke for det, Baileys har aldri vært sterk, de 17 prosent alkohol er dessuten pakket godt inn i søt kremaktig fylde, hvilket gjør den forførende lettdrikkelig.

En sommelier på Harry's Bar i Venezia røpet en gang at hvis han fikk velge mellom de største vinene i Italia og Baileys så foretrakk han den siste. Det sier nok mer om denne merkevarens utrolig sterke posisjon enn om sommelierers smak, eller gjør det det?

Tre døgn

Det er garantert en del bransjefolk blant de mange Baileys-konsumentene her til lands.

Nordmenn ligger for øvrig på fjerde plass over pro capitakonsum av Baileys. Og det betyr at selv om vi er få, så bidrar vi maksimalt til å holde liv i Irlands melkekyr.

Hele 4,3 prosent av landets enorme melkeproduksjon ender i Baileys-flasker. Siden likøren lages av helt fersk melk, tar det bare tre døgn fra kua melkes til fløten er blandet og tappet.

Dette til tross holder Baileys seg i inntil to år. Men etter at flasken er åpnet, bør den absolutt oppbevares i kjøleskap.

Nye muligheter

Selv om Baileys har et litt pyseaktig stempel som frøkendrikk, er det mange som aldri vokser fra den og som ikke går lei den lett gjenkjennelige smaken. Og som heller aldri ville bytte den ut med andre konkurrerende kopier.

Her har vi funnet frem noen av de gode drinkoppskriftene med Baileys som du finner på våre drinksider.

Alle drinkene med Baileys

Baileys Dream Butterscotch Shake

Baileys Dream Butterscotch Shake

Fremgangsmåte

Ha kremlikøren, vaniljeis og isbiter i en blender.

Kjør sammen til en tyktflytende milkshake.

Hell i et cocktailglass og pynt med physalis eller kanelstang og et lite dryss kanel.

Historien om Baileys

 

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften

Baileys iskaffe

Baileys iskaffe

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med isbiter og ha i lett avkjølt sterk kaffe og kremlikøren.

Rist godt sammen i ca 15 sekunder slik at du får et godt skum på iskaffen.

Hell over i et stort drinkglass og pynt med mynteblader.

Historien om Baileys

Råvare:

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften

Baileys Cocoa Blossom

Baileys Cocoa Blossom

Fremgangsmåte

Sett et stort cocktailglass i fryseren eller fyll det med knust is slik at du får glasset skikkelig kaldt.

Vask appelsinen godt og skjær av en stor bit av skallet som du gnir langs kanten på det kalde glasset.

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i kremlikøren, vodka, kakaopulveret og kremfløten.

Rist godt i ca 15 sekunder og sil over i cocktailglasset. Strø over ekstra kakaopulver og pynt med appelsinskallet på kanten av glasset.

Les mer om milkshake for voksne og Baileys

Tips: Vil du ha en ekstra smak av appelsin kan du kryste appelsinskallet over isbitene i cocktailshakeren, da får du med de eteriske oljene i appelsinskallet i drinken.

Råvare:

Vinmonopolets beste vodka

Sendt inn av Missy Flynn, likørekspert Rita’s Bar & Dining i London

Vurder oppskriften

Baileys Latte

Baileys Latte

Fremgangsmåte

I denne drinken er det litt opp til deg hvor mye kaffesmak du ønsker og her kan du bruke en enkel eller dobbel espresso.

Ha Baileys og kaffe i et varmebestandig glass eller en stor kopp. Varm melken og tilsett denne. Dersom du har en espressomaskin blir det ekstra godt dersom du steamer melken slik at du får et godt skum på toppen.

Dryss over litt revet sjokolade og server rykende varm.

Les mer om Baileys her

Tips:
Prøv gjerne med litt kanel og nyrevet muskattnøtt i tillegg til sjokoladedrysset.Espressoen kan du også bytte ut med skikkelig sterk kaffe.

Flere varme drinker finner du her

Råvare:

Sendt inn av Diageo

Vurder oppskriften

Baileys Sweet Temptation

Baileys Sweet Temptation

Fremgangsmåte

Hell sjokoladesaus på innsiden av et glass.

Varm melken til kokepunktet og tilsett koriander. Hell kryddermelken i glasset.

Ha deretter i kremlikøren og pynt med revet sjokolade.

Historien til Baileys

Råvare:

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil
Dagens rett
Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her