- Gir ca 1 liter kraft
- Vask fiskeavskjæret og fisken godt. Fjern blodrand og gjeller. Vask grønnsakene og del dem i store biter.
- Legg alt i en kjele og fyll på kaldt vann til det såvidt dekker. Det betyr ca 3 liter.
- Kok opp og la det hele stå og trekke (vannet skal ikke fosskoke men være litt i bevegelse) i 20 minutter. Etterhvert som det danner seg skum fjernes dette med en øse.
- Når kraften er ferdig kokt, fjernes fiskeavskjæret og grønnsakene, og kraften siles.
- Ønsker du en kraftigere smak på kraften, eller at den tar liten plass i fryseboksen, så koker du den inn. Det vil si du lar kraften fosskoke til mengden er halvert.
- I dette tilfellet kan det dessuten lønne seg å lage kraften uten salt, og heller salte når den skal brukes.
Tips: Bruk bare ben av hvit fisk til denne kraften. Det er viktig at du ikke koker fiskebenene mer enn 20 - 25 minutter før du siler av disse, da det lett blir en limaktig konsistens dersom den koker for lenge.
Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig