Ekte, tyske brezeln
Foto: badmanproduction

Ekte, tyske brezeln

Slik lager du de typisk tyske kringlene. De kan også formes som rundstykker som anbefales på ethvert frokostbord, også utenfor oktoberfestsesongen.

Fremgangsmåte

  1. Løs opp gjær i lunkent vann og tilsett sukkeret. Pass på at gjæret er helt oppløst og la blandingen hvile i 10 minutter.
  2. Bland salt og mel i en bolle.
  3. Tilsett vann-/gjærblandingen i det tørre.
  4. Tilsett smøret og bland deigen til en formbar masse.
  5. Strø mel på arbeidsflaten og kna deigen i 5-10 minutter. Deigen er klar når den er glatt og fin, og ikke klistrer til fingrene.
  6. Smør en bolle med olje og la deigen hvile tildekket i bollen i 10 minutter.
  7. Lag en blanding av vann og kaustisk soda (en såkalt "Lauge"). Ha først 1 liter vann i en glassbolle, og tilsett kaustisk soda. Rør godt.
    NB! Vær forsiktig, dette er etsende! Det er også viktig at pulveret tilsettes vannet, og ikke omvendt.
  8. Del deigen opp i 16 like deler på 80-90 gram, og form hver del til kringler. Du kan også forme dem til stenger eller rundstykker, om du foretrekker dette.
  9. Dypp brezelne i sodablandingen i 15-30 sekunder (bruk gummihansker) og legg dem på smurt bakepapir.
  10. Strø salt på brezelne. Velg den typen salt du foretrekker. Det smaker også godt med både salt og pepper, sesamfrø eller valmuefrø.
  11. Bak brezelne på 200 grader i ca. 20 minutter.

Tips: Etter å ha dyppet brezelne i "Laugen", kan de gjerne fryses. Også "Laugen" kan oppbevares (i glasskrukke med lokk) og brukes om igjen.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten
Dagens rett
Rømmegrøt med semulegryn

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten

Denne oppskriften er ikke fullt så mektig som den laget med bare rømme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her