Alle kokketips

ALLE KOKKETIPS

Ofte er det små ting som gjør den store forskjellen, også når du lager mat. Et lite knep du kan plukke opp på denne siden kan gjøre smaken bedre, og du får mer ut av råvarene. Absolutt til glede for alle som skal spise maten du lager.

  • Å løsne baconskiver | Kjøtt

    For lettere å få baconskiver fra hverandre kan du bare rulle pakningen før du åpner den. Da får du baconskivene mye lettere fra hverandre.

  • Å redde bløte kjeks | Baking

    Om potetgull eller kjeks har blitt bløte, kan du prøve å redde dem ved å varme dem i ovn i 4-5 minutter. La dem kjøle av og oppbevar i lufttett boks.

  • Alkohol i maten | Saus og suppe

    Når du bruker alkohol i mat skal den alltid reduseres, eller kokes inn. Slik får du bort den skarpe smaken fra alkoholen. Men det kan være lurt å tilsette en liten skvett helt til slutt også, for å få en ekstra spiss på smaken.

  • Atskill ferdig og rå mat | Hygiene og hygge

    Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Da risikerer du ikke at bakteriene fra den rå maten kommer i kontakt med den ferdiglagde maten.

  • Behold den fine rabarbrafargen | Desserter

    Fargen sitter i skinnet på rabarbrastilkene, og for å beholde den røde rabarbrafargen, kan du først koke avskjæret i 5 minutter i vann. Sile av kokevannet og bruke det til å forvelle de skrelte og oppkuttete stilkene i.

  • Behold gulrotfargen | Grønnsaker

    Om du har litt sitronsaft i vannet når du koker eller tilbereder gulrøtter, hjelper det med å beholde fargen.

  • Bevar chili | Grønnsaker

    For å holde chilien frisk lenger kan du ta av stilken før du legger dem til oppbevaring.

  • Bevar grønnfargen | Grønnsaker

    Når du koker spinat eller andre grønne bladgrønnsaker, bør du tilsette litt sukker. Det hjelper til med å beholde grønnfargen.

  • Bevar salaten | Grønnsaker

    Salat holder seg best om du oppbevarer den i kjøleskapet uten å vaske den. Vask den samme dag som du skal bruke den.

  • Billig luktfjerner | Hygiene og hygge

    Om det lukter mat eller noe annet i kjøleskapet ditt, finnes det råd. Del en sitron i to og sett i kjøleskapet.

  • Blank sausen før servering | Saus og suppe

    Vil du gjør sausen blank og fin rett før servering, monterer du den. Det vil kort og godt si at du pisker inn kaldt smør rett før servering.

  • Brekk av asparges | Grønnsaker

    Når du skal rense asparges, tar du rett og slett tak nederst på stilken og brekker den av. Fra der den brekker og oppover er den mør.

  • Bruk kjøkkenhåndkle | Utstyr

    Gjør det til en vane å feste et kjøkkenhåndkle i bukselinningen når du lager mat. Eller sleng det over skulderen. Det bruker du ikke til å vaske deg med - til det velger du tørkepapir. Bakterier setter seg nemlig lett i stoffet. Så håndkledet bør kun brukes til å håndtere ting som er varmt.

  • Bruk mer langtidssteking | Kjøtt

    Bruk mer langtidssteking på svak varme. Kjøttet blir mørere og beholder alle kjøttsaftene.

  • Bruk olje i honningen | Søtt og godt

    Skal du steke noe i honning må du huske en skvett med olje. Ellers brenner honningen seg og blir sort. Det slipper du om du tilsetter olje.

  • Bruk skibrenner for å løsne kaker | Baking

    Lager du en ostekake i form, løsner den lett om du brenner sidene av formen med en skibrenner eller en crème brûlée-brenner.

  • Bruk stor nok arbeidsbolle | Utstyr

    Jobb alltid i en arbeidsbolle som er stor nok. Mesteparten av sølet som oppstår på et kjøkken kommer av at folk bruker for liten redskap.

  • Bruk to panner ved fiskesteking | Fisk

    Fersk fisk krøller seg i pannen. Det kan føre til at den blir ujevnt stekt. Du kan legge en tung panne over fisken, eller presse den ned i pannen med en stekespade. Da får du jevne flater.

  • Bruk tykkbunnet kjele | Baking

    Er du nybegynner men har likevel lyst til å prøve deg på en eggekrem? Da skal du vite at tykkbunnete kjeler gir en bedre kontroll på varmen enn kjeler med tynn bunn.

  • Damp med plastfolie | Teknikk

    Om du skal dampe noe, men ikke har en egnet maskin kan du bare trekke masse plastfolie over kjelen. Da har du en billig dampkoker. Og nei, plastfilmen smelter ikke.

  • Demp chilisjokket | Grønnsaker

    Om du biter i en sterk chili eller spiser for sterk mat, er det beste du kan gjøre å drikke et glass kald melk.

  • Eddik under eggkoking | Egg

    Om du tilsetter en teskje eddik når du koker egg, unngår du at innholdet i egget pipler ut dersom skallet skulle sprekke.

  • Egg gir glans | Baking

    Om du pensler en pai med vispet egg før du steker den, får paien en nydelig, blank overflate.

  • Eggehviter i romtemperatur | Egg

    Når du skal vispe eggehviter, bør du passe på at hvitene har romtemperatur. Pass på at det ikke er spor av eggeplomme i hviten og at bollen og vispen er gullende ren. Hvis ikke, setter ikke eggehvitene seg.

  • Ekstra god gjærbakst | Baking

    La deigen stå i kjøleskapet over natta, slå den opp og la heve i en drøy time.

  • En halv løk | Grønnsaker

    Om du bare trenger en halv løk, kan du spare rotenden. Da holder den seg lenger.

  • Eple redder sukkeret | Søtt og godt

    Om det brune sukkeret ditt har blitt hardt, kan du bare ha en skive eple oppi beholderen. Da blir det mykt igjen.

  • Er avokadoen for hard? | Grønnsaker

    Legg avocadoen i en plastpose i tre dager, så er den moden.

  • Er du usikker på om rundstykkene er ferdig stekt? | Baking

    Gi dem et lett knips med fingeren. Når det høres ut som innsiden er hul, er de klare.

  • Er egget friskt eller gammelt? | Egg

    Egget ditt er friskt og ferskt om eggehviten samler seg rundt plommen når du steker det. Om hviten flyter ut, er egget gammelt.

  • Erstatning for fløte | Saus og suppe

    Om du mangler fløte til en kremet suppe, kan du løse det dersom du har i en blanding av smør og melk.

  • Et gulrottriks | Grønnsaker

    Oppbevar gulrøtter i en lufttett pose. Dette gjør at de holder seg friske mye lenger.

  • Et løk-luretriks | Hygiene og hygge

    Om du ligger etter skjema med middagen rett før gjestene kommer, kan du legge løk i pannen og sautere den. Da dufter det raskt i kjøkkenet og gjestene tror at du har full kontroll.

  • Få mest ut av frukten | Frukt

    For å få mest saft ut av sitrusfrukter bør du la dem få romtemperatur. Deretter ruller du dem bare over kjøkkenbenken med håndflaten din. Da brytes fruktkjøttet og du får ut mer saft.

  • Få vekk lukten | Hygiene og hygge

    Når du lager mat som lukter mye, kan du væte et kjøkkenhåndkle og legge det i området der du lager mat. Dette trekker til seg mye av lukten.

  • Fersk fisk i kartong | Fisk

    Mange er storfiskere, andre gjør storinnkjøp av fisk. En god oppbevaringsmåte er å fryse fisken ned i melkekartonger fylt med vann.

  • Fikse misfarging | Utstyr

    Dersom aluminiumspannene eller kasserollene dine er misfargete, kan du koke noe epleskrell i dem i noen minutter. Så vasker og tørker du dem.

  • Finn riktig melon | Frukt

    Det er ikke alltid det er sesong for alle meloner. For å finne den riktige skal den ligge tungt i hånde og avgi lukt. Stilkfestet skal i tillegg være mykt.

  • Fisk skal lukte nøytralt | Fisk

    Lukter det fisk av fisken du skal kjøpe, finner du noe annet. Fisk skal nemlig ikke lukte fisk, men friskt og nøytralt.

  • Fjern de dårlige eggene | Egg

    Når du lager retter med flere egg, kan det være lurt å slå ett og ett egg i en kopp før du har det i retten. Da slipper du at et eventuelt råttent eller dårlig egg ødelegger resten av retten.

  • Fjern matlukt | Hygiene og hygge

    Mye matlukt og rester setter seg i fingrene dine. Del en potet i to, gni inn hendene og vask godt i vann og såpe. Da forsvinner lukten.

  • Fjern salt med øl | Teknikk

    Om du er uheldig og har for mye salt i maten, er ikke det nødvendigvis det verste som kan skje. Du kan du helle oppi litt øl. Det demper saltet.

  • Fjerne fett fra suppe | Saus og suppe

    Om suppen din er litt for fet, kan du fjerne en del av dette fettet ved å la et stort salatblad flyte på overflaten.

  • Fordel varmen i mikroen | Utstyr

    Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om og la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt.

  • Frisk eller gammelt egg? | Egg

    Et nytt og friskt egg har et grovt skall som ligner litt på kalk. Et eldre egg er mer glansete og en mer polert overflate.

  • Frisk sopp | Grønnsaker

    Kjøp sopp før de "åpner seg"". Når stilken og hatten er ""litt sammen"" er soppen frisk."

  • Fullfør omeletten under grillen | Egg

    Steker du en bondeomelett, altså en omelett med godt fyll, kan du steke den på panne til den har satt seg omtrent en tredel inn mot midten. Så kan du fullføre den under grillen i ovnen. Da blir den perfekt!

  • Fyldigere kraft i får-i-kålen | Kjøtt

    Hvis du drysser litt hvetemel mellom lagene av kjøtt og mel i får-i-kålen, får kraften en fyldigere konsistens.

  • Gjør det meste klart | Teknikk

    Det er ikke bare proffkokker som kan ha kontroll. Også du! Vei opp alle ingredienser på forhånd, gjør det meste klart. Ha en arbeidstallerken og jobb ut fra den. Da er det lettere å holde orden, og du er nærmere et perfekt måltid. Franskmennene kaller dette Mise en place.

  • Gjør sitronskallet mindre bittert | Baking

    For å få bort den bitre smaken i sitronskallet, kan du koke opp vann i en kjele og legge sitronene i det kokende vann i et minutt eller to. Dette burde gjøres to ganger for å få en frisk og ren sitronsmak.

  • Gjør ting i rekkefølge | Hygiene og hygge

    En god regel på kjøkkenet er å gjøre én ting ferdig før du begynner på den neste. Men noen ganger må du selvsagt ferdigstille flere ting samtidig. Det er i denne perioden det pleier å bli rot - noe som gir deg lite arbeidsplass. Det er veldig smart å vaske unna, rydde vekk og ha rene arbeidsflater underveis. Gjør det til en vane!

  • Gni bollen med hvitløk | Grønnsaker

    Når du lager en salat kan du gni salatbollen med hvitløk før du legger salaten oppi. Da får du en fin hvitløksmak på salaten.

  • Gråt ikke for løken | Grønnsaker

    Noen prøver under vann, andre kniper øynene sammen. Men et godt tips for å unngå å gråte når du skal skjære løk er å oppbevare løken i en plastpose i kjøleskapet. Ta dem ut rett før du skal kutte dem.

  • Grillspyd av stål | Teknikk

    Hvis du foretrekker grillspyd av stål, er ikke det dumt. De holder i årevis. Men husk å kjøpe noen som er firkantet eller vridd. Runde duger ikke. Det finnes også grillspyd med "to spyd i ett"", slik at maten ikke snur seg. Dette kan du også oppnå ved å bruke to enkle spyd."

  • Grillspyd av tre | Teknikk

    Om du skal lage thaimat eller bruke grillspyd av tre i andre sammenhenger, må du huske å legge dem i vann i 30 minutter før du bruker dem på grillen. Hvis ikke brenner de opp.

  • Ha det gøy! | Hygiene og hygge

    Et av verdens beste tips når det gjelder innsats på kjøkkenet er å ha det moro. Det er for mange mennesker som ser på matlaging som noe som bare må gjøres. Inviter venner, naboer, barnas venner - de du vil - og lag mat sammen. Vær kreative. Minipizzaer, vårruller, supper, tapas og annet tar ikke lang tid å lage. Kjøkkenet skal være et fristed.

  • Ha et hellig område | Hygiene og hygge

    Sørg for å ha et arbeidsområde på kjøkkenbenken som er hellig. I en stresset situasjon er det lett at det hoper seg opp med brukte boller, sleiver og annet på benken. Vips står du uten arbeidsplass. Men å holde orden er det aller beste!

  • Ha i persille til slutt | Urter og krydder

    Lager du mat med persille, bør den i til slutt så den ikke brenner seg og blir svart. Det gjelder for eksempel når du damper blåskjell.

  • Ha sukkerlake på lur | Søtt og godt

    Kok en sukkerlake med like mye vann som sukker. Ha gjerne oppi litt sitronsaft, det gjør at laken ikke krystalliserer seg så lett. Ha denne på en flaske (en tom og godt vasket ketchupflaske funker fint) og oppbevar den i kjøleskapet. Da har du en fin basis for dessertsauser og du slipper å lage ny base hver gang du skal lage dessert. Stjerneanis i laken gjør den enda bedre!

  • Har du ikke foodprosessor? | Utstyr

    Legg kjeksene i en pose, knyt igjen og kjevle over posen 4-5 ganger til alt er knust.

  • Har du kjøpt ny jernpanne? | Utstyr

    Denne trenger mye matolje i starten for at den skal bli god å bruke. Smør den godt inn etter bruk med jevne mellomrom. Bruk aldri såpe i jernpanna!

  • Har du kjøpt ny trefjøl? | Utstyr

    En trefjøl kan du ha livet ut. Smør den godt inn med olje én gang i måneden, så unngår du uttørking og sprekker.

  • Har du mye grovstilket timian og rosmarin? | Urter og krydder

    Disse egner seg meget godt til tørking. La urtene ligge på tørkepapir i én uke, og legg dem deretter på glass. Du har da dine egne, selvtørkete urter, som også tar seg godt ut i en krukke i skapet.

  • Havremel | Baking

    Havremel lager du ved å ha lettkokte havregryn i en foodprocessor eller blender. Får du ikke tak i mandelmel, kan du doble mengden havremel i stedet.

  • Helsprøtt | Teknikk

    Papirposer blir mer og mer populært i Norge. Det bør du benytte deg av. Når du frityrsteker noe, bør du la det renne av på brune papirposer - ikke tørkepapir. Da holder maten seg krisp.

  • Hold knivene skarpe | Utstyr

    Hold knivene dine skarpe! De fleste ulykker med kniver skjer fordi folk bruker for mye krefter. Og dette gjør de fordi knivene er sløve. En skarp kniv er en god kniv. En skarp kniv er mindre farlig enn en sløv en, kort og godt.

  • Hold maten varm | Hygiene og hygge

    Hold maten skikkelig varm før servering. Blir maten lunken og blir stående lenge i romtemperatur, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.

  • Hold orden på kjøkkenet | Hygiene og hygge

    Hold orden på kjøkkenet ditt. Et ryddig kjøkken er et lykkelig kjøkken. Dessuten er det mye triveligere å jobbe på kjøkkenet når du har orden. Dessuten slipper du dagen derpå-ryddingen. Få ting unna! Ha kontroll.

  • Holder kjøleskapet temperaturen? | Hygiene og hygge

    Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt. Matvarer som skal oppbevares kjølig, bør settes i kjøleskapet. Temperaturen der skal være være 4 grader eller lavere. Lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene.

  • Hvit blomkål | Grønnsaker

    For å holde blomkål hvit er det bare å tilsette litt melk i kokevannet.

  • Hvit sjokolade og rabarbra | Desserter

    Hvit sjokolade passer godt til smaken av rabarbra. Ved å hakke opp biter av hvit sjokolade og vende inn i moussen/fromasjen gir du sommerdesserten en ekstra kontrast. Vil du ikke kombinere flere smaker men ha en kontrast i konsistensen? Hakk opp små biter av rabarbra og vend dette inn i moussen/fromasjen.

  • Hvordan fjerne "maishår" | Grønnsaker

    Alle som er glade i maiskolber irriterer seg over "hårene" som er vanskelig å fjerne. Men det er ikke nødvendig. Et passe fuktig kjøkkenhåndkle eller en papirserviett gjør nytten. Bare trekk nedover hårene, så blir de borte.

  • Hvordan fjerne eggeskall | Egg

    Hvor mange har ikke jaktet på et eggeskall i en røre? En lett måte å få tak i det uønskede skallet på er å bruke en av skalldelene til å fange opp biten.

  • Hvordan lage klaret smør? | Melk, smør og ost

    I noen oppskrifter møter vi på klaret smør. Slik gjør du: Smelt usaltet smør over svak varme. Ikke la smøret koke opp og rør ikke i det. Smøret deler seg i tre, og det er den midtre delen vi er på jakt etter. Fjern skummet på toppen. Hell fettstoffet over i en ny kjele. Vær forsiktig så ikke vann- og saltstoffene (det hvite) kommer med.

  • Hvordan måle honning | Søtt og godt

    Det er ikke vanskelig å måle honning, selv om det er en tyktflytende ingrediens. Ha litt formfett eller olje i målebegeret og honningen sklir rett ut etterpå. Honning oppbevarer du i romtemperatur.

  • Hvordan marinere? | Kjøtt

    Marinader har to funksjoner. De setter smak og de kan mørne. Om du skal mørne rødt kjøtt er det rødvinsbase som gjelder. For kylling er det melkebase.

  • Ikke brekk risottorisen | Pasta

    Når du for eksempel lager risotto, skal du bare røre risen i en retning. Da jobber kornene samme vei og forblir hele. De brekker fort om du rører i alle retninger.

  • Ikke drep basilikum | Urter og krydder

    Basilikum hater virkelig kulde og blir dårlig selv om det er noen varmegrader ute. Oppbevar den derfor aldri i kjøleskapet.

  • Ikke grill med gaffel | Kjøtt

    Når du griller og steker, bør du unngå å bruke en gaffel for å jobbe med kjøttet. En gaffel lager hull i kjøttet, og dermed siver mye av kjøttsaften ut. Da sitter du igjen med mindre smak og seigere kjøtt.

  • Ikke grønnsaker i plast | Grønnsaker

    Du bør ikke oppbevare grønnsaker i plast. Det får dem til å råtne fortere.

  • Ikke kast gammelt brød | Teknikk

    Brød som er to-tre dager gammelt skal selvsagt ikke kastes. Baguetter eller loff kan du skjære i tynne skiver, pensle med olivenolje og putte i ovnen. Da har du crostini. Dette kan du også lage i panne på middels varme. Eller lag ditt eget brødrasp til panering.

  • Ikke pisk for mye | Baking

    Fløtekrem skal ikke piskes for mye. Er den kornete, har du overpisket den. Den skal være myk og bevegelig i konsistensen. For et perfekt resultat pisker du kremen i håndmikser og når den tykner pisker du siste stykke med en håndvisp. Da er faren for overpisking mye mindre.

  • Ikke smeltet smør i suffle | Egg

    Bruk aldri smeltet smør i suffleen din. Da legger smøret seg på bunnen, og suffleen faller sammen. Har du likevel problemer kan du øke antall eggehviter for å holde den oppe.

  • Ikke varm pesto | Saus og suppe

    Unngå å varme pestosaus. Det som vil skje, er at basilikumen vil bli sort og smake bittert.

  • Kald deig viktig | Baking

    Småkaker sprer seg ofte ut på platen om smøret i deigen blir for mykt. For å unngå dette er det bare å passe på at deigen er avkjølt før du lager kakene.

  • Kald fløte til visping | Melk, smør og ost

    Skal du vispe fløte, bør den være kald. Er du på jakt etter mest mulig volum, bør både bollen og vispen være avkjølt før du begynner.

  • Kjapp modning av bananer | Frukt

    Ønsker du at bananene dine skal modnes raskt, kan du oppbevare dem nær epler. Og motsatt, selvsagt, om du ikke ønsker en tidlig modning.

  • Kjappere potetbaking | Grønnsaker

    Om du lar potetene ligge i saltet vann i 15 minutter før du baker dem, går bakingen raskere. Saltet gir smak også.

  • Kjøkkenet som fristed | Hygiene og hygge

    La kjøkkenet være et fristed. Et sted du trives og slapper av på. Ta et glass med noe du liker å drikke, lek, tenk farger, se i bøker, la deg inspirere, prøv deg frem. Etter hvert skjønner du at kjøkkenet er et godt sted å være. Kort og godt avslappende.

  • Kjøp gode kniver | Utstyr

    Invester heller i tre-fire gode kniver enn mange middels gode. Husk at knivene er din forlengede arm på kjøkkenet og skal løse forskjellige oppgaver. At favorittkokken din bruker en spesiell type trenger ikke bety at akkurat den typen passer for deg.

  • Kjøp helst helt krydder | Urter og krydder

    Kjøp minst mulig ferdighakket eller ferdigmalt krydder. Jo flere deler eller partikler av krydderet som er eksponert mot luft, jo raskere mister det aromaen. Kjøp heller hele krydder og knus selv.

  • Kjøp kvalitet | Utstyr

    Invester i gode gryter og panner. Dette er verdt hver eneste krone. Enkelte belegg som lover at de slipper maten lett, er egentlig bare juks. Gå for kvalitet, og du har verktøy som holder i mange, mange år. Du får stort sett det du betaler for.

  • Kjøp lite kanel av gangen | Urter og krydder

    Når du kjøper kanel, skal du bare kjøpe noen få stenger av gangen. Knus det du skal bruke i en morter og spar resten av stangen. Kanel mister nemlig fort smak og blekner i fargen når den er knust.

  • Kjøp smått av spesielle oljer | Melk, smør og ost

    Kjøp små flasker av spesielle oljer som peanøttolje, trøffelolje og hasselnøttolje. Disse har nemlig kort levetid etter at de er åpnet - og du bruker dem ikke så ofte.

  • Kjøpt for mye chili? | Urter og krydder

    Del chiliene i to og legg dem med «buken» opp på et tørkepapir. Legg på glass etter omtrent én uke, så kan du hakke eller knuse den tørkede chilien i en morter når du trenger det.

  • Kjøttboller på 1-2-3 | Saus og suppe

    Kjøttboller til suppe lager du enkelt ved å lage en fin kjøttfarse med masse godt i. Bruk en sprøytepose og sprøyt farsen sakte ned i en kjele med kraft. Kraften bør være 75-80 grader. La bollene trekke i 3 minutter. Bollene avkjøles i kraften.

  • Kok væsken til bechamelsausen | Saus og suppe

    Når du lager bechamelsaus, bør væsken være kokende når du heller den i smøret og melet. Ellers blir det lett klumper i sausen.

  • Kokende vann i majonesen | Saus og suppe

    Når du lager majones kan du tilsette noen dråper kokende vann. Da skiller ikke majonesen seg så lett.

  • Korianderen til slutt | Urter og krydder

    Når du bruker fersk koriander i en varm rett, bør du tilsette korianderen helt mot slutten av koketiden. Da blir resultatet best. Korianderen taper seg i smak om du tilsetter den for tidlig.

  • Krydder og langtidskoking | Urter og krydder

    Når du langtidskoker en rett, bør du ha i urter og krydder den siste timen før servering. Dersom du koker krydder og urter for lenge, kan de sette en for kraftig smak på maten.

  • Kryddertips | Urter og krydder

    Bruk en lett hånd når du bruker urter og krydder. Målet ditt er å komplettere retten, ikke å utkonkurrere smaken i maten.

  • Kylling som ikke spruter | Kjøtt

    Når du steker kylling, spruter det ofte fra pannen. Dette unngår du ved å ha i litt salt før du har oppi kyllingen.

  • La barna leke | Hygiene og hygge

    La barna få lov til å leke på kjøkkenet. Det verste som kan skje er at det må ryddes litt ekstra. Men det er bedre at barna får være kreative på et kjøkken enn at de bare sitter foran skjermen?

  • La basilikumen leve | Urter og krydder

    Om du tar frisk, kuttet basilikum i et glass der vannet bare såvidt dekker stilkene holder den seg lenger. Bytt vann ofte. Kanskje den til og med får røtter!

  • La fyllet rennet av | Teknikk

    Når du lager mat med fyll, for eksempel vårruller, er det viktig at du lar fyllet renne av før du legger det på filodeigen. Da unngår du at vårrullene blir bløte. Tenk også på dette når du lager pizza.

  • La kjøttet hvile | Kjøtt

    Det er viktig at alt kjøtt får hvile før du skjærer i det. Kjøttsaftene må få tid til å sette seg. Om du skjærer i det for tidlig forsvinner mye av saften ned på skjærebrettet. Og med det mye av smaken.

  • La vinaigretten gifte seg | Saus og suppe

    Når du lager en vinaigrette bør du la den stå i en halv time. På denne måten får smakene tid til å blande seg.

  • Lag alltid kraft | Fisk

    Hver eneste gang du kjøper noe som helst som ligner et skalldyr bør du lage en kraft av skallene. Dette gir et godt grunnlag for en suppe. Fres skallene i olje, ha i noen grønnsaker og krydder. Reduser, smak deg frem og du har base for det meste.

  • Lag din egen labna | Melk, smør og ost

    I Midt-Østen brukes mye labna, som er en yoghurtost. Denne lager du lett selv ved å la yoghurt renne gjennom et kaffefilter et par dager. Av ostestoffet som blir igjen ruller du små kuler. Oppbevares på et glass som fylles med olje.

  • Lag iskrem uten maskin | Desserter

    Har du ikke iskremmaskin, kan du sette isen rett i fryseren. Husk på å røre i massen hver halvtime. Dette skal gjøres 5-6 ganger for det beste resultatet.

  • Lag potetgrateng i muffinsformer | Grønnsaker

    Potetgrateng i porsjoner kan du lage i muffinsformer. Brett bakepapir i strimler, så du får en lang remse. Bruk to stykker i hver form, som i et kryss. Da har du "håndtak"" når du skal ta dem opp."

  • Lag snitt i chilien | Grønnsaker

    Om du vil ha chilismak i en rett, men ikke vil ha med de sterke frøene, lager du bare små snitt i chilien og legger den i gryten. Da trekker smaken ut, men du unngår de sterke frøene.

  • Lær deg platene | Utstyr

    Det er altfor mange som ikke vet at de forskjellige platene på komfyren gir forskjellig varme. Gjør deg kjent med komfyren din. En rett som skal simre, eller ligge rett under kokepunktet, har ikke noe å gjøre på en plate med høy effekt. Og i alle fall ikke på et gassbluss!

  • Legg hasselbackpoteten på en sleiv | Grønnsaker

    Når du lager hasselbackpoteter, lønner det seg å legge poteten i en tresleiv før du skjærer. Da risikerer du ikke å skjære gjennom poteten.

  • Legg maten i fra deg | Teknikk

    Når du legger ting oppi en veldig varm panne, bør du alltid huske på å legge maten i med en bevegelse fra deg. Da unngår du at eventuell fettsprut treffer deg. Dette er spesielt viktig om du jobber med varm olje eller sukker.

  • Lettere pannekaker | Teknikk

    Om du ønsker at pannekakene skal bli lettere i konsistensen, bytter du ut deler av melken med mineralvann med kullsyre.

  • Lettere potetmos | Grønnsaker

    For å få en lettere potetmos med mer volum tar du bare et par teskjeer med bakepulver i før du knuser potetene. Husk smør og fløte!

  • Lettlaget aromasmør | Melk, smør og ost

    Har du litt smakstilsetninger i kjøleskapet (tabasco, sitron, appelsin, urter osv) kan du kjøpe en pakke smør. Romtemperer, rør smøret med forskjellige smaker og lag tynne pølser i plastfolie. Da har du smakstilsetninger liggende i fryseren.

  • Lettlaget sorbet fra fryseren | Desserter

    Har du dårlig tid, men vil lage en "siderett"" til desserten er frosne jordbær og ananas bra valg. Dette er frukter med litt struktur. Disse bærene kan du kjøre i en blender med sukkerlake, og du har nesten en fiks ferdig sorbet."

  • Lettlaget turmat | Grønnsaker

    Kjøp grønnsaker som løk, gulrot, chili, ingefær, vårløk og poteter - det du liker - kutt dem i jevn størrelse og tørk dem på svak varme i steikeovnen. Ta to-tre teskjeer av de tørkede grønnsakene og putt i en pose sammen med en halv buljongterning. Hell omtrent en halv liter varmt vann i blandingen og du har et bra måltid.

  • Lindre smerten | Grønnsaker

    Om du har glemt trikset med å dyppe hendene i olje før du jobber med chili, og ulykken er ute, kan du dyppe fingrene i kald melk med litt sukker.

  • Løsne eggeskall enkelt | Egg

    Ha kokte egg i kaldt vann i fem minutter. Dette gjør at det blir mye enklere å fjerne skallet.

  • Maiskolbe-triks | Grønnsaker

    Her er et gammelt maiskolbe-triks. Når du koker dem bør du ha oppi en knivsodd sukker. Det er med på å frigjøre det naturlige sukkeret i maiskolben. Ikke bruk salt i vannet, det gjør kolben hardere.

  • Mangler du en råvare til kaken? | Baking

    Både jordbær og hasselnøtter kan byttes ut med andre nøtter eller frukt. Appelsin egner seg særdeles godt til eksempelvis en sjokoladeterte.

  • Mindre honning enn sukker | Søtt og godt

    Det er stort sett ikke noe problem å erstatte sukker med honning. Men det er et par ting du skal passe på. Honning har mer fruktose enn sukker og er derfor søtere. Du må også bruke litt lavere varme, 10 grader, for honning brenner lettere.

  • Når eggekrem skiller seg | Baking

    Hvis du ser at kremen skiller seg etter du har blandet eggekremen i smøret, stopp piskingen og ha kremen i en ildfast lav form og sett denne i fryseren i noen minutter. Når den kommer ut, bruker du stavmikser på den og du får antakeligvis reddet din krem.

  • Nøtter i kaker | Baking

    Om oppskriften din sier at du skal ha nøtter i kaken, er dette et triks for deg: Varm nøttene i ovnen og dryss dem med mel før du har dem i kakedeigen. Da unngår du at nøttene legger seg i bunnen av pannen.

  • Nyttig om marengs | Baking

    Husk å romtemperere dine egg. Eggehviter som er for kalde, kan gi marengs som sprekker i ovnen. Et godt råd er å la alt av ingredienser være romtemperert.Salt og sitronsyre stabiliserer marengsen og gjør at den ikke blir skjør. Lag gjerne marengspinnene om kvelden og sett dem til tørking natten over.

  • Olje eller smør til steking? | Teknikk

    En hovedregel er at olje brukes til steking og smør til å sette smak. Stek derfor i olje og tilsett smør mot slutten. Dette er imidlertid ingen definitiv regel. Noen ganger ønsker man den nøtteaktige smaken av lettbrunet smør i maten.

  • Oppbevaring av ost | Melk, smør og ost

    Oppbevar osten din i kjøleskapet, det minner mest om ostens modningstemperatur. Aller helst i en lufttett boks. Kommer det mugg, skjærer du det bare bort.

  • Oppbevaring av urter og krydder | Urter og krydder

    Krydder bør oppbevares på et kjølig og mørkt sted. Fuktighet, lys og varme fører til at friske urter og krydder mister smaken raskere. Kanskje er det mer behagelig å ha friske urter og krydder på kjøkkenbenken, men holdbarheten blir bedre om du flytter dem til et annet sted.

  • Opptining av mat | Hygiene og hygge

    Frossen mat skal tines i et kjøleskap, ikke på kjøkkenbenken. Det tar lenger tid, ja, men du unngår en situasjon der bakterier kan gro.

  • Overkok poteter til potetmos | Grønnsaker

    Når du lager hjemmelaget potetmos, lønner det seg å overkoke potetene litt. Damp dem deretter tørre. På denne måten er det lettere å mose dem.

  • Pent egg | Egg

    Når du skal skjære i et hardkokt egg, er et lite triks å væte kniven før du skjærer. Da ødelegger du ikke plommen så lett.

  • Perfekt etterheving av boller | Baking

    Ved å etterheve bollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine uten at overflaten tørker. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet.

  • Pinnetrikset | Baking

    Bruk en tre- eller strikkepinne for å sjekke om kaken er ferdig stekt. Åpne ovnen og stikk pinnen inn i kaken. Hvis pinnen er tørr når den kommer ut, er kaken ferdig.

  • Pisk inn eggehviter i to omganger | Egg

    Når du skal vende inn piskede eggehviter i en rett, bør du gjøre det i to omganger. Da slår du ikke så lett ut luften i eggehvitene.

  • Pop alle cornene | Teknikk

    Om du popper popcorn selv, bør du legge posen med frø i fryseren. Da holder de seg lenger, og flere korn popper.

  • Popp ut granateplekjerner | Frukt

    Kjerner i et granateple kan du lett få ut ved å dele frukten i to. Bank deretter på den med skaftet på en kniv, eller et kjevle. Da "popper"" kjernene ut."

  • Potet mot oversalting | Teknikk

    Det er lite å gjøre med en rett som er for salt. Men et triks er å putte oppi en skrelt potet. Den drar til seg mye av saltet. Du kan også ha oppi en slant med øl.

  • Poteter og løk | Grønnsaker

    Du bør ikke oppbevare poteter og løk nær hverandre. Potetene råtner nemlig fortere om det er løk i nærheten.

  • Problemer med marsipanen? | Baking

    For å unngå bølger på marsipanen når man trekker en kake, kan en god regel være å kjevle leiven/emnet dobbelt så stor som kaken som skal dekkes. Da vil marsipanen legge seg fint over og du unngår at marsipanen folder seg.

  • Putt hele bær i isen | Desserter

    Legg gjerne hele bær i formene du skal lage og hell over isen etterpå. Da får du en fin effekt og gode, deilige biter av hele bær i isen.

  • Pynt med blomster | Baking

    Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette.

  • Rå og stekt mat | Hygiene og hygge

    Når du tar stekt mat - enten det er fra grillen eller stekepannen - skal du unngå å legge det på samme tallerken som kjøttet lå på før det ble stekt. Der kan det nemlig finnes bakterier.

  • Raskere løk | Grønnsaker

    Løk blir brukt i mange retter. Når du steker den bør du ha i litt salt. Det gjør at løken steker raskere.

  • Raskere med terninger | Grønnsaker

    Når du lager potetmos bør du kutte potetene i terninger. Da går det fortere å koke dem.

  • Redd innbrente panner | Utstyr

    Hvis du er uheldig og brenner mat i pannen kan du tilsette vann så det dekker bunnen. Ha i noen dråper oppvasksåpe og gi alt et oppkok. Da blir det lettere å vaske ut pannen.

  • Rene bakehender | Baking

    Mange er oppvokst med å ha mel på fingrene når de jobber med deig. Prøv å ha litt olje på i stedet, da henger ikke deigen fast i fingrene.

  • Rengjør rivhjernet | Utstyr

    River du ost med et rivjern, er det mye ost som sitter igjen før oppvasken. Løsningen er å rive en potet etter osten. Den presser osten ut av hullene.

  • Rens skankene | Kjøtt

    Når du lager mat med synlige ben, som for eksempel lammeskank, bør du rense det synlige benet med en kniv. Det gjør at maten ser mye mer appetittelig ut. Husk å skjære litt ned i kjøttet, for det krymper når det steker.

  • Rett bacon | Kjøtt

    Vil du ha rett bacon, stekt likt over alt, kan du legge en mindre panne på toppen av baconet i pannen. Det funker, men gir mer oppvask. Prøv å skylle skivene i kaldt vann før du legger dem i pannen.

  • Riktig stekt biff | Kjøtt

    Usikker på hvordan biffen er? Hold pekefingeren løst mot tommelen. Ikke press. Kjenn på "puten"" på tommelen. Det du føler er en biff som er rød i midten. Bytt ut pekefinger med ringfinger. Medium stekt. Og til slutt langfingeren. Da er den well done."

  • Rist krydderet før bruk | Urter og krydder

    Krydder i frøform, som hel pepper, sennepsfrø, hel anis og korianderfrø, og som skal i morter eller knuses, bør ristes i tørr stekepanne først. Da blir mange herlige aromaer i krydderet frigjort.

  • Riv ingefær lett fra fryseren | Urter og krydder

    Hvis du legger en bit ingefær i fryseren, er det mye lettere å rive den når du skal bruke den.

  • Riv osten | Melk, smør og ost

    Når du lager mat med ost bør du kutte eller rive den. Ost i skiver har en tendens til å legge seg som et "lag"" i maten."

  • Riv sitrongresset | Grønnsaker

    Når du skal bruke sitrongress, bør du rive det i stedet for å hakke det. Så fort sitrongresset blir litt gammelt blir det litt trådete i konsistensen. Dette unngår du ved å rive i stedet for å hakke.

  • Rør i vannet når du posjerer | Egg

    Når du posjerer egg, bør du røre hardt i eddikvannet rett før du slipper egget oppi for å skape en virvelstrøm. Da hjelper virvelstrømmen deg med å forme egget.

  • Røyk i vanlig kjele | Teknikk

    Du kan røyke mat i en vanlig kjele. Dekk bunnen med aluminiumsfolie. Helst to lag. Ha på 2,5 dl langkornet ris, 2,5 dl te (ja, te) og 2,5 dl demerarasukker. Det må være demerara. Ha mer folie oppå blandingen. Legg fisken oppå og legg på lokket.

  • Salt- og hvitløks-triks | Grønnsaker

    Du tilhører kanskje dem som irriterer seg over at hvitløken du kutter henger seg fast på kniven og skjærebrettet? Ha på litt salt på hvitløken og kniveggen, så unngår du problemet.

  • Sauter hvitløken for mildere smak | Saus og suppe

    Om du ikke vil ha den skarpe smaken av hvitløk i en saus eller suppe kan du steke den lett før du har den oppi. Smaken blir mye mildere.

  • Sitrustriks | Frukt

    Om du kjører en sitron i mikrobølgeovn 15 sekunder før du presser den, får du ut mye mer saft. Du kan også rulle den på bordet i noen sekunder, da slipper saften lettere. Det samme gjelder lime og appelsin.

  • Sjekk småkakene tidlig | Baking

    Siden alle ovner er forskjellige, er det ofte "vage"" tider i oppskriftene. Når du lager småkaker, bør du derfor sjekke kakene ved minste steketid."

  • Skal du bruke avokado? | Grønnsaker

    Press alltid sitronsaft over avocadokjøttet - slik bevarer du fargen og piffer opp smaken.

  • Skru opp varmen for bedre resultat | Baking

    Sett alltid ovnen litt varmere enn det står i oppskriften. Når du åpner døren, mister du ofte litt av varmen. Ved å forhøye varmen på ovnen før du setter inn bakverket vil du unngå varmetap. Husk å sette ned temperaturen på ovnen til rett temperatur ifølge oppskriften så fort du har lukket ovnsdøren.

  • Slik åpner du vrange syltetøyglass | Teknikk

    Om du har problemer med å åpne syltetøyglass, kan du ta på deg et par vanlige kjøkkenhansker av gummi. De gir et godt grep om glasset og lokket.

  • Slik blir baksten mer vellykket med damp | Baking

    Damp gir baksten mer volum, bedre smak, den blir sprøere, mer gyllen og sørger for et perfekt resultat hver gang. Men hvorfor?

  • Slik får du liv i tørr sitrusfrukt | Frukt

    Tørr sitrusfrukt blir som nye om du legger dem i varmt vann i noen timer.

  • Slik fikser du paideigen | Baking

    Kjevle ut paideig og alle andre tertedeiger på et bakepapir. Snur du papiret, kan du legge bunnen rett ned i formen uten å ødelegge deigen.

  • Slik fjerner du skallet fra hardkokte egg | Egg

    Når du skal fjerne skallet av hardkokte egg, kan du holde det i hånden. Deretter slår du egget ned på bordet og ruller det fremover mens du holder hånden over. Da slipper skallet lettere.

  • Slik fjerner du stein i oliven | Grønnsaker

    Skal du fjerne steiner fra oliven legger du flatsiden av en kniv mot olivenen og gir den et "kakk"" - akkurat som du gjør med hvitløk for å fjerne skallet. Da er det lett å fjerne steinen."

  • Slik jevner du fløtesupper | Saus og suppe

    Legerer du en suppe med bare kremfløte, lønner det seg å koke inn fløten og deretter avkjøle den. Da jevner den sausen eller suppen bedre og gir fyldigere smak.

  • Slik jevner du med potetmel | Saus og suppe

    Hvis du bruker potetmel utrørt i kald vann i bær- eller fruktsauser, eller som jevning i desserter, må du tilsette blandingen når temperaturen er rett under kokepunktet. Hvis ikke blir det du lager seigt.

  • Slik kjøler du ned paideig | Baking

    Når du lager paideig og skal kjøle den ned, bør du forme deigen til en flat kake i stedet for en kule. Da kjøles nemlig deigen jevnt ned.

  • Slik kjøper du kniver | Utstyr

    Hold på dem i butikken, de skal ligge godt i hånden. Finn en kniv som du trives med. En god kniv koster, men det gjør god vin også. Og kniven holder lenger enn vinen.

  • Slik lager du Beurre Manié | Saus og suppe

    Er suppen eller sausen din for tynn, kan du lage beurre manié. Det er kort og godt romtemperert smør og mel i forholdet en til en. Rør det glatt og ha i suppen eller sausen.

  • Slik lager du eggetråder til suppe | Saus og suppe

    Et godt garnityr til supper er oeuf filé - eller eggetråder. Visp et egg godt sammen og bruk en spiss sil. Hell egget dryppvis ned i kokende buljong.

  • Slik lager du en rask suppe | Saus og suppe

    Glem supper på pose! En tomatsuppe lager du for eksempel ved å frese løk og bacon. Tilsett kraft og en boks tomater. Smak til med salt og pepper. Gårsdagens brød lager du krutonger av. Pynt med litt hakkede urter. Bedre og billigere enn posesuppe. Gjort på noen minutter.

  • Slik lager du karamell | Søtt og godt

    Når du lager karamell skal du røre hele tiden til sukkeret er oppløst. Når det er det, øker du varmen og slutter å røre. Da karamelliserer ikke sukkeret seg. Andre sverger til en metode der de bare snurrer pannen rundt og ikke bruker materialer, i alle fall ikke tresleiver.

  • Slik lager du krutonger | Teknikk

    Loff og halvgrovt brød kan du skjære i terninger og riste i en panne med litt god olje og krydder. Da har du krutonger, som du kan smakssette med for eksempel hvitløk, oregano, basilikum eller annet krydder du liker. Dette passer veldig godt til supper og i salater - eller som snacks. Ha på rett før servering slik at krutongene er sprø når de blir servert.

  • Slik legerer du saus og suppe | Saus og suppe

    Hvis du legererer en saus eller suppe med en blanding av eggeplomme og fløte, må du passe på at den ikke koker etter at du har hatt i blandingen. Legeringen gjør at suppen eller sausen blir tykkere og får en fyldigere smak.

  • Slik oppbevarerer du kniver | Utstyr

    Å putte kniver i en skuff sammen med mye annet utstyr eller andre kniver er fy-fy! Kjøp en billig knivblokk eller en magnetlist, slik at eggen på de forskjellige knivene ikke treffer hverandre. Har du plass, kan du legge dem på et kjøkkenklede i en skuff.

  • Slik sjekker du egget ditt | Egg

    Skal du sjekke om egget ditt er ferskt, kan du legge det i vann. Hvis det flyter, eller nesten flyter, er det gammel. Da er nemlig luftlommen i den butte enden stor.

  • Slik skiller du hvite og plomme | Egg

    Skal du skille eggehviter fra plommen, er det lett å ha hele egget i en bolle. Deretter løfter du bare ut plommen. Det er like lett å sile egget gjennom fingrene.

  • Slik svir chilien mindre | Grønnsaker

    Når du skal jobbe med chili kan du dyppe fingrene i litt olivenolje først. Det gjør at capsicumen (det hvite i chilien) ikke fester seg så lett på fingrene.

  • Smaker det lite av den brune sausen? | Saus og suppe

    Sørg for alltid å ha aromater i hus. De gir ekstra smak til brun saus. Slik går du fram: Fres opp ett fedd hvitløk, ett fedd sjalottløk, fire korianderfrø, fire pepperkorn, 1/4 gulrot, én teskje tomatpuré og en kvist timian. Tilsett en skvett rødvin, så vann eller kraft, og du har en god basis til brun saus. Du kan også tilsette et par spiseskjeer soyasaus, så har du en god woksaus.

  • Smakstilsetninger fra sitrus | Frukt

    Det sitter mye smak i sitron-, lime- og appelsinskall. Riv skallet fint med en parmesanrive eller annet fint redskap og la det tørke over natten. Da har du en perfekt smakstilsetning til supper og desserter. Bruk fantasien!

  • Snakk med fiskehandleren | Fisk

    I stedet for å si at: "I dag skal vi ha ørret"" bør du spørre fiskehandleren eller ferskvaredisken om hvilken vare som er ferskest. Vil de ha trofaste kunder, er de ærlige. Det verste som finnes er for eksempel å kjøpe noen sjøkreps og så finne ut at de lukter amoniakk når du kommer hjem."

  • Snakk med maten din! | Hygiene og hygge

    Løft, klem, trykk og lukt på alt du kjøper. Du får aldri bedre mat enn råvarene dine. Når du har tatt det beste hjem, skal du gi råvarene det beste. Alle har godt av litt ros. Du kan skåle med dem også!

  • Solmodne tomater | Grønnsaker

    Solskinn modner ikke tomater. Det er det varme som gjør. For å få mer smak ut av tomatene, eller modne dem, er det bare å putte dem i ovnen på 80-90 grader. Husk også at de holder seg best med stilken ned.

  • Sorbet uten ismaskin | Desserter

    Hvis du ikke har ismaskin, ha sorbetmassen i en plastboks med lokk og sett dette i fryseren i 30 minutter. Rør så med en stavmikser i massen og sett lokket på og beholderen ned i fryseren. Gjenta dette 5 ganger.

  • Stek kjøtt med fettet | Kjøtt

    Selv om du tenker på vekten, er det lurt å steke kjøtt med fettet på. Du kan heller fjerne det når kjøttet er ferdigstekt. Mye av smaken sitter nemlig i fettet. Og du vil vel ha smak, selv om du ikke vil ha fett?

  • Stopp kokingen med isvann | Teknikk

    Når du posjerer egg eller grønnsaker, bør du huske å ha varene over i isvann, slik at du stopper kokingen. Da får du et nydelig egg med flytende plomme, eller grønnsaker som bare trenger en liten tur i pannen før servering.

  • Styr unna kjøtt med kjøttsaft | Kjøtt

    Kjøp aldri kjøtt der du ser at kjøttsaften har sivet ut. Da har noe gått galt under mørningen, det kan kanskje ha gått for fort. Si i fra til betjeningen.

  • Styr unna metall | Utstyr

    Ikke bruk boller av metall når du marinerer kjøtt. Syren i marinaden - eddik eller sitron - kan reagere med metallet i bollen.

  • Syltetøy på 1-2-3 | Frukt

    Lag ditt eget syltetøy av kjøpte eller selvplukkete bær! Steriliser syltetøyglass ved å vaske dem godt og så skylle dem. Deretter tørker du dem i stekeovn på 140 grader. På med bær og sukker som du har kokt opp og skummet av, skru lokket godt til mens syltetøyet er varmt. Sett til avkjøling. Siden du ikke har brukt konserveringsmidler, har det ikke evig holdbarhet, men det kommer garantert til å få bein å gå på.

  • Ta vare på bananene | Frukt

    Bananer kan du oppbevare i en lystett pose i kjøleskapet. Da blir ikke skinnet svart, og de er like friske etter en uke i kjøleskapet.

  • Ta vare på basilikumen | Urter og krydder

    En basilikumplante skal ha det forholdsvis varmt. Den trives også best om den blir jevnlig brukt. Det stimulerer til økt vekst og gir en friskere plante. Vet du ikke hva du skal bruke planten til der og da, kan du jo bare tørke litt i ovnen.

  • Ta vare på skvettene | Saus og suppe

    Får du noen vinslanter til over bør du fryse dem inn som terninger. Da har du gode tilsetninger til supper og sauser.

  • Ta vare på urter | Urter og krydder

    Om du har urter som begynner å synge på siste verset, er det en god ide å lage kryddersmør av dem. La smøret få romtemperatur og ha i hakkede uret. Passer fint til toast, fisk og kylling - for eksempel.

  • Tenk flerbruk | Baking

    Om du for eksempel lager en fin brøddeig, kan du ta 1/8 av deigen og legge til side. Lag brød som planlagt mens du triller ut tynne pinner av den siste delen. Denne kan du krydre, ha sesamfrø på, eller pensle med honning. Stek dem midt i ovnen og du har hjemmelaget grissini.

  • Tenk flerbruk | Baking

    Om du for eksempel lager en fin brøddeig, kan du ta 1/8 av deigen og legge til side. Lag brød som planlagt mens du triller ut tynne pinner av den siste delen. Denne kan du krydre, ha sesamfrø på, eller pensle med honning. Stek dem midt i ovnen og du har hjemmelaget grissini.

  • Tenk på hvitløken | Grønnsaker

    Om du finhakker hvitløk, blir den lettere bitter. Dersom du bare vil ha et snev av hvitløk i retten din, deler du feddet i to og lar det koke med. Da blir ikke smaken så skarp.

  • Tenker du på vekten? | Melk, smør og ost

    Hvis du tenker på vekten, er det en god regel å måle opp olje og smør før du begynner å lage mat. Da er det mye lettere å holde orden på megden du bruker.

  • Tilsett hvitløk mot slutten | Grønnsaker

    Om du skal ha hakket eller presset hvitløk i en rett lønner det seg å tilsette den mot slutten. Freser du hvitløk tidlig sammen med for eksempel vanlig løk, brenner den seg lett og gir en vond og bitter smak i maten.

  • Tomater og holdbarhet | Grønnsaker

    Om du oppbevarer tomater med stilken ned, så har de lenger holdbarhet.

  • Tomatpuré | Pasta

    Når du bruker tomatpuré, er det viktig å frese den godt i panna. Dette gjør du for å unngå råsmak.

  • Trenger biffen ekstra piff? | Kjøtt

    Rist pepper og korianderfrø hardt i en jernpanne. Du bruker én del korianderfrø per fjerde del pepperkorn. Avkjøl krydderet og knus i en morter.

  • Tynne kjøttstrimler | Kjøtt

    Den enkleste måten å lage kjøttstrimler eller carpaccio på er å legge kjøttet i fryseren en stund før du skjærer i kjøttet.

  • Uhell med egg | Egg

    Om du er uheldig og knuser et egg, bør du helle salt over det og vente i noen minutter. Da er det lett å tørke opp.

  • Umoden mango? | Frukt

    Er mangoen umoden, kan den hurtigmodnes ved å legges i en brun papirpose i kjøkkenskapet i ett døgn. Moden mango bør oppbevares kjølig.

  • Unngå at skallet sprekker | Egg

    For å unngå at eggeskallet sprekker når du hardkoker et egg kan du bare ha litt salt i vannet mens det koker opp.

  • Unngå bløte sandwicher | Grønnsaker

    Om du skal servere sandwich, baguette eller dra på picnic, bør du ha salat, tomat og andre varer med fuktighet i én beholder og alt annet i en annen. Så klapper du dem sammen rett før servering. Da blir det godt og ikke bløtt!

  • Unngå brent løk | Grønnsaker

    Når du steker løk, kan du ha i litt melk. Dette gjør at løken beholder fargen bedre og at den ikke så lett blir brent.

  • Unngå egglukt | Baking

    For å unngå lukten av egg i en kake kan du bare tilsette en spiseskje honning mens du visper eggene.

  • Unngå groer | Grønnsaker

    For å unngå at potetene får groer når de ligger i posen, kan du rett og slett oppbevare et eple sammen med potetene.

  • Unngå klistrete pasta | Pasta

    Når du har kokt pasta eller nudler, bør du straks helle av det varme vannet og så skylle i kaldt vann. På denne måten blir pastaen/nudlene separert med en gang. Så kan du smaksette med smør og olje.

  • Unngå misfarging | Frukt

    Epler, pærer og avocadoer som er oppskåret blir raskt misfarget. Det unngår du om du legger dem i en bolle vann tilsatt sitronsaft eller appelsinsaft. Du kan også bruke hermetisk ananassaft.

  • Unngå svart sopp | Grønnsaker

    Om du steker sopp i en aluminiumspanne, blir soppen sort. Så vil du ha litt av den opprinnelige fargen i soppen, bruker du noe annet enn aluminium.

  • Urter i flokk | Urter og krydder

    Når du skal bruke mange urter i en rett, er det lett å lage et knippe av dem og klippe dem med en liten saks. Da blir de ikke så våte og sleipe som om du kutter dem, men lette og sprø.

  • Varme tallerkener | Hygiene og hygge

    Skal du servere varm mat, bør du alltid ta deg tid til å varme tallerkenene i ovnen litt. Da holder maten seg varm lenger.

  • Vask aldri kjevler av tre | Utstyr

    Legg aldri kjevler av tre i vann, og vask dem aldri i mye vann. Tørk heller av dem med en fuktig klut og la dem tørke i et rom med luftsirkulasjon.

  • Vask hendene ofte | Hygiene og hygge

    Når du jobber med mat, bør du vaske hendene mye oftere enn du tror. Du skal alltid vaske hendene med såpe og varmt vann før du lager mat, spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Du bør ikke lage mat til andre når du har magesyke, vondt i halsen eller har betente sår på hendene.

  • Vask kjøleskapet hyppig | Hygiene og hygge

    Mange slurver med kjøleskapvasken. Et kjøleskap med melkesøl er grobunn for bakterier som raskt smitter over på friske matvarer. Helst skal det vaskes en gang i uka, men to ganger i måneden er også akseptabelt, selvsagt litt avhengig av aktivitetsnivå.

  • Vask knivene ofte | Utstyr

    Vask knivene dine etter bruk, og tørk av dem med en gang du har vasket dem. Da får du glede av dem i lang tid og de er straks klare til bruk igjen.

  • Vask redskaper godt | Hygiene og hygge

    Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På denne måten hindrer du at matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.

  • Vær "forsiktig" med fisk | Fisk

    Vær generelt forsiktig med å kjøpe "ferskfanget" fisk på mandager og tidlig i uken. Spør alltid personalet når fisken kom i hus.

  • Vær forsiktig med sukker | Søtt og godt

    Om du jobber med sukker og er så uheldig å få noe på huden, er det bare en ting som hjelper. Masser av kaldt vann - lenge. Sukker koker på høyere temperatur enn vann og kan faktisk lett gi deg alvorlige brannskader. Hold barn på avstand når du jobber med sukker og olje!

  • Vær kreativ med soyasaus | Urter og krydder

    Soyasaus passer ikke bare til asiatisk mat. Bruk den også som smaksforsterker til stekte grønnsaker. Prøv også soyasaus til grønnsakretter, og til mat med kylling, svin eller kalv.

  • Vær obs på bakteriebomber | Hygiene og hygge

    Kniver og skjærebrett skal vaskes ofte og du må holde det rent på kjøkkenbenken. Husk at kjøkkenkluten din kan være en bakteriebombe. Den bør du vaske på minst 60 grader eller vaskes i klor. Bytt klut ofte, kluter er forbruksvare.

  • Vær vågal med kjøttet | Kjøtt

    Vær aldri redd for å la kjøtt som ligger i vakuumpakninger ligge noen dager eller et par uker over tiden. Det gjør bare kjøttet mørere. Det finnes restauranter som har kjøtt til mørning i tre måneder, i kjølerom, selvsagt. Lang mørning gir mer smak. Kjøttet må imidlertid ligge kjølig og ved jevn temperatur.

  • Vekk med hvitløkskallet | Grønnsaker

    En måte er å "kakke den"" med bredsiden av en kniv. Ellers kan du gi hvitløken 15 sekunder i mikroen. Da slipper skallet veldig lett."

  • Vin i terninger | Saus og suppe

    Om du får noen vinslanter til overs kan du fryse dem inn i terniger. Da har du alltid smakstilsetninger til supper og sauser.