Drikke
Vellaget naturvin

Vellaget naturvin

Disse sørfranske vinene gjør en svært god jobb på matbordet.
Aase E. Jacobsen
05 September 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Naturvinkonseptet er forbundet med mye følelser av typen elsk og hat. Selv er jeg ingen uforbeholden enn si blind elsker, men setter pris på renheten, friskheten og lekenheten i de beste eksemplarene. Som de fra Matassa.

Tar fett godt

Både den hvite og den røde er skikkelig kule viner. Matassa Cuvee Romanissa 2011 (99430)er en rødvin med stort potensial som matvin. Den har både fylde, syre og tanninbitt nok til å ta skikkelig fet mat, samtidig som den er elegant nok til å følge mer forseggjorte retter.

Finn gode retter til denne vinen

En robust vin som tåler en trøkk, men jeg ville kanskje ikke servert den til sterkt krydret mat siden bitterstoffene fra krydder kan kollidere med naturvinens bittertoner.

Ikke rett fra flasken

Matassa Cuvee Margeruite 2011 (99421)er også en «typisk» naturvin, men i den forstand at den trenger mye luft. Etter hvert åpner den seg med gode mineral- og blomstertoner. Den er frisk og konsentrert i frukten med tørr avslutning. Og overraskende lite «floral» med tanke på druemiksen. En vin som trenger litt fett. Hos Bjørn Svenssons nye restaurant Fauna ble den servert til store kamskjell med tørket sukkertang og tangemulsjon. En svært mineralsk rett med myk sødme fra kamskjellene som møter vinens bittertoner perfekt.

Finn gode retter til denne også

Naturviner bør ikke «drikkes rett fra flasken». De bør helst innom en karaffel og kan gjerne nytes over flere dager. Jeg har noen ganger latt det gå to uker, og det sågar med mye luft i flasken, uten at kvaliteten reduseres, heller tvert om.

De gamle er best

Noe av forklaringen på denne lange «åpningstiden» ligger i gammelt plantemateriale. Som også forklarer hvorfor den hvite ikke lukter som en blomsterbukett, men er så vidt mineralsk. Begge Matassa-ene får druer fra planter som stort sett er mellom 60 og 120 år gamle buskbeskjærte planter. Så gamle planter byr på en helt annen frukt enn hva yngre planter fra moderne kloner gir.

Les mer om gamle vinplanter

Utbyttet er av samme grunn veldig lavt, ned mot 15 hl/ha. For å bevare dette fremstilles vinen etter naturlige prinsipper, ingen tilsetting av gjær eller svovel underveis, lang modning på bunnfallet som bidrar med konserverende elementer som også blir med i flasken siden vinene ikke filtreres.

Unikt område

Bunnfallslagringen tar med seg en del bittertoner som rundes av med lagring, men også gjennom lufting. Nok en god grunn til å bruke karaffel.

Bak Matassa står vennene Tom Lubbe, Nathalie Gauby og Sam Harrop som i 2002 valgte et «bortgjemt» område i det indre av Roussillon nær grensen til Spania, nemlig Fenouillèdes. I dag er navnet langt mer kjent og synonymt med viner med stor friskhet, vinmarkene ligger ved 5-600 m.o.h., og mye karakter og konsentrasjon takket være det unike plantematerialet og det skrinne mineralrike jordsmonnet. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag
Dagens rett
Tomatisert fiskesuppe

En suppe som denne varmer godt en hustrig tirsdag

Her er det kombinasjonen av tomat, chili og fiskekraft som skaper magi. Og best av alt: lettlaget som bare det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her