Ukens vin
Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse

Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse

Her får du både kjøttfull frukt og god syrlighet og konsentrasjon, og det til en veldig gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
16 Juli 2019 - 14:45

Vinho verde er for mange førstevalget til reker, blåskjell og annen sommerlig vinkos. Vinstilen er både alkoholsvak og syrefrisk, ofte tappet med litt kullsyre for maks friskhet, og som regel laget av en blanding av flere druesorter og fra siste årgang. Dette er ferskvare.

Les mer om vinho verde her

 

Men det finnes unntak, og alvarinho regnes som den mest seriøse av de tillatte druene for «grønn vin» fra Minho i Nord-Portugal.

Les mer om alvarinho her

AB Valley Wines A Alvarinho Minho 2016 er den som gir best valuta for pengene for denne vinstilen akkurat nå.

Se utvalget av alvarinho på polet

Den skiller seg også ut ved å ha en ekstra kjøttfull frukt, og samtidig god syrefriskhet. Dessuten har den allerede tre år bak seg, slik at du unngår det veldig ferske fruktpreget. Det er en fordel når en vin skal serveres til mer forseggjorte matretter, og her kommer denne inn i bildet. Klink til med fisk, pannestekt eller bakt i ovnen med en god kremet saus til.

Jeg smakte denne vinen for snart halvannet år siden i samme årgang og den har ikke beveget seg mye på den tiden, bare litt åpnere rent fruktmessig. Så var 2016 et godt år for hvitvin fra Minho. Etter tørken i 2015 ble hele Portugal velsignet med regn ved starten av 2016 etterfulgt av en forholdsvis kjølig sommer som fikk en tørr og varm avslutning. Dette er gunstige forhold for god balanse mellom syre og sukker i druene som er nødvendig for hvitvin på disse breddegrader.

Minho er i utgangspunktet en våt vinregion, noe tradisjonelt uttrykkes gjennom den karakteristiske syrlige og lette vinstilen bedre kjent som vinho verde. Men det er forskjeller innad i regionen. Nystartete AB Valley, 2016 er deres første årgang, har som mål å vise forskjellene og det med utgangspunkt i underområdet Amarante, som er tørrere og varmere enn resten av Minho og med rikere jordsmonn. Det er forklaringen på at alvarinhoen deres er som den er – nemlig annerledes.

Tamega-elven renner gjennom byen Amaranteog underområdet med samme navn i den sørøstlige delen av Vinho Verde/Minho. Foto: Luis Costa

Fra samme produsent kommer det som for meg var en enda større overraskelse, nemlig de to vinene av druen avesso, en lite dokumentert druesort, og i hvert fall som endruevin.

 

AB Valley Wines A Avesso Vinho Verde 2016 er litt fetere og mer stofflig, nesten så den har tanniner, mens alvarinho er noe syrligere i frukten, men begge har det samme saltpreget.

Avesso som druetype gir viner med mer kropp og litt høyere alkohol enn alvarinho, og de andre druene som er tillatt i en vinho verde. Derfor brukes den som oftest som støtte i blandinger.  

 

AB Valley Wines lager også en avesso som har fått en runde i fat, kalt B Avesso Vinho Verde 2016 som i enda større grad dokumenterer druesortens evne til å gi stor fedme og fruktfylde og som sammen med friskheten balanserer eikepreget godt. En vin som trives veldig godt på matbordet.

Bokstavene A og B i navnet indikerer for øvrig om vinen er A for aromatisk og fra ståltank eller er fatmodnet (B for barrel). A og B står også for António Sousa som er vinmakeren og Bernardo Lencastre som er vinbonde.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen
+
Ukens vin

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen

Den er det sikreste valget fra basishylla når du skal ha en vin som aldri skuffer og det til en veldig gunstig pris. Den finnes på absolutt alle pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen
+
Ukens vin

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen

Den er det sikreste valget fra basishylla når du skal ha en vin som aldri skuffer og det til en veldig gunstig pris. Den finnes på absolutt alle pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er en grunn til at gazpacho er favoritt i Spania sommertid - ekstra god blir den med et lite chilikick
Dagens rett

Det er en grunn til at gazpacho er favoritt i Spania sommertid - ekstra god blir den med et lite chilikick

Gazpacho er kanskje, fordi den skal serveres kald, først og fremst en sommerrett. Og utmerket turmat for termosen - også på ikke så glovarme dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her