Ukens vin
Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Denne roséen fra Piemonte overbeviser nok en gang, nå i en enda rundere og mer innsmigrende utgave, og til samme lave pris som i fjor.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2016 - 18:10

Trediberri Langhe Rosato 2015 kan du nyte med god samvittighet i sommer. Først og fremst fordi den smaker veldig godt med deilig frukt, åpen og god med pen friskhet. En vin som egner seg til de fleste sommerens anledninger, fra terrassen, via piknikkurven (den har skrukork) til hagefesten. Dernest er den riktig så billig, har moderat alkohol og ikke minst er den laget med forholdsvis liten tilsetting av svovel, noe som er betryggende for den som frykter hodepine dagen derpå.

Det er ikke et ukjent fenomen at det brukes mye svovel for rosévin for at den skal holde seg frisk i både duft, smak og farge i løpet av sitt veldig korte liv.

Veldig mange roséviner er også veldig ferske og umodne i fruktpreget. Så ikke denne. Og spesielt ikke i 2015-årgang som var en riktig varm sådan. Det har gitt en moden, men likevel syrefrisk fruktkarakter.

Det den har til felles med andre roséviner er at den kommer til å bli enda bedre utover sommeren etter hvert som frukten får rundet seg av og vinen oppleves mer fullendt. Bare mellom første og andre gangs smaking i år løftet den seg ett hakk, og er nå klar til å nytes gjennom det som forhåpentligvis blir en lang og god sommersesong. 

Her kan du lese om hvordan vinmakerne tenker når de lager rosévin

Den er laget av nebbiolodruer fra selveste La Morra, en av barolobyene, nærmere bestemt underområdet (såkalt frazione) Berri hvor produsenten Trediberri holder til. Det er selvsagt ikke druene som skulle ende som barolo som går med til en så rimelig vin, men på sikt vil de nok det siden det er snakk om druer fra de yngste vinplantene. Siden drueplanter ikke yter maksimalt før de er voksne (12-15 år), er dette et lurt grep av vinbonden for å utnytte druematerialet maksimalt. Det er også brukt litt barbera i denne vinen, innkjøpt fra naboområdet Roero.

Nicola Oberto.

Bak denne vinen som er laget ene og alene for det norske markedet, men som også amerikanerne har fått snusen i, står Nicola Oberto, en ung vinmaker som har solid rotfeste i denne delen av Piemonte. Faren Federico jobbet for øvrig i 40 år hos Ratti.

Berri i La Morra.

Det kjennes også på Nicolas mer elaborerte viner som Trediberri Langhe Nebbiolo 2014 : en leskende, saftig og lett krydret vin som er et perfekt baroloalternativ for sommeren. Deres Trediberri Barolo 2011 har jeg ikke prøvd ennå, men 2010 smakte fortreffelig. Og prisen er jo bare knallgod. Han lager også en barbera som er vel verd å prøve ut. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten
Ukens kake

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten

Semifreddo er en klassisk italiensk iskremdessert som har en annen konsistens enn gelato. Men smaken er like sublim. Og ikke minst lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten
Dagens rett
Rømmegrøt med semulegryn

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten

Denne oppskriften er ikke fullt så mektig som den laget med bare rømme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten
Dagens rett
Egg bakt i parmaskinke med syltet rødløk

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten

Parmaskinke og egg er festutgaven av egg og bacon. Med syltet rødløk på toppen får retten ekstra karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her