Glem prosecco. Det er stort sett bortkastete penger. Velg heller det som er ekte boblevin, nemlig vin laget etter klassisk metode med flaskegjæring og modning på bunnfallet.
Og aller helst usøtet vare, altså brut nature, non dose eller extra brut. Siden malolaktisk gjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre, ikke får lov å skje, sikres dessuten maksimal friskhet.
Det er oppskriften bak cavaprodusenten Pedregosas viner. Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2012 er dessuten et funn til prisen.
Den har det som forventes av en god musserende, friskhet, renhet, god fruktighet, fint skum, lett lagringspreg og ikke minst tørrhet.
Den er ikke bare et stykke solid håndverk, men er også laget av økologisk dyrkete druer. Hvilket er en sjeldenhet, ikke bare blant cavaer, men også for musserende vin som sådan.
Men den største sensasjonen fra denne produsenten er Pedregosa Reserva Millesime Brut Nature 2011. Mens den andre har ligget 22 måneder på bunnfallet (minimum for champagne er 15 måneder og for cava 9 måneder), har reserva-utgaven 36 måneder bak seg. Det øker aromakompleksiteten og bidrar med mer fedme.
Men det ekstra raffinementet skyldes nok aller mest at den er laget av helt andre druer enn det som er vanlig for cava.
Mesteparten er pinot noir og en del chardonnay – akkurat som for en god champagne – og bare litt macabeo. Den «enkleste» cavaen er på sin side mer representativ siden den har de tre viktigste cavadruene i miksen, og med den kvalitativt mest interessante xarel-lo som hoveddrue.
Vi snakker rett og slett om en imponerende god cava som erstatter virkelig gode champagner i mange sammenhenger. Og det til halve prisen - eller ikke det en gang.