Ukens vin
Disse cava-ene er like gode som champagne

Disse cava-ene er like gode som champagne

For 145 kroner får du en knallgod boblevin. Legger du på 25 kroner får du en virkelige lekkerbisken.
Aase E. Jacobsen
16 November 2015 - 10:00

Glem prosecco. Det er stort sett bortkastete penger. Velg heller det som er ekte boblevin, nemlig vin laget etter klassisk metode med flaskegjæring og modning på bunnfallet.

Slik blir boblene til

Og aller helst usøtet vare, altså brut nature, non dose eller extra brut. Siden malolaktisk gjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre, ikke får lov å skje, sikres dessuten maksimal friskhet.

Det er oppskriften bak cavaprodusenten Pedregosas viner. Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2012 er dessuten et funn til prisen.

Den har det som forventes av en god musserende, friskhet, renhet, god fruktighet, fint skum, lett lagringspreg og ikke minst tørrhet.

Den er ikke bare et stykke solid håndverk, men er også laget av økologisk dyrkete druer. Hvilket er en sjeldenhet, ikke bare blant cavaer, men også for musserende vin som sådan.

Men den største sensasjonen fra denne produsenten er Pedregosa Reserva Millesime Brut Nature  2011. Mens den andre har ligget 22 måneder på bunnfallet (minimum for champagne er 15 måneder og for cava 9 måneder), har reserva-utgaven 36 måneder bak seg. Det øker aromakompleksiteten og bidrar med mer fedme.

Ruben Pedregosa Castelo er vinmaker og demonstrerer her håndplukking av druene.

Men det ekstra raffinementet skyldes nok aller mest at den er laget av helt andre druer enn det som er vanlig for cava.

Mesteparten er pinot noir og en del chardonnay – akkurat som for en god champagne – og bare litt macabeo. Den «enkleste» cavaen er på sin side mer representativ siden den har de tre viktigste cavadruene i miksen, og med den kvalitativt mest interessante xarel-lo som hoveddrue.  

Vi snakker rett og slett om en imponerende god cava som erstatter virkelig gode champagner i mange sammenhenger. Og det til halve prisen - eller ikke det en gang.

På vingården til familien Pedregosa er det også flere husdyr som bidrar på sitt økologiske vis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her