Ukens vin
Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Denne vinen er billigere enn alle sancerrer

Og bedre enn alle de rimeligste vinene fra Pouilly-Fumé i salg på polet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 21:19

Sancerre og Pouilly-Fumé er nok forvirrende for de fleste, i hvert fall i disse ferietider hvor jakten på et glass forfriskende hvitvin er viktigere enn hvor den kommer fra. Enkelt forklart er det vanskeligere å få god valuta for pengene i Pouilly-Fumé enn i Sancerre siden det første området er så lite (1200 hektar mot drøyt 3000 hektar), og etterspørselen så stor. Metropolen Paris ligger bare et langt steinkast unna og der svelges store mengder skalldyr ned med vin herfra.

Med de siste års økende priser har utvalget av gode viner under to hundrelapper på vårt hjemlige pol krympet betraktelig. Dom. de la Villaudière Pouilly-Fumé 2015 er et unntak. Den er ikke bare virkelig rimelig, men den har også god karakter.

Den er likevel ikke blant de mest karaktersterke utgavene, som innebærer uttalt røykpreg, flintstein og sjø. Men ikke langt unna. For produsenten Jean-Marc Reverdy som hører hjemme i Sancerre, får sine Pouilly-druer fra det samme jordsmonnet som har gjort appellasjonen berømt og som gjør at det skiller seg en del fra Sancerre. Det betyr nærhet til elven Loire og et kalkholdig jordsmonn med rullestein, flintstein, mest kjent som silex og mye fossiler, særlig av typen som lokalt kalles marnes a petites huitres – en blanding av kalk og leire med små østersfossiler.

Denne sancerreprodusenten lager viner med mye «silexkarakter»

Ukens vin danner derfor et veldig godt startpunkt for å bli kjent med denne appellasjonen, uten at det er snakk om en nøytral vin - noe som også finnes her.

Den beste delen av Pouilly-Fumé er de lysebrune partiene.

Den er derimot frisk og blomsterpreget med fint preg av druen sauvignon blanc, god munnfølelse og lengde. Et supert følge til gode retter hva havet. Men den gjør også jobben som terrassevin. Og for dem som mener at alt er mye billigere på andre siden av grensa. På Systembolaget må du ut med 149 SEK. Så besparelsen er minimal.

Hvis du ønsker å gå et hakk opp på Pouilly-Fumé-skalaen, er Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly Fumé 2015 i salg i 162 polutsalg.

Og i det øvre sjiktet med et enda mer uttalt mineralkarakter befinner Cailbourdin Pouilly-Fumé Les Cris 2014 og De Ladoucette Pouilly-Fumé 2012 seg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten
Ukens kake

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten

Semifreddo er en klassisk italiensk iskremdessert som har en annen konsistens enn gelato. Men smaken er like sublim. Og ikke minst lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten
Dagens rett
Rømmegrøt med semulegryn

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten

Denne oppskriften er ikke fullt så mektig som den laget med bare rømme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten
Dagens rett
Egg bakt i parmaskinke med syltet rødløk

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten

Parmaskinke og egg er festutgaven av egg og bacon. Med syltet rødløk på toppen får retten ekstra karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her