Ukens vin
Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Roter veltliner er ytterst sjelden, ikke bare i Norge, men også der den kommer fra. Denne supre utgaven er laget av biodynamisk dyrkete druer, selges veldig billig i Norge og finnes i 65 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
02 April 2017 - 18:33

Det er altså veldig mye positivt å si om Soellner Roter Veltliner von Gösing 2016 som nå i tillegg er kommet i en helt fersk årgang som dessuten kler denne druen veldig godt.

Forrige utgave var absolutt også veldig god, så er det 2015 du får tak i, er det ingen grunn til å fortvile. Denne druen kan gi ganske ordinær vin, siden den er veldig produktiv, men når den kommer fra planter som drives biodynamisk, holdes utbyttet naturlig i sjakk, og druens positive sider kommer fram. Det betyr veldig gode aromaer samt struktur i form av god fylde og syre.

Super matvin

Ikke uventet er dette en vin som er velegnet for matbordet. Den er helt super til alt av vegetarmat, men også gode retter med lyst kjøtt, som kylling eller svin, røykelaks, risotto og torskerogn – om du er like glad i det som jeg er.

Ellers også andre litt tricky ingredienser. Den lett sødmefylte frukten gjør vei i vellinga - bokstavelig talt.

Du lurer sikkert på hva forskjellen på roter veltliner og den mer kjente grüner veltliner er. Fargen i første omgang. Roter veltliner har lys saft, men rødlig skall, og er derfor en hvitvinsdrue som grüner veltliner. Felles etternavn til tross, så er ikke de to druetypene i slekt. Mens roter veltliner er blant de eldste sortene i Østerrike, og dermed «mordruen» til mange andre senere kryssinger som den interessante neuburger, er grüner veltliners historie mye kortere, trolig fra tidlig 1700-tall.

Lagringsdyktig

Den er en naturlig kryssing av den veldig gamle druesorten savagnin og en eldgammel sak kalt st. georgen. Siden den gang er grüner veltliner blitt Østerrikes mest kjente og utbredte druesort, mens roter veltliner kun dyrkes på knappe 200 hektar. Og for det meste i Wagram, hvor denne vinen kommer fra. Produsenten Soellner holder til i høydedragene i områdets nordvestlige hjørne, i landsbyen Gösing på grensen til Kamptal.

Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er roter veltliner svært lagringsdyktig. Selv har jeg ikke smakt gamle viner av denne druen, men hvis den har det samme potensialet som sin «navnebror», frister det å prøve å legge noen flasker til side. 2016-utgaven er i hvert fall veldig overbevisende.

Soellner lager ikke uventet en «grønn» utgave også, Soellner Wogenrain Grüner Veltliner 2015, som fortsett er å få i den supre 2015-årgangen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her