De 72 forskjellige cocktailene som blandes av barsjef Jack McGarry på The Dead Rabbit, er i særklasse. Så kommer han da fra legendariske Milk & Honey i London. Med seg på laget har han Sean Muldoon som han møtte da de begge jobbet på The Merchant Hotel i Belfast. Sean hadde opparbeidet seg en gurustatus blant bartendere gjennom jobben han la ned i Merchants bar, som også ble kåret til Verdens beste cocktailbar da han var sjef der.
De to irenes egen bar, The Dead Rabbit, ligger i hjertet av New Yorks finansdistrikt og i samme kvartal hvor de verste gjengoppgjørene fant sted på 1850-tallet. Den irske gjengen Dead Rabbits var grusomst av dem alle og er levendegjort gjennom Martin Scorseses film The Gangs of New York.
Navnet fikk gjengen fordi de hadde kaninkadavre på spyd som visittkort. Finansdistriktet, FiDi på folkemunne, var på den tiden det farligste kvartalet i New York.
Unik i NY-sammenheng
Bare et par kvartaler unna, oppstod det som er grunnlaget for moderne bartending. Det er denne arven Sean og Jack vil forvalte. Baren ligger i en fredet bygning fra 1820-tallet, og for å skape den riktige følelsen i denne historiske bygningen, kommer alt interiør fra private samlinger, inkludert portretter og malerier.
The Dead Rabbit slutter seg til New York-trenden som dyrker forgangne tider. Byen er i ferd med å bli et levende cocktailmuseum der det knapt finnes en drikkekultur som ikke representert.
- Det har aldri vært noen lignende bar som The Dead Rabbit i New York. Vi kombinerer den sosiale atmosfæren i en tradisjonell irsk pub med førsteklasses brennevin og ferske innovative ingredienser som kjennetegner dagens cocktailbarer og speakeasies, forklarer innehaver Sean Muldoon og legger til:
- Jeg liker godt enkelte cocktailbarer i denne byen, som Maison Premiere, Employees Only og P.D.T, men jeg ville skape en bar som forener den samme type cocktailkultur med pubens. Like mye som jeg elsker cocktails, elsker jeg å drikke øl i gammeldagse puber. På The Dead Rabbit behøver du ikke velge det ene eller det andre, du får begge samtidig, forklarer Sean.
Tusenvis av cocktails testet
Det er ingen tilfeldighet at de valgte akkurat dette kvartalet.
- Vi forsøker å fortelle en historie her. Den begynner med bølgen av innvandrere fra Irland i årene 1845 til 1851. De fleste irer havnet akkurat her, nær South Street Seaport. Cocktailens gullalder startet omtrent samtidig og på samme sted. Miksologiens opphavsmann, Jerry Thomas, jobbet her, Astor House med sin kjente bar lå her (hvor også Ole Bull var stamgjest på sine Amerika-reiser, red. anm.), her var også Harry Johnson som jobbet på klassiske Delmonico’s, forteller Sean.
- Vår cocktailmeny skal ta med kundene på en historisk reise gjennom nedre Manhattan anno 1848. En reise som starter med et illustrert kart fylt med originaltegninger av hendelser og karakterer fra denne perioden.
Mange av Dead Rabbits cocktailer er inspirert av autentiske 1800-tallsoppskrifter, framfor alt fra den amerikanske barens far, Jerry Thomas. Cocktailmenyen er full av mystiske fantasieggende navn som Bishops, Possets og Cobblers.
- Alle våre cocktailer har historiske røtter, men vi har samtidig tilpasset dem til dagens smaksløker, forklarer barsjef og deleier Jack McGarry.
Jack gikk gjennom et hundretalls cocktailbøker fra 1800-tallet og testet tusenvis forskjellige oppskrifter før han kom fram til de 72 cocktailene som i dag kan nytes på The Dead Rabbit. Hans arbeidsinnsats vises i utvalget som inneholder så vel tolkninger av klassiske cocktails som Maiden’s Blush (Ransom Old Tom Gin, Pernod Absinthe, bringebær- og sitronsaft) som andre som er blitt glemt gjennom århundrene, blant andre Apple Blossom (jordbærinfusert Chateau du Breuil VSOP Calvados, Combier Pamplemousse Rose, friskpresset sitronsaft, rosevann og Bittermans Hopped Grapefruit Bitters).
Som en tidskapsel
General Harrison er en blanding av Woodford Reserve Bourbon, Christian Drouin Cidre Bouché, pisket egg, nyvispet fløte, Demerara-sukker og krydder. Den får deg for alltid til å forandre ditt syn på egg nog.
Den er nemlig lett og oppfriskende med den syrlige sideren som skjærer gjennom fløte- og eggesmaken. En punsj med røtter i tidlig 1600-tall, Meriton Latroon’s Bantam, inneholder Batavia Arrack, limesorbet, limesaft, palmesukker og Earl Grey-te. Captain Radcliffe’s, fra 1680, er en miks av Remy Martin 1738 Cognac med quinquina (peruansk bark), bringebær-eau-de-vie, Ceylon-te, rosevann og kinin-tinktur.
Dead Rabbits underetasje, The Tap Room, føles som en tidskapsel, med sagflis på gulvet, trebjelker i taket og satiretegninger fra 1800-tallet på veggene. Ut av høyttalerne strømmer irsk folkemusikk og innimellom bys det også på levende musikk med et band som spiller slagere fra den grønne øya. Her serveres øl fra mikrobryggerier, det som er New Yorks største utvalg av irsk whiskey og spesialiteten Pop-Ins, som er alkoholsvakt øl blandet med amaro eller fruktlikør!
Med bartebeskyttelse
Til og med i overetasjens Cocktail Parlour kjenner man historiens vingeslag, men med en mer sofistikert twist. Her føler den seriøse cocktaildrikkeren at han har kommet til himmelen.
Som om ikke det var nok med den tykke, lærinnbundne menyen der man kan velge mellom fullstendig unike cocktails, hvor de fleste ikke har vært drukket siden 1800-tallet, så respekteres tidsånden også gjennom glassene. Punsjen serveres fra antikke punsjskåler og helles opp i de mest utsøkte roseprydete tekopper. For elegante herrer som ikke vil ha skum i sine friserte mustasjer finnes selvsagt kopper med bartebeskyttelse!
Ned i minste detalj kopierer The Dead Rabbit 1800-tallets serveringssteder. I et hjørne ved baren i underetasjen finnes til og med en liten kolonial med irske varer, en illustrasjon på datidens hemmelige barer fordekt som matbutikk. Her kan man drikke samme whisky som Dead Rabbit-gjengen helte innpå før hver voldsrunde.
Man behøver kanskje ikke riktig samme type oppstiver for å klare seg i dagens New York-gater, men noen dråper Jameson innenfor vesten kan neppe skade.
The Dead Rabbit Grocery & Grog30 Water Street, Financial District New York City 646-422-7906 Cocktailpriser: 14 dollar |
Foto: Gabi Porter, Andrew Kist