Dagens rett

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.
21 Januar 2022 - 01:00

Tournedos er et klassisk stykke biff som skjæres fra den nest tynneste delen av indrefileten. Diameteren er litt større enn for mignon som kommer fra den nederste filetdelen, derfor er en tournedos tykkere (men ikke så tykk som chateaubriand).

Biten kan stekes hel og kuttes i skiver ved servering. Eller du kan be slakteren skjære to like tykke biter. 

Navnet betyr "snu ryggen" og det finnes mange forklaringer på hvorfor denne filetdelen heter akkurat det. 

Vi kan holde oss til den mest sannsynlige; fra 1876 da kokken på restauranten Noël Peters i Paris, Mr. Bezançon, fikk ideen å kutte en skive indrefilet i to, steke dem og legge dem "rygg mot rygg" for presentasjon. 

Denne delen av fileten er ganske mager, derfor serveres ofte tournedos med en fet saus. Eller pakket inn i bacon.

Tournedos forbindes ofte med navnet rossini. Da får den et stykke gåse- eller andelever på toppen.

Men du skaper like stor magi med en god soppsaus. Særlig om du har gått med bøyd rygg i skogen og plukket den selv.

Sammen med denne råvaren kommer den til sin rett.

Nær sagt selvsagt vil du ha et godt glass rødvin til denne klassiske retten. 

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Fremgangsmåte

Gni inn fileten med salt og pepper. Brun den rundt det hele og legg den over i et ildfast fat. La den ettersteke i stekeovnen på 125° C i ca. 12-20 minutter, avhengig av hvor rosa man ønsker kjøttet.

Om du steker filetstykket i porsjonsstykker, steker du biffene på sterk varme til de begynner å "svette", så snur du dem og steker raskt på den andre siden for rå biff, eller til den begynner å svette for middels stekt. Da dropper du altså stekeovnen.

Serveres med sopp- og fløtesaus, aspargesbønner og hvitløkspoteter.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her