«Vi gjør som man alltid har gjort på Jämtlands fjellgårder. Vi følger årstidenes variasjoner samt de tradisjonene som finnes. Vi lever med lokalmiljøet og lager dermed riktig mat.»
Magnus Nilsson kom til Fäviken-gården for første gang i 2007. Han hadde fått jobb som husets sommelier, med eierfamilien Brummers vinkjeller som hovedoppgave. I løpet av tre måneder hadde han fått ansvaret også for annet forefallende arbeid og drømmen om egen restaurant begynte å spire.
– Da det ble klart at jeg skulle bli her lengre, foreslo jeg at vi skulle starte restaurant. Like etter var vi i gang og serverte små grupper ved et bord i inngangspartiet, forteller Magnus.
Referansene til stede
– Jeg sprang mellom kjøkken og spisesal. Det gikk en stund, men sammen med familien Brummer bestemte vi oss for å ansette enda en person og satse mer på restauranten, sier han.
Knapt fire år senere er restauranten blant de 50 beste i verden, nærmere bestemt på 34. plass i kåringen The World’s 50 Best Restaurants.
Til tross for dette mener Magnus at restauranten har bygget seg opp svært langsomt. Og det er nesten så du tror ham. Magnus beskjedne alder, han er 27, i kombinasjon med hans mildt sagt imponerende restauranterfaring, sommelierutdannelse og «full» familie, han har samboer, to barn, hund og katt, sauer, griser og 120.000 bier, gjør at det er lett å tro at hans døgn har flere timer enn alle andres.
– Det var først i Paris at jeg forstod hva virkelig gode råvarer er, og hvilken utrolig referanseramme som finnes. Det er mange som tror de har gode råvarer, uten å ha det, rett og slett fordi de ikke har noe å sammenligne med, sier han og konstaterer at det er en av de viktigste erkjennelsene han har gjort så langt i sitt liv.
Selvberging
Å drive restaurant midt i den jämtlandske skogen er på mange måter en utakknemlig oppgave. Gjestene kommer aldri til å droppe innom tilfeldig, og leverandørene som hos andre restauranter daglig kommer med meierivarer, tørrvarer og proteiner, ses sjelden her. At Magnus må dyrke mye selv og jakte for å få restauranten til å gå rundt, er derfor helt naturlig.
«
Fäviken Magasinet er trolig Sveriges minste restaurant, og kjøkkenet er akkurat som alt Magnus forteller, helt ulikt de fleste andre. Grunnfilosofien tar utgangspunkt i selvberging der gårdens råvaretilgang bidrar til en annerledes og historisk reise i tradisjonelt, svensk mathåndverk.
– Og det takket være at matleverandørene ikke evner å samarbeide. Her kunne vi aldri få tak i råvarer av den høye kvaliteten vi etterspør.
Alle som arbeider på restauranten er derfor på en eller annen måte involvert i alt som skjer. Like ofte som de står med hendene i grønnsakslandet, leter de etter lav på fjellet, skjærer i en nyslaktet gris, rer opp en gjestseng eller åpner en bildør og hilser gjester velkommen.
Magnus’ høyre hånd heter Johan Agrell og han har ansvaret for drikkevarene, dessuten service, ankomst og avreise, og alt derimellom – et ansvar som er minst like viktig som det som til slutt serveres på tallerkenen.
Grønnsakene er luksusen
D
– Den eneste måten å få mange gjester til å komme hit er å gjøre noe helt annet enn alle andre. Og å være best. Folk tar aldri omveier, så hvorfor dra til Fäviken om det finnes noe som er like bra i Sentral-Europa? Vi må være både unike og bedre, forklarer Johan og fortsetter:
– Alt har fått vokse fram på en logisk måte. Vi har gjort det som virker smart og vært konsekvente, sier han og forklarer at et eget veksthus og åker i eksempelvis Stockholm, ikke er noen god ide.
– Der vil det alltid finnes et stort og variert tilbud av det som trengs. Men ikke her. Vår måte å jobbe på er ikke vanskelig, for vi gir oss aldri ut på noe vi vet ikke fungerer. Et sitrontre vil eksempelvis aldri kunne gi frukt her oppe.
En stor nyhet
– Vi endrer ikke lenger på konseptet, men vi forfiner og utvikler restauranten forsiktig. Om én rett blir borte fra menyen, byttes den ut med noe som er bedre. Ellers endrer rettene karakter etter som årstidene varierer, forteller Magnus.
Men til tross for de bittesmå justeringene er det en annen stor nyhet for Fävikens stamgjester:
«Første gangen du er på Fäviken Magasinet får du ikke bestemme hva du skal spise. Vi presenterer et antall ulike retter som vi synes representerer oss og den aktuelle sesongen godt. Om du derimot besøker oss flere ganger, får du større innflytelse over kvelden. Du presenteres ofte for råvarer som er svært uvanlige og som selv ikke vi kan få tak i nok av til at det rekker til alle gjestene den kvelden.»
– Og se så interessant det er blitt. Velkommen, sier Magnus Nilsson til slutt.