Tid for en ny meny

Da den New York-baserte Savoy-gruppen som eier historiske Connaught Hotel i London i 2003 engasjerte trestjerners kokken Gordon Ramsay til å ta over hotellets Food & Beverage, var følgene av beslutningen ukjente.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:41

Restauranten på Connaught Hotel var nemlig alt annet enn moderne, med sitt genuine edwardianske uttrykk. Den bar med stolthet rollen som en av de siste klassiske anglofranske restaurantbastionene.

Forvirrede stamgjester
Men dette skremte selvsagt ikke Ramsay Gordon, nå kjent fra tv-serien "Hell's Kitchen", som umiddelbart ga Angela Hartnett ansvaret for kjøkkenet og døpte restauranten om til Menu. De dyprøde veggene har fått nå oppfriskende følge av lys grønt, servitørene er kledd i jakker i stedet for smoking, og på kjøkkenet er det langt flere kvinner enn det en gang var.

Det nye chef's table er omringet av fire flatskjerms TV-monitorer som viser aktivitetene på de ulike avdelingene av kjøkkenet. Du kan altså nyte hovedrettene mens du følger med på forberedelsene av dessertene.

Under Hartnetts ledelse er Connaught-kjøkkenet kastet - ikke uten smerter - inn i det 21. århundre. Ikke bare er hun kvinne, men hun foretrekker det italienske og ikke det franske kjøkken. Et forhold som i starten skapte stor forvirring hos restaurantens mest tradisjonsbundne gjester.

Hartnett er ikke spesielt opptatt av at hun er hun en av Englands svært få topp kvinnelige kjøkkensjefer. - Jeg vet ikke hvorfor det er så få av oss, men det er trolig arbeidstiden og det faktum at det er en lite sosial jobb, samtidig som det er hardt fysisk arbeid, forklarer hun.

Liker struktur
En ting er hun helt sikker på og det er at fra det øyeblikk hun som tenåring lærte å lage mat av sin italienske bestemor, har hun drømt om å bli kokk. - Jeg har en dyp forståelse og respekt for italiensk matlaging på grunn av min familiebakgrunn, så hvorfor skulle jeg holde på med noe annet?, sier hun.
 
Etter å ha studert samtidshistorie, arbeidet Hartnett en periode som kokk i Barbados før hun fikk jobb på Aubergine i 1994 hvor hun ble kjent med Ramsay. Etter det har hun vært involvert i alle hans bedrifter og er dermed hans mest betrodde medarbeider hver gang en ny restaurant skal åpnes.
 
Etter å ha jobbet på hans tre restauranter, L'Oranger, Petrus og Royal Hospital Road dro hun til Glasgow for å åpne Amaryllis. Deretter ble hun kjøkkensjef på Dubai Creek Hilton Hotel, hvor hun hadde ansvaret for så vel brasseriet Glasshouse og fine dining-restauranten Verre.

- Jeg liker den strukturerte måten Gordon driver restaurantkjøkkenene på. Og jeg liker å sette hans systemer ut  livet, understreker hun.

Pasta som signaturrett
Når det gjelder rollen på Connaught, har hun følgende å si: - Jeg vet at mange var bekymret, men målet er å gjøre stedet vennligere og mer tilgjengelig for gjester som ellers aldri kunne tenke seg å spise her. Dessuten får de mye bedre mat enn de forventer.

Og det virker som at det har slått til, for bare et par måneder etter reåpningen var Hartnetts pastahalvmåner i gylden buljong allerede blitt restaurantens signaturrett.

For å berolige stamgjester fortsatte det røde Grill Room å tilby klassiske retter i form av en egen meny med navn Connaught's Favourites som inneholder retter som karsesuppe med posjert vaktelegg, ovnsstekt rapphøne og Dover flyndre.

Men for det meste er også menyen i så vel Menu og Grill Room påvirket av middelhavskjøkkenet, og nær sagt selvsagt endres den ukentlig avhengig av hva som er best til en hver tid.

Åpningsmenyen inkluderte foretter som carpaccio av Gressingham-and med grillet asparges og parmesan samt en tortilla med ovnsbakt gresskar og amaretto servert med salviesmør. Blant hovedrettene var røykt svineside med karamelliserte rotgrønnsaker og timianbuljong samt hjortefilet med nepeconfit og pærepuré.

The Connaught, 16 Carlos Place, London, United Kingdom, W1.
Telefon: +44 20 7499 7070.

Tekst: Angela Singleton, London Press Service
Foto (av Angela Hartnett): Sauce Communications
Oppdatert artikkel fra 2003

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her