Tid for en ny meny

Da den New York-baserte Savoy-gruppen som eier historiske Connaught Hotel i London i 2003 engasjerte trestjerners kokken Gordon Ramsay til å ta over hotellets Food & Beverage, var følgene av beslutningen ukjente.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:41

Restauranten på Connaught Hotel var nemlig alt annet enn moderne, med sitt genuine edwardianske uttrykk. Den bar med stolthet rollen som en av de siste klassiske anglofranske restaurantbastionene.

Forvirrede stamgjester
Men dette skremte selvsagt ikke Ramsay Gordon, nå kjent fra tv-serien "Hell's Kitchen", som umiddelbart ga Angela Hartnett ansvaret for kjøkkenet og døpte restauranten om til Menu. De dyprøde veggene har fått nå oppfriskende følge av lys grønt, servitørene er kledd i jakker i stedet for smoking, og på kjøkkenet er det langt flere kvinner enn det en gang var.

Det nye chef's table er omringet av fire flatskjerms TV-monitorer som viser aktivitetene på de ulike avdelingene av kjøkkenet. Du kan altså nyte hovedrettene mens du følger med på forberedelsene av dessertene.

Under Hartnetts ledelse er Connaught-kjøkkenet kastet - ikke uten smerter - inn i det 21. århundre. Ikke bare er hun kvinne, men hun foretrekker det italienske og ikke det franske kjøkken. Et forhold som i starten skapte stor forvirring hos restaurantens mest tradisjonsbundne gjester.

Hartnett er ikke spesielt opptatt av at hun er hun en av Englands svært få topp kvinnelige kjøkkensjefer. - Jeg vet ikke hvorfor det er så få av oss, men det er trolig arbeidstiden og det faktum at det er en lite sosial jobb, samtidig som det er hardt fysisk arbeid, forklarer hun.

Liker struktur
En ting er hun helt sikker på og det er at fra det øyeblikk hun som tenåring lærte å lage mat av sin italienske bestemor, har hun drømt om å bli kokk. - Jeg har en dyp forståelse og respekt for italiensk matlaging på grunn av min familiebakgrunn, så hvorfor skulle jeg holde på med noe annet?, sier hun.
 
Etter å ha studert samtidshistorie, arbeidet Hartnett en periode som kokk i Barbados før hun fikk jobb på Aubergine i 1994 hvor hun ble kjent med Ramsay. Etter det har hun vært involvert i alle hans bedrifter og er dermed hans mest betrodde medarbeider hver gang en ny restaurant skal åpnes.
 
Etter å ha jobbet på hans tre restauranter, L'Oranger, Petrus og Royal Hospital Road dro hun til Glasgow for å åpne Amaryllis. Deretter ble hun kjøkkensjef på Dubai Creek Hilton Hotel, hvor hun hadde ansvaret for så vel brasseriet Glasshouse og fine dining-restauranten Verre.

- Jeg liker den strukturerte måten Gordon driver restaurantkjøkkenene på. Og jeg liker å sette hans systemer ut  livet, understreker hun.

Pasta som signaturrett
Når det gjelder rollen på Connaught, har hun følgende å si: - Jeg vet at mange var bekymret, men målet er å gjøre stedet vennligere og mer tilgjengelig for gjester som ellers aldri kunne tenke seg å spise her. Dessuten får de mye bedre mat enn de forventer.

Og det virker som at det har slått til, for bare et par måneder etter reåpningen var Hartnetts pastahalvmåner i gylden buljong allerede blitt restaurantens signaturrett.

For å berolige stamgjester fortsatte det røde Grill Room å tilby klassiske retter i form av en egen meny med navn Connaught's Favourites som inneholder retter som karsesuppe med posjert vaktelegg, ovnsstekt rapphøne og Dover flyndre.

Men for det meste er også menyen i så vel Menu og Grill Room påvirket av middelhavskjøkkenet, og nær sagt selvsagt endres den ukentlig avhengig av hva som er best til en hver tid.

Åpningsmenyen inkluderte foretter som carpaccio av Gressingham-and med grillet asparges og parmesan samt en tortilla med ovnsbakt gresskar og amaretto servert med salviesmør. Blant hovedrettene var røykt svineside med karamelliserte rotgrønnsaker og timianbuljong samt hjortefilet med nepeconfit og pærepuré.

The Connaught, 16 Carlos Place, London, United Kingdom, W1.
Telefon: +44 20 7499 7070.

Tekst: Angela Singleton, London Press Service
Foto (av Angela Hartnett): Sauce Communications
Oppdatert artikkel fra 2003

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her