Norsk juleøl
Her er de beste sterke norske juleølene

Her er de beste sterke norske juleølene

Utvalget av juleøl har aldri vært så stort som i år. Sjekk hvilke som er best blant de norske juleølene.
Redaksjonen
15 November 2015 - 10:00

Det er særlig tre juleøl som skiller seg ut  i denne testen av norskbrygget sterkøl. Det de har til felles er at de er blant de sterkeste.  Aass Vellagret Juleøl, Kinn Tomasmesse og Austmann Stille Natt holder alle minst 9 prosent. Og det gjør de altså med bravur. 

Testens og Norges aller sterkeste juleøl, Berentsens Stelliger Divum Juleøl, kommer også godt ut av det, men altså ikke helt i toppen. 

Den sterke veksten i ølutvalget skyldes også at nye bryggerier er kommet på banen, deriblant Færder og Nøisom, som begge har brygget hederlige juleøl i denne klassen. 

Blant de klassiske juleølene, altså de med en alkoholprosent på 6,5, gjør Berentsens Julefnugg det aller best. 

En utfordring med så alkoholrike og maltpregete øl som vi snakker om her, er at de helst bør ligge til neste jul og gjerne enda lengre. Så kort tid etter flasketapping vil en del øl oppleves som ubalanserte. Og det preger en del av ølene i denne testen.  

-Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av karamell, nøtter, sjokolade og julekrydder. Noe som ofte er utslagsgivende for et godt juleøl er at det har fått tilstrekkelig lagringstid. Juleøl er ikke noe man lager i hui og hast, understreker leder for smakspanelet Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Slik ble testen gjennomført:

Ølakademiets store juleøltest omfatter i alt 90 øl fra 34 norske bryggerier. Nedenfor finner du juleølene som er i salg gjennom Vinmonopolets bestillingstvalg. Noen av ølene i testen blant andre Bådin Tussvatnet Juleøl og Ringnes Julebokk på bildet, er kun tilgjengelig gjennom tilleggsutvalget og vises ikke i oversikten. Det er knyttet betingelser til minstekvantum for kjøp fra dette utvalget. Spør på ditt nærmeste polutsalg.

Sik smaker juleølene som kun finnes i tilleggsutvalget

For å være med i juleøltesten må ølet være et sesongøl, være produsert i Norge og finnes i salg enten som flaske eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene er bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. Det er også gjort en vurdering på hvilken mat det enkelte øl passer til. 

Ølakademiets smakspanel består Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen.  

Hele juleøltesten finner du på Ølakademiets sider. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her