Det er særlig tre juleøl som skiller seg ut i denne testen av norskbrygget sterkøl. Det de har til felles er at de er blant de sterkeste. Aass Vellagret Juleøl, Kinn Tomasmesse og Austmann Stille Natt holder alle minst 9 prosent. Og det gjør de altså med bravur.
Testens og Norges aller sterkeste juleøl, Berentsens Stelliger Divum Juleøl, kommer også godt ut av det, men altså ikke helt i toppen.
Den sterke veksten i ølutvalget skyldes også at nye bryggerier er kommet på banen, deriblant Færder og Nøisom, som begge har brygget hederlige juleøl i denne klassen.
Blant de klassiske juleølene, altså de med en alkoholprosent på 6,5, gjør Berentsens Julefnugg det aller best.
En utfordring med så alkoholrike og maltpregete øl som vi snakker om her, er at de helst bør ligge til neste jul og gjerne enda lengre. Så kort tid etter flasketapping vil en del øl oppleves som ubalanserte. Og det preger en del av ølene i denne testen.
-Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av karamell, nøtter, sjokolade og julekrydder. Noe som ofte er utslagsgivende for et godt juleøl er at det har fått tilstrekkelig lagringstid. Juleøl er ikke noe man lager i hui og hast, understreker leder for smakspanelet Jørn Tore Persen i Ølakademiet.
Slik ble testen gjennomført:
Ølakademiets store juleøltest omfatter i alt 90 øl fra 34 norske bryggerier. Nedenfor finner du juleølene som er i salg gjennom Vinmonopolets bestillingstvalg. Noen av ølene i testen blant andre Bådin Tussvatnet Juleøl og Ringnes Julebokk på bildet, er kun tilgjengelig gjennom tilleggsutvalget og vises ikke i oversikten. Det er knyttet betingelser til minstekvantum for kjøp fra dette utvalget. Spør på ditt nærmeste polutsalg.
Sik smaker juleølene som kun finnes i tilleggsutvalget
For å være med i juleøltesten må ølet være et sesongøl, være produsert i Norge og finnes i salg enten som flaske eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene er bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. Det er også gjort en vurdering på hvilken mat det enkelte øl passer til.
Ølakademiets smakspanel består Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen.
Hele juleøltesten finner du på Ølakademiets sider.