Fenologi er noe den naturinteresserte praktisere uten å tenke over at det er en vitenskap. Når mormor påpeker at i år kom linerlen tidlig eller når du selv ser den første hestehoven langs veien en solfylt marsdag og tenker at det var tidligere enn i fjor – ja, da bruker du fenologi.
Å skrive ned og deretter undersøke spesifikke tidspunkter for veksters og dyrs årlige gjentakende atferdsmønster, er den fenologiske vitenskapen. Hendelser som blomstring og fuglemigrasjon påvirkes av klimaet. Derfor har fenologi en stor betydning for forskningen som kompletterer de meterologiske observasjonene rundt klimaendringer.
I Australia har forskeren Leanne Webb ved CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, et forskningsinstitutt finansiert med statlige og private midler) tatt en nærmere titt på det som skjer med vindruene i landets vinområder. Modner de tidligere eller senere, og hva er årsaken.
Mange fenologiske studier, skriver Leanne i rapporten fra 2011 «Observed trends in winegrape maturity in Australia», er blitt utført på den nordlige halvkulen og de fleste av disse studiene viser en trend med økende temperaturer på kloden.
Australske vinprodusenter tenker stadig mer på kvalitet fremfor kvantitet
I Australia har klimatet også blitt varmere, men i dag finnes det veldig få studier av fenomenet. Det er viktig i følge Leanne at man undersøker dette for å hjelpe vinindustrien til å tilpasse sine jordsbruksmetoder.
Margaret River skiller seg ut
Leanne og hennes kolleger har samlet inn data fra 1895 til 2009. Informasjonen kommer fra 44 ulike vingårder fordelt på 12 regioner i South Australia. Deriblant
Rutherglen, Goulburn Valley, Coonawarra og Barossa Valley i øst og Margaret River i vest. At det ble akkurat disse, var fordi vingårdene der hadde de nødvendige dataene.
– Jeg kontaktet eksempelvis druedyrkere i Hunter Valley, men fikk ikke tak i det jeg trengte, sier Leanne.
Blant annet var det av stor betydning å få informasjon om druesukkerinnholdet og hvordan det stiger til nivået når druene antas å være modne og klare til å plukkes.
– Denne informasjonen hadde ikke alle vinprodusenter tatt vare på, og spesielt ikke over en så lang tidsperiode som vi ønsket for analysen.
– En av de gamle vingårdene i Hunter Valley jeg var i kontakt med, hadde blant annet mistet en masse data i en brann for noen år siden.
Resultatet av datainnsamlingen viser at det finnes en trend også i Australia med druer som modner tidligere enn før. Det dokumenteres i alle regioner bortsett fra én - Margaret River.
– Der modnet druene faktisk senere. Det skyldes at temperaturene i vekstsesongen ikke økte i måleperioden, faktisk gikk de heller ned. Dessuten holdt fuktigheten i jorden seg stabil. Dette er i kontrast til resten av stedene som var involvert. 35 av de totalt 44 vingårdene viser nemlig en signifikant trend med at druene modner tidligere.
Denne australske klassikeren er et knallkjøp
Vanning og utbytte
Forskningen viser nemlig at det ikke bare er sola som har bidratt til den tidligere modningen, men også at vanninnholdet i jordsmonnet er lavere samt at avlingen har endret seg.
– Vinbøndene kan ikke påvirke klimaet, men de kan justere vanningen av vinmarkene og utbyttet, sier Leanne.
Møt et knippe australske legender
Vinbøndene er i følge Leanne velinformerte om de menneskeskapte klimaendringene.
– Det ligger i deres interesse, som jordbrukere, å forstå naturen. Mange bønder overveier nå eller har allerede innført nye systemer for å redusere påvirkningen fra klimaendringene, sier Leanne Webb til slutt.
Tekst: Ulrika Eriksson
Foto: iStockphoto