Drikke
Stout - hva er det?

Stout - hva er det?

Stout ble opprinnelig laget som en fyldigere, variant av porter. Etter hvert ble stout en egen øltype som også kan deles inn i flere klasser.
Redaksjonen
07 November 2011 - 09:59

Et av de mest kjente merkene i klassen Dry eller Irish Stout er Guinness' Stout. Dette er et tørt øl, og tørrheten kommer av at ølet brygges på umaltet, ristet bygg som er tørket over ekstra sterk varme. Humlen gir middels bitterhet, og fylden er også midt på treet. Fargen er tilnærmet svart.
 
Sweet Stout er en London-variant der bryggerne hadde en hang til søtt øl. Tidligere gikk drikken under navnet milk stout på grunn av at det ble benyttet lactose, melkesukker, som søtningsmiddel. Ølet blir fortsatt tilsatt sukker, men nå er ordet «milk» fjernet fra etikettene. Lactose benyttes fortsatt og tilsettes både direkte i bryggerkjelen og senere i prosessen. Drikken brygges på sjokolademalt, noe som tar bort det ristede preget. Dette tas igjen på mer fruktighet enn det vi finner i dry stout. Sweet Stout er filtrert, men ikke pasteurisert.
 
Oatmeal Stout høres mest ut som en frokostblanding, men forklaringen på navnet ligger i at byggmalten er tilsatt havre. Havren tilfører ølet mer fylde og får fram overtonene av brent toffee eller sjokolade. Noen bryggerier tilsetter havren direkte i meskekaret, mens andre malter den først.
 
Russian Imperial Stout fikk navnet på grunn av keiserinne Katarina den stores forkjærlighet for brygget. For å tåle transporten til palassene i øst, måtte ølet brygges ekstra sterkt. Samtidig har smaken en fin fruktighet som går godt sammen med tonene av brent malt, korinter og en anelse alkohol. Dette er et fyldig øl med en farge som går fra dyp kobberrød til svart. Imperieølet skal serveres romtemperert.
 
I sin tid var også Oyster-stout populært. Noen varianter inneholdt østers, mens de andre var tilsatt østersekstrakt. Øltypen er etter sigende ikke lenger i markedet. I det siste har også varianten Espresso-stout dukket opp hos noen mikrobryggerier. En kaffeaktig smak har gitt ølet dette navnet, og noen tilsetter også knuste espressobønner for å være helt sikre på å få den rette smaken.
 
På Malta brygges varianten Lacto Stout. Denne tilsettes B-vitaminer og er derfor en populær drikk blant gravide.

Kilder:
Beer Lover's Companion, Josh Leventhal
Den store ølboken, Michael Jackson

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her