Drikke
Slik ble «hjemmebrent» trendy
Foto: (Van Gallik Photography)

Slik ble «hjemmebrent» trendy

Det er kanskje først og fremst det myteomspunnete navnet, men også emballasjen som har skaffet Ole Smoky Moonshine den største oppmerksomheten. Men også det faktum at moonshine er så amerikansk det kan bli. Bartendere både hjemme og ute elsker konseptet.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2016 - 11:54

Ole Smoky Moonshine tappes i «Norges-glass» for å beholde mest mulig av den hjemmelagete følelsen. Original og White Lightnin’ er de som rent visuelt gir aller mest assosiasjoner til hjemmebrent. Forskjellen på de to er råvarene, den første er et maisdestillat og til den andre er det brukt korn. Begge er 100 proof (50 prosent) og begge er i salg i Norge.

Enda sterkere er Harley-Davidson-utgaven som holder 103 proof, er oppkalt etter HDs tosylindrete 103-motor. Det er i tillegg en heftig røykt whisky.

De 12 andre moonshineproduktene – mange av dem tilbys kun til de mange besøkende på destilleriet - er smaksatt av ulike frukttyper. Som kirsebær, fersken, jordbær, lønnesirup og «eplepai». I dette tilfellet kommer syltetøyglassene helt klart til sin rett.

Uramerikansk som eplepai

Mens småskalabrenning i Norge opprinnelig ble gjort på basis av korn eller poteter, er det altså mais som er basen for den historiske moonshine. Så også hos Ole Smoky, og her er det mer enn hundre år gamle oppskrifter som gjelder. Bak selskapet som startet opp i 2010 etter at det i 2009 igjen var lovlig å destillere i Tennessee, står flere lokale krefter. «Vi er født og oppvokst i Appalachian-fjellene. Våre familier var blant de første til å slå rot i Smoky Mountains. Som alle andre i området var destillering en måte å overleve på gjennom tøffe tider», skriver medeier Joe Baker på nettsidene deres.

Moonshine er håndverksdestillering.

 

Det innebærer selvsagt også lovbrudd opp gjennom tidene. I perioden 1920-1933 da det var forbud mot både å produsere, transportere og drikke alkohol, var aktiviteten i området stor. Men i dag ser man på denne type ulovlig aktivitet med mildere øyne, og alt som er «uramerikansk» har fått ny interesse. Moonshine oppleves som like amerikansk som eplepai.

Moonshine og Appalachian-fjellene er nært knyttet til hverandre. Foranledningen var en stor gruppe skotske og irske innvandrere som rundt år 1800 rømte fra den stadige hardere beskatningen i Pennsylvania. Det var den samme bølgen som befolket Kentucky med destillatører og dermed la grunnlaget for whiskeyproduksjonen her.

Fjellområdet som dekker flere stater fra Pennsylvania i nord til Alabama i sør, skaper en barriere mellom østkysten og «stroka innafor», særlig Kentucky og Tennessee. Det er i Gatlinburg, Tennessee at Ole Smoky holder til.

Alkohol er nå underholdning

Det er tåken som har gitt navn til fjellene.

Deres destilleri er faktisk USAs mest besøkte. Ikke så rart siden det er det ledende moonshinedestilleriet og det første lovlige noensinne i den østre delen av Tennessee. Og ikke minst at det ligger ved foten av nasjonalparken Great Smoky Mountains som er en del av det større Appalachian-området og den mest besøkte av alle USAs nasjonalparker. Selv om dette tidligere var sentrum for hjemmebrenning, stammer imidlertid ikke fjellkjedens navn, til daglig Smokies, fra hjemmebrenning, men derimot fra den røykaktige tåken som henger over det svært kuperte landskapet.

Det var nettopp denne utilgjengeligheten som gjorde at området spesialiserte seg på destillering. Mais var viktigste jordbruksprodukt, men ulønnsomt på grunn av transportkostnadene. I destillert form, derimot, ble disse vesentlig lavere og inntektene tilsvarende høyere.

Den store pågangen gjorde at Ole Smoky i 2014 åpnet et nytt destilleri i Pigeon Forge som en del av fornøyelsesparken (!) The Island.

Så fra å være et område underlagt ganske store alkoholrestriksjoner siden begynnelsen av 1900-tallet – noen områder er fortsatt såkalt dry counties – er alkohol altså blitt underholdning. Jack Daniels-museet i Lynchburg - en kort kjøretur unna - er derimot tørrlagt. Det er sett med norske øyne vanskelig å forstå disse forskjellene i lovgivning mellom nabobyer. Og kanskje spesielt i en stat som Tennessee som først og fremst er kjent for sitt musikkmiljø – blues, rock og country - som sjelden assosieres med totalavhold.

Foto: Van Gallik Photography
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her