Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Cafaggio Rosso di Toscana (96540) er både saftig og fyldig med lett sødme, godt bitt og deilig frukt. Og hevder seg derfor godt over de fleste andre boksviner. Den er imidlertid ingen typisk toscaner all den tid druemiksen har hovedvekt av «franske» druer, og bare 40 prosent sangiovese.
Den skiller seg derfor fra sin storebror i flaske, Villa Cafaggio Chianti Classico 2007 (11973), som er en ren sangiovesevin. Den gode frukten er boksutgavens styrke, og det er årgangens høye kvalitet som sørger for den. En sen blomstring fikk kickstart gjennom en svært varm sommer og en tørr og solrik høst. Alkoholnivået er noe høyere enn gjennomsnittlig, men «vår vin» holder seg innenfor det akseptable med sine 13,5 prosent. Som den også bærer veldig godt.
Ekstremoppussing
Mens Villa Cafaggio i dag drives av samme eier som står bak blant andre Casa Girelli, var det Stefano Farkas som brakte slottet tilbake i Chianti Classico-teten. Da familien kjøpte eiendommen i 1967, var det i en elendig forfatning, og de fleste vinmarkene lå brakk. Stefano sørget for at til sammen 20 hektar ble plantet om – en prosess som holdt på til langt inn i 90-tallet.
Dessuten introduserte Stefano cabernet sauvignon ved å pode dem på eksisterende canaiolo-vinstokker. På den måten beholdes det biologiske arvegodset. Han var også aktiv deltaker i det såkalte Chianti Classico 2000-programmet hvis formål var å sikre at de optimale sangioveseklonene ble plantet.
Midt i hjertet
Avlingskontroll gjøres i dag både ved å ha et høyere antall vinstokker (inntil 7000 per hektar) enn tradisjonelt samt gjennom grønn innhøstning. Vinplantene gir derfor i gjennomsnitt én kilo druer. Allerede i 80-årene kom mannen bak Casa Girelli, Stefano Girelli, inn på eiersiden i Villa Cafaggio for å sikre finansieringen av den omfattende fornyingen.