Blomkål er en av de vakreste - og ikke minst smaksrike og allsidige grønnsakene. Det eneste jeg ikke kan huske å ha brukt blomkål til er dessert.
Helt siden antikken er blomkål blitt hyllet for sin smak og form. Og blomkål antas å stamme fra Midtøsten, trolig det som nå er Syria.
I Norge har vi dyrket blomkål siden 1600-tallet og sesongen er mellom juni og oktober.
Blomkål kommer for det meste i den hvite utgaven, men stadig oftere kan du finne den i lilla, gul, oransje og grønn versjon. De gule og oransje er naturlige mutasjoner og inneholder mer A-vitamin enn den hvite. Den lilla inneholder anthocyanin, akkurat det samme fargestoffet som finnes i rødvin. Og den grønne er mest kjent under navnet romanesco som jo har en litt annen form på blomsten og ikke minst fastere struktur og dermed tåler mer varmebehandling.
I det moderne kjøkkenet behandles blomkål svært forsiktig. Mange liker den nesten rå, og ingen vil tilbake til gamledagers ihjelkokte smakløse variant. 1-3 minutter er det som trengs om du koker den i buketter og selvsagt avhengig av hvor små de er.
Og kast for all del ikke dekkbladene. De gir mye smak til grønnsakskraft. Vikti gå huske når du lager blomkålsuppe.
På undersidene finner du fristende oppskrifter med blomkål i hovedrollen.