Jackson Estates sauvignon blancer skiller seg en del fra det generelle imaget til Marlborough-sauvignon ved at de er mer aromatiske og ikke bare byr på ”grønn asparges og urter”. Stilen er mer floral og med rik gul frukt, veldig god syre og fylde, og med et fint mineralpreg i bakkant.
Jakter på frukt
Forklaringene er i følge innehaver John Stichbury satsing på å hente mest mulig ut av hver enkelt parsells potensial ved hjelp av både bærekraftig praksis i vinmarken og moderne teknologi og kunnskap. Samtidig som
Dette er Marlborough
Marlborough er en veldig ung vinregion. 1973 var startskuddet for de første beplantingene. Den korte historien til tross står nå Marlborough for 79 prosent av New Zealands totale vinproduksjon.
Hunter’s var pioneren sammen med Cloudy Bay når det gjaldt å få oppmerksomhet utenfra. Gjennombruddet for Marlborough (og sauvignon blanc) var da Ernie Hunter stakk av med den gjeveste prisen i Sunday Times Wine Festival i London i 1986. Og resten er historie.
Også jordsmonnet er ungdommelig. Det er formet i løpet av de siste 14.000 år og er veldig grusdominert. Noen steder står vinstokkene rett i grusen, andre steder er det inntil 1,2 meter med toppjord. Jordsmonnet har naturlig lav produktivitet og drenerer godt.
Marlborough er en svært tørr region. Derfor tys det i stor grad til vanning. Dessuten har den et kjølig klima med stor forskjell på dag- og nattemperatur. Midtsommers er gjennomsnittstemperaturen på dagtid bare 24 grader. Likevel har området det høyeste antall årlige soltimer i hele New Zealand. Mengden sol er den samme som i Burgund, men gjennomsnittlig døgntemperatur er lavere. Om vinteren er det forholdsvis kaldt, men områdene hvor vinmarkene ligger får aldri snø, derimot er frost og hagl hyppige gjester.
Marlborough deles inn i tre underområder. Wairau Valley er det opprinnelige Marlborough og samler mesteparten av regionens til sammen 23.600 hektar. I løpet av det siste tiåret er det blitt en del aktiviteten også i de enda kjøligere såkalte Southern Valleys, Fairhall, Hawkesbury og Waihopai, samt Awatere Valley, som er aller kjøligst og tørrest. Begge de to nyere underområdene er noe mer kupert enn Wairau. I Awatere som er det sist ”oppdagete” underområdet satses det utelukkende på sauvignon blanc og pinot noir.
druekarakteren ikke for noen pris må ”forstyrres”. Dessuten har de kuttet avlingene ned til 9 tonn pr hektar. - Dermed får vi frem mer frukt, sier han.
Å fjerne løvverk er en annen viktig komponent for Jackson Estate. – Vi fjerner så mye at det er mulig å se hvorvidt det er en kvinne eller mann som befinner seg på andre siden av vinranken, ler John.
Mens det er Geoff Woolcombe som har tatt seg av vinmarkene siden starten i 1988, er det unge Mike Paterson som lager vinene i dag. John er ikke direkte involvert i dyrkingen eller vinfremstillingen, men bistår gjerne når det kommer til sammensetningen av de endelige vinene. ”Standard”-sauvignonen, Stich, for øvrig oppkalt etter ham selv, er satt sammen av druer fra inntil 20 parseller. En svært overbevisende vin som er gjæret ved lav temperatur i rundt 3 ½ uker.
Satser på pinot noir
Enkeltvinmarks-sauvignonen Grey Ghost får ekstra behandling. Druene plukkes for hånd og gjæringen skjer med naturgjær og ved 20 grader. Den er dessuten delvis gjæret i brukte barriques og får ligge på hele bunnfallet i ett år. Resultatet er en veldig seriøs sauvignon med mye stoff og kraft. Syren er veldig frisk og frukten er stor uten å være pompøs takket være at druene plukkes før de er helt modne. Her er derimot mye sitrusskallpreg og fatet er godt integrert.
Med 100 hektar fordelt på mange deler av Marlboroughs Wairau Valley er Jackson en betydelig aktør i dette underområdet. Tippoldeforeldrene til John, Adam og Alice Jackson, var for øvrig de første som etablerte seg i Marlborough i 1843. Men Jackson Estate ble først etablert i 1988 da Stichbury plantet de første vinstokkene. Frem til da hadde familien i generasjoner livnært seg av jordbruk, heste- og sauedrift. Den første vinen ble lansert tre år senere, men den ble laget hos Cloudy Bay, som ligger bare noen kilometer unna. – Jeg ga dem druene, og betalingen var i form av vin, ler han i dag.
Allerede fra starten av satset John på mer enn én druesort, både chardonnay, riesling og pinot noir. Sistnevntes økende popularitet har gjort at John har kuttet ned på chardonnay-andelen til fordel for pinot noir. I dag har Jackson Estate to ulike parseller som gir Widow Pinot Noir og enkeltvinmarkvinen Gum Emperor som bare lages i de beste årene. Jordsmonnet er i stor grad det samme med 30 cm avleiringsjord over leire og grus.
Trenger mineraltilskudd
All pinot noir som for øvrig er Dijon-kloner, høstes for hånd og gjæres naturlig. Alkoholgjæringen er relativt raskt unnagjort ved temperaturer på 32-34 grader. Modningen og den malolaktiske gjæringen foregår i brukte barriques. Vinene verken klares eller filtreres før flasketapping og har derfor mye stoff og stor deilig frukt som holdes i sjakk av veldig god syre.
Hos Jackson Estate brukes bare vanningssystemet for å tilsette gjødsel, primært mineraler som potassium, kalsium og svovel. – Siden vi har såpass mye yngre jordsmonn enn eksempelvis i Europa, er ikke jorden så mineralrik som vi skulle ønske oss. Derfor trenger den drahjelp for å oppnå balanse, forklarer John.
Dessuten bidrar kalsiumtilsettingen til å rydde botrytisproblemene av veien. – Kalsium gjør at skallene blir tykkere og mer motstandsdyktige mot råte. Også svovel virker på samme måten, hevder han.
Mange vinbønder sliter imidlertid med ubalanse i vinmarkene på grunn av for mye vanning og gjødsling. - Det vet vi siden vi lager vin for en del andre vinbønder. Ofte må gjæringen restartes, gjerne flere ganger. Det er kostnadsdrivende samtidig som det gir seg utslag i smaken.
Unngår supermarkedene
For mye vann og gjødsel øker avlingen og karakteren på vinen blir rett og slett for ”grønn” og spinkel. Enkelte produsenter etterstreber denne stilen. Men altså ikke hos Jackson Estate.
John er også opptatt av å plukke druene på det mest ressursbesparende tidspunktet. – Om druene kommer til vinkjelleren om natten, slipper vi å kjøle dem ned før prosessering. Det er langt mer miljøvennlig samtidig som man reduserer bruken av svovel for å unngå oksidering, hevder han.
Jackson Estate tapper ikke alt som produseres med egen etikett. En tredel av volum selges i bulk. – Jeg gjør heller det enn å kutte pris og kvalitet, sier John. Han er kritisk til blant andre Cloudy Bays dumping av priser på grunn av overproduksjon, og styrer derfor unna fristelsen for å selge til supermarkedene.
Men selge må han nok på et eller annet tidspunkt, for ingen av barna er interessert i å holde liv i familietradisjonen. - De vil forbli vinforbrukere, smiler John og understreker at han ikke vil selge jorden, men er åpen for å se på selve vinproduksjonen. Ganske nylig inngikk Jackson Estate distribusjonsavtale med Gonzalez Byass.