Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Sato l'Insolite Pinot Noir 2012 (16948)er imponerende saker med nydelig frukt, sødmefylt og samtidig fast og frisk, seriøs i ytterste konsekvens. En vin som konkurrerer med det ypperste fra Burgund og som finnes i svært små kvanta.
Ultimate forhold
Sato Pinot Noir 2012 (16947)er noe mer transparent og delikat, men også så robust at den tåler en del smak i maten. Også den kommer i begrenset antall til vår del av verden, men for den som er rask på labben er det mulig å få tak i noen flasker.
Vi snakker om viner som kommer fra Central Otago og 44-45 grader sør, et område som regnes som det ultimate paradis for pinot noir på nivå med Burgund og Nord-California.
Så langt sør er forskjellen i temperatur mellom dag og natt stor samtidig som at det aldri blir varmere enn 30 grader på dagtid. Druene bruker lang tid på å modne og området er tørt nok til at pinot noir kan dyrkes relativt problemfritt.
Tilnærmet naturvin
Derfor har flere produsenter gode resultater med biodynamisk dyrking. En av pionerene er Felton Road og der jobber Kyoko Sato med ansvar for vinmarkene.
Sammen med ektemannen Yoshiaki lager hun også egne viner. Paret som har vært innom flere naturvinprodusenter i Europa, jobber selvsagt etter mange av disse prinsippene på hjemmebane.
Minst mulig inngripen
Når det er sagt, er Satos pinot noir-er ikke på noen måte særlig «naturvinpreget». Lekker frisk og ren frukt er derimot fellesnevneren.
Den naturlige tilnærmingen innebærer et minimum av inngripen under selve framstillingen. Vinene gjærer med sin egen gjær til de er «fornøyd». I løpet av den første uttrekkstiden slås «hatten» av drueskall ned en eller to ganger om dagen.
Forsiktig fatpreg
Det brukes eik fra primært Tronçais.Toastingen er middels til middels pluss og en firedel av fatene er nye. Litt svovel tilsettes mens vinen modner i fatet samt ved flasketapping som beskyttelse. Vinene verken klares eller filtreres før tapping.
Lær om hva de ulike eikekildene har å si for smaken
Sato-paret er også veldig opptatt av terroir-uttrykket. Jordsmonnet er en solid miks av skifer, kvarts samt veldrenert rullesteins- og grusjord med et veldig tynt øvre jordlag. Vinstokkene må derfor trenge dypt ned for å hente næring.