Hvor navnet egentlig stammer fra er det delte meninger om, men hvordan det sterke, aromatiske brennevinet lages hersker det ingen tvil om.
Og det er ingen som trekker i tvil romens popularitet heller.
Nedenfor har vi samlet en rekke spennende oppskrifter og artikler om rom
Lang historie
Sukkerrørsvin har blitt laget i flere tusen år, aller først i det fjerne Østen, hvor blant annet Marco Polo fikk det servert på sine reiser.
Men det var Christopher Columbus som innførte sukkerrør til de karibiske øyene, hvor brennevinet så dagens lys for førtse gang.
Slaver på sukkerplantasjene fant på 1600-tallet ut av hvordan de skulle lage en alkoholholdig drikk fra et av restproduktene etter sukkerproduksjonen, melasse.
Kvaliteten var den gang langt i fra den utmerkede drikken vi forbinder med rom i dag.
Drikken ble etter hvert populær ikke bare hos slavene, ikke minst i de amerikanske koloniene der de i tiden før revolusjonen i 1776 satte til livs i gjennomsnitt 13,5 liter rom per person, unge som gamle, hvert eneste år.
• Les mer om romens historie her
Rom for alle
Uansett hvilken type brennevin du foretrekker, vil du mest sannsynlig finne en rom som passer for nettopp deg.
Du kan finne romvarianter som er helt glassklare, via gylden rom til den virkelig mørke romen som har ligget og godgjort seg i årevis på eikefat. Eller kanskje du liker de krydrete romtypene bedre som en base for dine deiligste drinker eller retter?
De senere årene har det dessuten dukket opp en rekke smaksatte romtyper, som ikke bare er en fabelaktig base for tropiske drinker, men som også ofte serveres godt avkjølt som en shot.
Det er heller ikke uvanlig å se unge som eldre nyte en god, fatlagret rom som en avec i stedet for den tradisjonelle cognacen.
• Dette er den beste romen på Vinmonopolet
• Vi har testet rom - se testene her
Allsidig og spesiell
Det er ikke bare bak baren du får nytte av denne søte og allsidige drikken, men også dersom du er i det kulinariske hjørnet.
Det er kanskje aller mest i kaker, desserter og konfekt vi finner igjen rom, men også i det karibiske kjøkkenet benyttes det mye rom, ikke minst i marinader.
Hvorfor forsøker du ikke neste gang å bruke litt rom som en smakstilsetning på sauser til grillet kjøtt, eller hva med å glasere grønnsakene?
Her har vi samlet noen gode oppskrifter og drinker med rom, men du finner langt mer i våre forskjellige seksjoner:
Mango mojito
Fremgangsmåte
Mango, mynteblader, lime og sukker moses sammen med en skje eller muddler i et stort og stødig whisky- eller longdrinkglass.
Fyll opp glasset ¾-fullt med knust is og hell romen over. Rør godt sammen og topp opp med is.
Drinken toppes med sodavann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende).
Pynt med mangobiter og serveres med sugerør.
Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Grillet ananas med romsaus
Fremgangsmåte
- Skjær toppen og bunnen av ananasen, stil den opp på et skjærebrett og skjær den i båter.
- Fjern kjernen fra hver båt og del den i 2,5 cm trekantede tykke skiver.
- Dryss sukker og kanel på begge sider av ananasen og grill på middels varm grill i 4-5 minutter, til sukkeret er litt karamellisert.
- Smelt samtidig smøret på en liten panne, tilsett sukker, saft og finrevet skall av limen.
- Tilsett rom og rør rundt til sukkeret er smeltet og det bobler til en jevn glasur.
Legg ananasen på tallerkener, hell romsausen over, og server med noen store gode kuler med is.
Tips: Dersom du ikke har ananas går det også fint an å bruke bananer. Grill bananene med skallet på til de nesten er svarte. Ta av litt av skallet og hell over romsausen.
Herlige desserter med frukt og bær
Se alle de gode grilltipsene her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
NorgeVolum: 0.33 l Pris: 78.80 kr Bestillingsutvalget88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
Chili Mojito
Fremgangsmåte
Ha chili, mynte, lime og sukker i et stort whisky- eller rocksglass og mos (muddle) dette godt sammen med en muddler eller baksiden av en skje.
Fyll glasset med knust is og hell over rom. Rør godt sammen og topp med soda.
Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn. Serveres med sugerør.
Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Enkel og rask tiramisu
Fremgangsmåte
Bland eggeplommer med sukker og pisk luftig, tilsett mascarpone og rør glatt.
Pisk eggehvitene stive med en klype salt. Bland eggehvitene og konjakken forsiktig med ostekremen.
Bland kaffe og marsalavin.
Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så de ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.
Legg et nytt lag med krem, deretter et nytt lag kjeks og avslutt med et lag krem.
Dryss revet sjokolade og kakaopulver på toppen og avkjøl ca. 1 time før servering.
Tips: Hvis du ønsker det lille ekstra kan du ha litt revet sitron- eller appelsinskall i ostekremen.
Tips: Det er ikke noe i veien for å ha litt kakao og sjokolade mellom lagene
Se våre andre oppskrifter på tiramisu
Her finner du veldig mange kakeoppskrifter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
Fidel Castro
Fremgangsmåte
Cubanacan drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Bygges direkte i et highballglass. Garner med rips og mynteblader.
Råvare: Bacardi Superior (2669)
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sjokoladekake med ripskrem
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 180 grader.
Pisk smør og sukker hvitt.
Skill eggeplommene og hvitene, og pisk hvitene stive.
Smelt sjokoladen over vannbad. Rør den smeltede sjokoladen og eggeplommene inn i smørblandingen.
Ha nøtter, mel, bakepulver og kakao i smørblandingen og vend det inn.
Helt til slutt vendes de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i røren.
Røren helles i en smurt springform og settes i en varm ovn, i 40 minutter.
Kaken avkjøles etter steking.
Kakebunnen dynkes med noen spiseskjeer mørk rom.
Pisk fløten sammen med melis og frøene fra vaniljestangen.
Ha halvparten av bærene i kremen og resten av romen. Fordel kremen på kaken og sett den på kjøl i minst en time før servering.
Server med resten av ripsen.
Tips: Pynt gjerne med friske rips.
Her finner du veldig mange oppskrifter på sjokoladekaker
Og her er er det utrolig mange oppskrifter på herlige kaker
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få ukens kake som nyhetsbrev
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG