Dagens rett

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage
Foto: (Matprat/Synøve Dreyer)

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage

Denne oppskriften med reinsdyrfilet som hovedingrediens må du rett og slett prøve.
Redaksjonen
09 November 2019 - 02:05

Reinsdyrfilet er kanskje den edleste råvaren som finnes med sin fantastiske mørhet og rike men også milde sødmefylte smak.

I denne oppskriften balanseres denne sødmen av en syrlig plommesaus. Det er kanskje den eneste måten å nyttiggjøre seg importplommene du finner i butikken nå midtvinters.

Lekre oppskrifter og litt harde fakta om reinsdyr finner du her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Fremgangsmåte

  1. Ta reinsdyrfileten ut av kjøleskapet i god tid slik at kjøttet får temperert seg før du steker det.
  2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.
  3. Brun fileten i smør i en varm panne. Legg den over i en ildfast form.
  4. Stikk inn et steketermometer og stek fileten på 125 grader i 15 – 20 minutter eller til kjernetemperaturen viser 60 - 65 grader. La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp.
  5. Plommesaus:
  6. Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel.
  7. Kok opp sukker og eddik. Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin, kok opp og la koke et par minutter.
  8. Legg i plommene med skinnet ned, skru ned varmen og småkok til plommene er møre, men ikke bløte.
  9. Ta ut halvparten av plommene og mos resten i sausen. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen.
  10. Tilsett viltkraft og kok inn til halv mengde. Rett før servering pisker du inn kaldt smør i terninger litt etter litt og smaker til med salt og pepper.
  11. Blomkålpuré:
  12. Del blomkålen i små buketter og kok dem møre i fløte. Hell av fløten og ta vare på den.
  13. Tilsett smør og mos blomkålen med en stavmikser. Spe med fløten til passe konsistens og smak til med salt og pepper.
  14. Tilbehør:
  15. Skrell persillerøtter og del dem i fire. Stek dem myke i smør.
  16. Dryss over sukker mot slutten av steketiden. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  17. Ta skinnet av plommene og varm dem i sausen rett før servering.
  18. Server skiver av reinsdyrfilet med blomkålpuré, stekte persillerøtter, plommesaus og poteter med friske urter.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her