Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Ampeleia Unlitro 2011 (98655) er «billigvinen» fra Ampeleia – prestisjeprosjektet i Maremma i regi av blant andre Elisabetta Foradori. Selv om den er rimelig, har den mye karakter, og et veldig godt uttrykk for denne litt mindre kjente delen av Toscana.
Sødmefylt mykhet
I motsetning til de fleste andre viner fra Maremma har den ikke sangiovese som hoveddrue, derimot grenache, med litt tilskudd av mourvèdre. Det gir den en mer sørfransk touch. Takket være Ampeleias kvalitetsorienterte arbeidsmetoder har den et veldig flott og rent bærpreg med god saftighet og fint bitt i tillegg til den sødmefylte mykheten som kjennetegner vin fra et middelhavsklima. Vinmarkene ligger bare et par mil fra havet og nyter godt av den forfriskende ettermiddagsbrisen.
Unlitro er også smaksmessig et veldig godt følge til alt av mat til sommerfesten, men også pasta og spekemat.
Hvor stort potensial det egentlig er i Maremma, får du en smakebit på med Ampeleia Kepos 2010 (98653) som er en mer konsentrert utgave av Unlitro. Og ikke minst toppvinen, Ampeleia 2009 (98654), som henter sine druer fra de høyestliggende vinmarkene, ved 600 m.o.h. Den skiller seg fra de to andre også gjennom druemiksen som er enda mer atypisk for Toscana, siden den har cabernet franc som hoveddrue.
Spennende utgangspunkt
Ampeleia som er avledet av det greske ordet for vinstokk, startet som en ide om å lage den ideelle vinen. Elisabetta fikk i 2002 med seg to venner, Giovanni Podini og Thomas Widmann, på det som nærmeste kan kalles et forskningsprosjekt hvor målet er å studere interaksjonen mellom mennesket, vinplantene og naturen.
I dag består prosjektet av 50 hektar vinmarker fordelt på en rekke parseller spredt ut over et stort område, med avstander inntil 2 mil mellom hver enkelt, og ved forskjellige høyder, fra 200 til 600 m.o.h. Her dyrkes en rekke druesorter, cabernet franc, sangiovese, mourvèdre, marselan, carignan, grenache og alicante. Når man legger til at jordsmonnet i området er svært sammensatt og ikke minst mineralrikt, borger det for et veldig spennende utgangspunkt for vinfremstilling.
Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)