Østsidekongen

Moueix er i dag synonymt med kremen fra Bordeaux' østside. En rekke av toppslottene i porteføljen som kun selges en primeur er snart tilgjenglig for norske kunder til konkurransedyktige priser.
Redaksjonen
08 April 2000 - 13:33

Etablissements Jean Pierre Moueix som omfatter blant andre 17 heleide slott og nesten like mange slott med eksklusivitet, er dominerende på Bordeaux'' østside, altså innen St. Emilion, Pomerol og tilhørende satellitter. Både hva angår volum og kvalitet, for på listen finnes et stort antall av toppslottene i området, som Pétrus hvor eierandelen er 50 prosent, Ausone og Cheval Blanc som Moueix riktignok ikke eier men som overlater alt eller deler av produksjonen til firmaets salgsnett.

Jean Pierre Moueix, og etter han sønnen Christian, har alltid vært trofast mot høyresiden i Bordeaux. - Ikke av sentimentale årsaker, men rett og slett fordi han forsto nødvendigheten av spesialisering for derigjennom å bli nummer én på ett område i stedet for nummer to eller tre flere steder, understreker Paulin Calvet, eksportsjef for Moueix og fortsetter: - Derfor er ikke målet å representere en størst mulig andel av eksempelvis Pomerol, men flest mulig av de beste.

Bløthet
Virksomheten ble etablert i 1937 av Jean Pierre Moueix og vokste jevnt og trutt ved at denne driftige mannen kjøpte opp en etter en av de små négociant-firmaene som lå side om side på Quai du Priourat, som er Libournes svar på Bordeaux bys Quai des Chartrons. Alle disse kjellerne er i Moueix'' eie fortsatt, og i bruk. Alene utgjør de fire hektar. I tillegg kommer nok en hektar som fordeler seg på slottskjellerne.

Jean Pierre Moueix har alltid vært en fremsynt mann og startet tidlig som kunstsamler. Allerede som 25-åring hadde han en anselig samling av verker fra lovende kunstnere som Picasso, Degas og Dufy og selvsagt gamle mestere. Kunstverkene brukte han så for å kjøpe opp det ene slottet etter det andre med Ch. Trotanoy og Fleur-Pétrus som de første. Etter krigen var som kjent prisen på Bordeaux-slott svært lav, mens verdien på samtidskunst på verdensbasis gikk motsatt vei. Moueix kvittet seg imidlertid ikke med all kunsten. Det tidligere hjemmet hans er i dag et veritabelt kunstmuseum.

Mens kunsthandelen er lagt i bero, er det vinkvaliteten det fokuseres på i dag. Bløtheten er signaturen til Moueix'' viner som i dag kreeres av den respekterte ønologen Jean-Claude Berrouet i samarbeid med Christian, som i dag leder imperiet. - Vi liker ikke tanninrike viner, de skal være godt integrerte med frukten foran men likevel ikke slik at de blir søte, tunge eller alkoholrike. Derfor er vi forsiktige med uttrekket av tanniner i selve fremstillingen, spesielt i årganger som eksempelvis 1996 hvor tanninene ikke er helt modne. Elegansen kommer alltid foran kraften, og det viktigste er at vinen skal nytes sammen med mat, poengterer Calvet og sikter selvsagt med misbilligelse til en del østsideviner med klar ny verden-profil.

Selv i en stor og konsentrert vin som Ch. Lafleur-Pétrus, for øvrig nabo med Ch. Pétrus men uten dette slottets eksepsjonelle jordsmonn, er finessen og kompleksiteten dominerende karaktertrekk samtidig som evnen til å forføre er i god behold. 1996 som selges nå er utrolig deilig å nyte i dag, men vil lukke seg om kort tid for så å åpne seg igjen om tre-fire år med et helt annet aromaspekter. Men den har selvsagt et enda lengre liv enn det foran seg. - Det var først på nittitallet at dette slottet begynte å vise muskler, før det var vinstokkene rett og slett for unge til å gi noe særlig kompleksitet, understreker Calvet.

Fronsac i støtet
Siste oppkjøp i Pomerol er svært lovende Ch. Certan-Giraud som er nabo med det mer berømte Certan de May, for øvrig også ett av slottene Moueix har eksklusivitet for.

Det er imidlertid sønnen Christian (bildet)

som har æren for at slottene i Canon Fronsac, rett vest for Pomerol, på 80-tallet kom med i porteføljen. Moueix er nå dominerende i denne appellasjonen med de aller beste jordstykkene i sin fold. Og Canon Fronsac representerer i dag den beste vinvaluta i denne delen av Bordeaux.

Siste anskaffelse er La Croix-Canon på 14 hektar med inntil 50-60 år gamle vinstokker. Eiendommen het en kort periode Charlemagne inntil sterke krefter i Burgund gikk rettens vei for å beskytte Frankrikes desidert minste appellasjon (2 hektar) med samme navn, men som ikke er i bruk i øyeblikket. Kanonvinen Charlemagne 1995 er nå sluttsolgt i Norge og erstattet av La Croix Canon 1996 som er noe slankere og bløtere. Men fortsatt et skikkelig sjarmtroll med masse moden frukt og fin konsentrasjon til en akseptabel pris. Den skiller seg imidlertid noe fra Moueix-stilen siden innslaget av cabernet franc er hele 30 prosent, mot 10-20 prosent normalt. Cabernet franc gir ryggrad til vinen og støtter opp merloten som kan bli vel fyldig og bløt, selv på disse kanter hvor jordsmonnet er av det tyngre og kalde slaget (leirjord).

Prisspiralen
En viktig del av Moueix'' virksomhet er kommersialiseringen av vinene, både fra egne slott og de hvor Moueix har eksklusivitet.
- Négociantvirksomheten fungerer på en annen måte hos oss enn ellers i Bordeaux, hvor hvert slott fordeler godbitene på et stort antall négocianter, som det for øvrig finnes 250 av bare i Médoc, poengterer Calvet og fortsetter: - Siden vi har eksklusivitet, vet alle at hos oss får de den beste prisen. Vi passer også på at våre eksklusive agenter kjøper et godt utvalg av slott fra Pomerol og St. Emilion en primeur. Toppslottenes produksjon fordeles rettferdig slik at alle får litt, men først etter at kundene har gjort sine valg blant de øvrige slottene.

Bordeaux-slottene har måttet tåle mye kritikk for sin grådige prising av vinene med implisitt prisøkning fra det ene året til det andre. Mye av forklaringen ligger i det prispresset som oppstår ved at slottene selger til mange négocianter. Hos Moueix er filosofien en annen: -1999 er ikke fullt på høyde med 1998 som er superb, den absolutt beste i vår del av Bordeaux. Derfor vil ikke prisene for -99 øke, men trolig forbli på samme nivå for toppslott som Trotanoy, eventuelt gå noe ned for de rimeligere vinene, vi vet ennå ikke, ikke før i mars, når en primeur-salget starter, understreker Calvet og fortsetter: - Men selv for Trotanoy som er helt i teten i Pomerol, ville vi likevel aldri kunne selge 99 til en høyere pris enn 98.

Gode matviner
Før négociantene kommer inn i bildet har det foregått lange prisforhandlinger. Sentral i denne prosessen er en megler, le courtrier. - Alle fleiper med at meglerne gjør ingenting for de to prosentene av salgsverdien som de blir sittende igjen med, bortsett fra noen få besøk hos slottene og hos négociantene i januar måned. Men det er ikke tilfelle, forteller Calvet og fortsetter: -Megleren fyller en meget viktig funksjon i selve prisfastsettelsen. Hans rolle er altså å sørge for at så vel slottseier som négociant blir fornøyd og fungerer derfor som ambassadør for begges ønsker.

Négociantvirksomheten til Moueix omfatter også kjøp av vin i bulk fra 50-60 små eiendommer innen St. Emilion, Pomerol, Lalande de Pomerol og Bordeaux Supérieur. Dette er endeliktet for vin fra Moueix'' egne vingårder som ikke er av høy nok kvalitet til å inngå i hovedcuvéen. Moueix står for blanding og tapping i flasker med etiketten Jean Pierre Moueix. I Norge er nå St. Emilion-cuvéen fra 1997 i salg. En behagelig matvin og en klassisk St. Emilion hvor merlot dominerer i blandingen med 90 prosent. -Målet er å gi konsumenten jevnt over god kvalitet fra år til år, uten at årgangen får spille en avgjørende rolle. Med så mange ulike viner å arbeide med er dette et relativt lett mål å oppnå.

Mer interessant pris/kvalitet-relasjon har imidlertid de mindre slottene som eksempelvis St. André Corbin i St. Georges St. Emilion, en såkalt satellittappellasjon. St. André Corbin er med sine 22 hektar en relativt stor vingård for appellasjonen. Druemiksen er hovedsakelig merlot og noe cabernet franc fra kalk- og leirholdig jord som resulterer i en delikat vin med lett eleganse, fine tanniner og jordsmonnpreg i avslutningen, og en utmerket vin til lam eller and.

Moueix i Norge
St. Emilion Jean Pierre Moueix 1997 kr 160 (32664, BU)
St. André Corbin 1996 St. Georges-St. Emilion kr 176 (11153, basis)
Siaurac 1995 Lalande de Pomerol kr 186 (11152, basis)
La Croix Canon 1996 Canon Fronsac kr 216 (32663, BU)
La Prieuré 1996 St. Emilion Grand Cru Classé kr 301 (32660, BU)
Plince 1996 Pomerol kr 301 (32661, BU)
L''Hospitalet de Gazin 1996 Pomerol kr 331 (32662, BU)
Magdelaine 1996 St. Emilion Premier Grand Cru Classé kr 550  (kun horeca)
La Fleur-Pétrus 1996 Pomerol kr 610 (kun horeca)
Importør er Strøm AS som også fra 1998-årgangen har kjøpt en rekke viner (blant andre Trotanoy) en primeur. Vinene legges ut for salg til horeca fra årsskiftet 2000/2001. BU=bestillingsutvalget).

Foto: Kjell Karlsson

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her