Klubb

Ukens kombo - unike mat- og drikkekombinasjoner

Ostefatet er lørdagsgodt for voksne - med øl og mjød når det nye høyder

Ostefatet er lørdagsgodt for voksne - med øl og mjød når det nye høyder

Det er på høy tid å fase ut rødvin som obligatorisk drikke til ostefatet. Det vil du si deg enig i så snart du har testet disse sammensetningene.
04 Oktober 2021 - 10:05
Maya Borrevik er Apéritifs mat- og ølekspert
Maya Borrevik er Apéritifs
mat- og ølekspert


Ostefatene er noe man er vant til at kombineres med vin, men med håndverksølet sitt inntog og store mangfold har også disse vanene endret seg. Øl, sider og ikke minst mjød gjør at man kan leke seg med enormt mange ulike kombinasjoner og dermed også sikre at de flaste smakspreferanser dekkes. Herved slår vi altså et slag for øl til ostefatet, og her kommer mine forslag.


Slik setter du sammen det perfekte ostefatet

Ostefatet kan bygges opp på ulike måter. Du kan for eksempel først velge en variasjon av oster som du deretter setter drikke til. Her er det viktig å være oppmerksom på ostenes smaksstyrke – minst 5 ulike bør være representert gjennom milde, middels og kraftige oster.

Velg for eksempel hvitmuggost, rødkittost, blåmuggost, fastost og chêvre, da har du god variasjon. Husk å temperere osten før den serveres slik at alle smakene kommer til sin rett. Ostene er alt fra salte, syrlige og bitre til mer søte eller intense, og alt dette vil fremheves om du tar dem ut av kjøleskapet halvannen time før servering.

Hvordan velge øl til ost

Som alltid når man velger drikke til mat, er det lurt å vurdere matens smaksintensitet. Lys, lett drikke anbefales til mildere oster, og kraftigere drikke til kraftigere oster. Smakene kan enten harmonere eller skape en kontrast, og begge deler kan gi fantastiske smaksopplevelser. Mitt tips er å velge hveteøl eller saison, klassisk IPA, spontanfermentert øl/sider, og sist et maltrikt, mørkt øl eller enda bedre; mjød. Har du disse, vil du ha perfekte kombinasjoner til alt på ostefatet.

Kinn Stabben KveiteølOst til hveteølet

Hveteøl er friskt og mildt. Ofte har det smaker av sitrus og banan, og dermed altså litt sødme, som for eksempel i typeriktige Kinn Stabben. Her finner du smak av hvete, urter, sitrus og banan med et lett preg av høy, og dette passer derfor godt til de mer milde ostene.

Sett Stabben sammen med en fastost som Kvit Undredal, en mild chèvre à la Kubbeost eller en hvitmuggost som Brilliant Brie, og du vil se at ølet fremhever de nøttete smakene i osten. Ølet bevarer sin friskhet samtidig som det beholder både sødmen og hvetepreget.

Ost til IPA 
Põhjala Virmalised IPA

IPA er en stor favoritt blant nordmenn om dagen, men da oftest den fruktige typen uten særlig bitterhet. Til ostefatet ville jeg imidlertid valgt en mer klassisk type IPA der man fremdeles har litt av både maltsødme og bitterhet, for eksempel Põhjala sin Virmalised.

Bitterhet er ofte vanskelig å kombinere med mat da den lett blir overdøvende. For å unngå dette kan bør du velge en ost som kraftig nok til å dempe bitterheten og samtidig bevare sødmen i ølet. Et godt alternativ er en kraftigere rødkittost, for eksempel Himmelspannets Soleglad. Denne er kraftig på smak og fet nok til å matche den fryktede bitterheten.

Rodenbach.jpg [8.89 KB]Ost til flamsk rød

Belgisk, spontanfermentert øl er som laget for ost. Går du for en flamsk rød type, som klassikeren Rodenbach Grand Cru, vil du få syrlighet og fruktighet som står godt til kraftigere oster, om det er en salt fastost som Valdresmeieriets Bufar, eller en intens blåmuggost som Grindal Ysteris Råblå.

Du vil oppleve at det syrlige i ølet står imot det salte i ostene, og at fjøspreget som er å finne i både ost og øl, harmonerer nydelig. Friskheten i ølet fremheves, mens ostens umami balanserer fruktigheten i glasset. 

 

Ost til mjød 
Midgard.jpg [8.97 KB]

Også mjød kommer om dagen i flere ulike smaksvarianter - fra honningtunge til ekstremt fruktige. Slå dermed like godt til med en av hver, for eksempel Mjøderiets tradisjonelle, honningsøte Midgard i tillegg til den fruktige smaksbomben Apricot Seduction. Her snakker vi fylde og balanse, søtt og syrlig, honning og frukt - med andre ord alt som står perfekt til blåmuggost.

Både Midgard og Apricot Seduction er svært smaksintensive og har en fyldig, rund sødme som utbalanserer det skarpe og salte i blåmuggosten som en drøm. Kombinasjonen er så god at du nesten er garantert å havne i en evig sirkel av «én bit ost, én slurk mjød, én bit ost, én slurk mjød». Glem marmelade, fiken, nøtter og honning - disse to flaskene gjør jobben.  

Dette er for meg uten tvil den artigste og mest velsmakende kombinasjonen, og når ostens dag ankommer den 29. oktober, vil det definitivt være et lite utvalg mjød på ostebordet.

Ukens kombo er en spalte som tar for seg det komplekse temaet mat og drikke i kombinasjon. Den kommer fra et ønske om at det skal være enkelt å få til de virkelige gode smaksopplevelsene, også hjemme.

Bak spalten er det flere års erfaring med å sette drikke til retter i restaurantsammenheng, og den kunnskapen er nå tatt med til kjøkkenet hjemme.

Den perfekte drikken er ikke alltid tilgjengelig i basisutvalget til Vinmonopolet. Du må derfor beregne noen dager fra bestilling til ankomst, men det er det verdt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her