Drikke
Nå er også tequilaen blitt økologisk

Nå er også tequilaen blitt økologisk

Økologisk er in, også innen tequilaproduksjon. Dulce Vida er en av de økologiske tequilaprodusentene som har gjort seg bemerket de siste årene.
08 Juli 2016 - 10:05

- Å produsere økologisk tequila er en omfattende prosess, sier Sinhué Ramírez i Dulce Vida Organic Tequila. - Spesielt fordi agaveplanten som den lages av, har lang modningstid.

Den økologiske etiketten gir imidlertid drikken en økt markedsverdi. Derfor vender stadig flere produsenter oppmerksomheten mot denne trenden.

Dulce Vida begynte å selge produktene sine i 2009. Den produseres i likhet med de fleste andre tequiladrikker i den meksikanske delstaten Jalisco.

- Vi er blitt tatt godt imot, medgir Ramírez, og viser til at drikken deres er blant verdens mest premierte tequilaer.

All produksjon eksporteres riktignok, hovedsakelig til USA og noe til Europa, deriblant Norge.

Holder 50 prosent

Dulce Vida selges i de tre typiske tequilavarianter; blanco, reposado og añejo. Blanco, det vil si den hvite tequilaen, er den som selger mest.            

 

- Den står for halvparten av salget vårt, forteller Ramírez. - Det er denne som representerer den autentiske tequilasmaken, og den egner seg meget godt til cocktails.

De to andre variantene er lagret på eikefat som har vært brukt til bourbon, i henholdsvis elleve og 24 måneder. Det finnes også en ekstra modnet versjon.

Dulce Vida er en sterk tequila. Den er 100 Proof, altså 50 prosent, i motsetning til de fleste tequilamerker som holder 40 prosent. Den justeres ikke med vann etter lagringen og før flasketapping.

- Tequilaen vår er ren og uten noen former for tilsetningsstoffer, presiserer Ramírez.

Den er den eneste 100 Proof-tequilaen i verden med den økologiske USDA-godkjenningen.

Ideene til grunnleggeren, nordamerikanske Richard Sorenson, var nettopp å lage tequila slik tequila bør være.

I motsetning til mezcal som kan fremstilles av ulike agavetyper, så kan man utelukkende bruke den blå agaven, Tequilana Weber, til tequila. Dulce Vida er laget av 100 prosent blå agave, hvilket klassifiserer den i premium-kategorien.

Den andre tequila-kategorien består av blandingsprodukter som inneholder andre råvarer som for eksempel sukkerrør og mais. For at den skal kunne kalles tequila, må riktignok minst 51 prosent av råvarene være agave.

Egen agaveplantasje

All agaven som benyttes i produksjonen av Dulce Vida tequila har de produsert selv på agaveplantasjen deres som befinner seg i landsbyen San Ignacio Cerro Gordo i Jalisco.

- Råvarer av kvalitet er essensielt for et bra sluttresultat, og vi holder både her som i resten av prosessen et nøye oppsyn, understreker Ramírez.

Utgangspunktet for den økologiske tequilaen er at agavene er helt fri for kjemikalier.

- Vi bruker derfor ingen sprøyte- eller insektsdrepende midler, fortsetter representanten for tequilaprodusenten. - Agaveavfall senere i prosessen lager vi kompost av som vi gjødsler plantasjene med.

Vanligvis tar det rundt åtte år før den blå agaven har en ideell modning og et optimalt sukkerinnhold.

Etter at plantene høstes, trykkokes kjernene i autoklaver i 20 timer. Deretter males de kokte kjernene før de settes til gjæring.

- Her bruker vi økologisk gjær, fremhever Ramírez.

Gjæringsprosessen foregår i vanlig lufttemperatur og fremskyndes ikke av varmeovner. De gjennomfører såkalt malolaktisk gjæring som er vanlig for viner, men ikke innen tequilaproduksjonen.

- Denne tar lengre tid, men vi legger vekt på at gjæringen skal ta den tiden den trenger for slik å oppnå et alkoholprodukt av høyere kvalitet, sier den økologiske tequilaens representant.

Siste fase er destilleringen som gjøres minst to ganger, og det er avfallet etter denne som de lager kompost av.

Personlig touch

- Foruten å lage et rent produkt, er vi opptatte av å ha en bærekraftig og miljøvennlig produksjon, poengterer Ramírez.

Sammen med kvaliteten mener han dette har vært et pluss som har bidratt til at de i forhold til sin korte tid på markedet, har vokst relativt fort. Med en årlig produksjon på 40.000 liter er Dulce Vida imidlertid liten i forhold til de store tequilaprodusentene som Jose Cuervo og Sauza.

 

- Men det er heller ikke målet vårt, medgir representanten. - Spesielt fordi vi ønsker en menneskelig nærhet i hele prosessen.

Han forteller at det er en del av filosofien deres at menneskene er involvert i og kontrollerer alle prosesser. Når tequilaen helles på flaskene, sjekkes hver og en av dem for urenheter, korkene settes på for hånd og det samme gjør merkingen av produksjonsnummeret.

- Etikettene er for øvrig også håndlagete hvilket understreker profilen vår, påpeker Ramírez.

De har også et prosjekt hvor kunder kan gjøre personlige bestillinger.

- Da merkes fatet hvor tequilaen lagres med navnet deres, forklarer han.

Men spesielt stolte er Dulce Vida over å gå i bresjen for tequilaens økologiske trend.

- Den er en del av samtiden, forteller han. - Folk er mer opptatt av miljø og helse, og dette må vi føye oss etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her