Drikke
Nå er også tequilaen blitt økologisk

Nå er også tequilaen blitt økologisk

Økologisk er in, også innen tequilaproduksjon. Dulce Vida er en av de økologiske tequilaprodusentene som har gjort seg bemerket de siste årene.
08 Juli 2016 - 10:05

- Å produsere økologisk tequila er en omfattende prosess, sier Sinhué Ramírez i Dulce Vida Organic Tequila. - Spesielt fordi agaveplanten som den lages av, har lang modningstid.

Den økologiske etiketten gir imidlertid drikken en økt markedsverdi. Derfor vender stadig flere produsenter oppmerksomheten mot denne trenden.

Dulce Vida begynte å selge produktene sine i 2009. Den produseres i likhet med de fleste andre tequiladrikker i den meksikanske delstaten Jalisco.

- Vi er blitt tatt godt imot, medgir Ramírez, og viser til at drikken deres er blant verdens mest premierte tequilaer.

All produksjon eksporteres riktignok, hovedsakelig til USA og noe til Europa, deriblant Norge.

Holder 50 prosent

Dulce Vida selges i de tre typiske tequilavarianter; blanco, reposado og añejo. Blanco, det vil si den hvite tequilaen, er den som selger mest.            

 

- Den står for halvparten av salget vårt, forteller Ramírez. - Det er denne som representerer den autentiske tequilasmaken, og den egner seg meget godt til cocktails.

De to andre variantene er lagret på eikefat som har vært brukt til bourbon, i henholdsvis elleve og 24 måneder. Det finnes også en ekstra modnet versjon.

Dulce Vida er en sterk tequila. Den er 100 Proof, altså 50 prosent, i motsetning til de fleste tequilamerker som holder 40 prosent. Den justeres ikke med vann etter lagringen og før flasketapping.

- Tequilaen vår er ren og uten noen former for tilsetningsstoffer, presiserer Ramírez.

Den er den eneste 100 Proof-tequilaen i verden med den økologiske USDA-godkjenningen.

Ideene til grunnleggeren, nordamerikanske Richard Sorenson, var nettopp å lage tequila slik tequila bør være.

I motsetning til mezcal som kan fremstilles av ulike agavetyper, så kan man utelukkende bruke den blå agaven, Tequilana Weber, til tequila. Dulce Vida er laget av 100 prosent blå agave, hvilket klassifiserer den i premium-kategorien.

Den andre tequila-kategorien består av blandingsprodukter som inneholder andre råvarer som for eksempel sukkerrør og mais. For at den skal kunne kalles tequila, må riktignok minst 51 prosent av råvarene være agave.

Egen agaveplantasje

All agaven som benyttes i produksjonen av Dulce Vida tequila har de produsert selv på agaveplantasjen deres som befinner seg i landsbyen San Ignacio Cerro Gordo i Jalisco.

- Råvarer av kvalitet er essensielt for et bra sluttresultat, og vi holder både her som i resten av prosessen et nøye oppsyn, understreker Ramírez.

Utgangspunktet for den økologiske tequilaen er at agavene er helt fri for kjemikalier.

- Vi bruker derfor ingen sprøyte- eller insektsdrepende midler, fortsetter representanten for tequilaprodusenten. - Agaveavfall senere i prosessen lager vi kompost av som vi gjødsler plantasjene med.

Vanligvis tar det rundt åtte år før den blå agaven har en ideell modning og et optimalt sukkerinnhold.

Etter at plantene høstes, trykkokes kjernene i autoklaver i 20 timer. Deretter males de kokte kjernene før de settes til gjæring.

- Her bruker vi økologisk gjær, fremhever Ramírez.

Gjæringsprosessen foregår i vanlig lufttemperatur og fremskyndes ikke av varmeovner. De gjennomfører såkalt malolaktisk gjæring som er vanlig for viner, men ikke innen tequilaproduksjonen.

- Denne tar lengre tid, men vi legger vekt på at gjæringen skal ta den tiden den trenger for slik å oppnå et alkoholprodukt av høyere kvalitet, sier den økologiske tequilaens representant.

Siste fase er destilleringen som gjøres minst to ganger, og det er avfallet etter denne som de lager kompost av.

Personlig touch

- Foruten å lage et rent produkt, er vi opptatte av å ha en bærekraftig og miljøvennlig produksjon, poengterer Ramírez.

Sammen med kvaliteten mener han dette har vært et pluss som har bidratt til at de i forhold til sin korte tid på markedet, har vokst relativt fort. Med en årlig produksjon på 40.000 liter er Dulce Vida imidlertid liten i forhold til de store tequilaprodusentene som Jose Cuervo og Sauza.

 

- Men det er heller ikke målet vårt, medgir representanten. - Spesielt fordi vi ønsker en menneskelig nærhet i hele prosessen.

Han forteller at det er en del av filosofien deres at menneskene er involvert i og kontrollerer alle prosesser. Når tequilaen helles på flaskene, sjekkes hver og en av dem for urenheter, korkene settes på for hånd og det samme gjør merkingen av produksjonsnummeret.

- Etikettene er for øvrig også håndlagete hvilket understreker profilen vår, påpeker Ramírez.

De har også et prosjekt hvor kunder kan gjøre personlige bestillinger.

- Da merkes fatet hvor tequilaen lagres med navnet deres, forklarer han.

Men spesielt stolte er Dulce Vida over å gå i bresjen for tequilaens økologiske trend.

- Den er en del av samtiden, forteller han. - Folk er mer opptatt av miljø og helse, og dette må vi føye oss etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her