Når du først har kjøpt et stykke kjøtt av ypperlig kvalitet, er det synd å forringe det ved å marinere det i noe du ikke vet hva er.
Den beste marinaden lager du lynraskt selv, og til en langt lavere pris enn hva de ferdige marinadene ofte koster.
Nedenfor finner du de gode oppskriftene
Mer smak
Hensikten med marinering er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av.
Marinering av kjøtt kan også gjøre kjøttet mørere, men kjøttstykker som er seige fra naturens side (for eksempel flatbiff eller rundstek) blir ikke møre i marinade.
Merk også at har du først fryst kjøttet vil du ikke kunne mørne kjøttet etter opptining. Det er derfor langt bedre å mørne kjøttet ferdig før du legger det i fryseren.
Se alle de gode marinadene i Apéritifs store kokebok
Husk KOS
Det er ikke vanskelig å huske hva du trenger i en god marinade, så lenge du legger ordet KOS i mente.
En marinade skal inneholde tre hovedelementer; krydder, olje (nøytral), og syre i form av en syrlig væske - KOS.
Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Krydder, urter, løk, chili m.m. gir kjøttet ønsket smak.
Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. Syren sørger for at holdbarheten på kjøttet øker og kan være med på å mørne kjøttet noe.
Salt trekker ut væske fra kjøttet, derfor bør man ikke bruke salt i marinade. De fleste kjøpte marinader har dog en del salt tilsatt.
Hvordan marinerer jeg?
Små stykker trenger kortere marinering enn hele stykker.
Skal kjøttet eller fisken brukes samme dag kan man la det ligge fremme på kjøkkenbenken i romtemperatur (ikke i direkte sollys) et par timer.
Skal du derimot marinere et stort stykke (lammelår, svinenakke, el.), eller du skal bruke kjøttet eller fisken neste dag eller senere, må du legge det i kjøleskap.
Pose er tingen
Det kan være lurt å legge det du skal marinere i en plastpose. Hell marinaden over og press ut luften i den før du knyter posen sammen.
For sikkerhets skyld kan du ta en ny pose utenpå for å være sikker på at posen ikke lekker, eller legge posen over i et fat/bolle. Posen bør snus og vendes på en gang i mellom.
Ved bruk av pose til marinering oppnår man at marinaden dekker alt kjøttet og man slipper å søle til kopper og kar.
De lekreste grilloppskriftene finner du her
Gode tips
Noen gode tips for marineringen og grillingen er verdt å få med seg på veien.
• Enkelte av marinadene inneholder sukker (tomatpuré, honning, el). Dette kan lett brenne seg ved grilling, og du bør derfor tørke godt av kjøttet før grilling og heller pensle på marinaden de siste par minuttene av grilltiden.
• Skal du marinere kjøttstykker med svor eller fettrand er det lurt å skjære noen kutt i dette slik at marinaden kommer godt inn og kjøttet ikke krøller seg ved grilling.
• Marinaden du har til overs kan godt brukes som base for en saus eller som dippsaus. Vær dog oppmerksom på at marinader du har brukt til kylling skal varmes opp før du spiser den.