Drikke
Lekre toscanske viner til høstkosen

Lekre toscanske viner til høstkosen

Disse rødvinene kommer til å bli dine nye favoritter denne høsten. Perfekt til så vel lam som vilt.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2007 (93918) er en usedvanlig lekker vin med stor god munnfølelse, flott friskhet, nydelig moden frukt og stor mykhet. En vin som smaker himmelsk i dag til smaksrike retter med lam eller vilt, men som tåler fint minst ti års lagring.

Stor friskhet

Også lillebror Monteraponi Chianti classico 2009 (93919) er forførende silkemyk og kompleks med god friskhet og godt lagringspotensial.

Førstnevnte kommer fra en enkeltvinmark, Il Campitello, med sørøstlig eksponering ved 470 m.o.h., hvilket forklarer den gode friskheten.

Les mer om Chianti Classico

Den andre er en blanding av druer fra eiendommen som totalt teller 10,5 hektar vinmarker og som alle nyter godt av den samme høye beliggenheten. Det forklarer også den marginale kvalitetsforskjellen på disse to vinene. Det som først og fremst utgjør forskjellen er alderen på vinstokkene, Il Campitello på 1,5 hektar har planter på 30-35 år, resten er yngre.

Økologisk dyrking

Braganti-familien overtok nemlig eiendommen på 1970-tallet og da var den i ytterst dårlig forfatning. Noe vin ble laget i de første årene, men mesteparten av druene ble solgt. Det var først da sønnen i huset, Michele, var ferdig med studiene på begynnelsen av 2000-tallet at det ble fart i sakene.

Siden tidenes morgen - også før Braganti overtok - har Monteraponis vinmarker blitt dyrket etter naturlige prinsipper, uten bruk av plantevernmidler. Siden druene er helt rene, tilsettes heller ikke gjær. Fremstillingen er veldig enkel, først gjæres vinene i store betongkar, for deretter å modnes i slavonske fat på 20-30 hl. Vinene filtreres ikke og har derfor all smaken i behold. Vær derfor oppmerksom på at de kan ha noe bunnfall, så det lønner seg alltid å dekantere slik vin.

Les mer om økologi i Toscana

Monteraponi ser akkurat ut som det eiendommen er, nemlig en tidlig middelaldersborg der den troner over Arbia-dalen i Radda in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico. Mer optimal beliggenhet kan du knapt få når druemiksen er så å si bare sangiovese. Og når jordsmonnet er sammensatt av den for Chianti Classico typiske glimmerskiferen (galestro) og kalkstein (albarese) må det bli god vin.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her