Godbiter i pollisten
Lei Burgund? Her får du mye mer for pengene

Lei Burgund? Her får du mye mer for pengene

Druen er en annen, men få andre gir så langlivede viner som chenin blanc fra Loire.
Aase E. Jacobsen
08 August 2015 - 15:56

Patrick Baudouin Savennières 2011 er en imponerende vin til prisen. Den er ekstremt mineralsk, men byr også på aprikos, sitrus, urter og ikke minst en flott syrestruktur. Dette er vin som holder lenge.

Fra Patrick Baudouins vinmarker.

 Her vises chenin-druens evne til å «suge opp» karakter fra det sterke skiferjordsmonnet i Savennières-appellasjonen. 2011 er dessuten en super årgang for akkurat denne delen av Loire.

Derfor er Savennières så unik

Slike viner lages ikke i store mengder, til det er utbyttene fra de ofte små parsellene altfor små. Men siden Patrick Baudouin har en stor, og ikke minst spennende portefølje å tilby det norske markedet, er det nok av andre godbiter.

Aller best tilgjengelighet er det av Effusion Anjou Blanc 2013 som i denne kjøligere årgangen er en slank, men representativ versjon av tørr chenin blanc fra vulkansk jordsmonn som det også finnes noe av her.

Les Saulaies Anjou 2010 er laget over samme lest, men av druer fra skiferjordsmonn. Mer fylde er det i Le Cornillard Anjou Blanc 2012 får sine druer fra en svært bratt og steinete skifervinmark. Det kjennes på smaken, for den er åpen og rik med typeriktige chenin-toner som aprikos, våt stein, god fruktsødme og bra syre. Og ikke minst et veldig godt lagringspotensial.

Det gjelder i enda større grad Les Gâts Anjou Blanc 2012 som er laget av druer fra inntil svært gamle vinstokker som vokser i skiferjordsmonn.

Det finnes enda flere viner fra Patrick Baudouin, men det er bare disse som er i Norge.

 2012 var ikke et toppår for Midt-Loire sine juveler, nemlig edelråtevinene. Det var derimot 2005 som ga druer med veldig høy konsentrasjon, god syre og rikelig med botrytis. Det kommer til uttrykk gjennom Maria Juby 2005, en veldig god representant for vinstilen Coteaux du Layon som er en av aller mest levedyktige vinene i hele Loire (og Frankrike, sågar hele verden).

Her kan du lese mer om Coteaux du Layon

Akkurat denne vinen er kalt opp etter Patrick Baudouins oldemor som etablerte vingården på 1920-tallet. Det finnes derfor veldig mye gamle vinstokker blant dagens 10 hektar med chenin blanc. Men Patrick som overtok i 1990, har utvidet arealet siden den gang.

Parsellen i Savennières ble overtatt og plantet i 2009. Men druene til den omtalte 2011-utgaven er laget av kjøpte druer fra naboparsellene, i påvente av at egne vinstokker skal bli voksne nok.

Felles for alle vinmarker, enten de har vært i familiens besittelse siden starten, eller er kommet til etter hvert, er at de dyrkes etter økologiske prinsipper. Samtlige viner spontangjæres for maksimalt terroir-uttrykk, og bruken av svovel er minimal.

Den kanskje fremste «terroiristen» av alle møter du her

Som ser hør og bør lager Patrick Baudouin også rødvin. Les Coteaux d’Ardenay 2011 er en typisk vin for området, med cabernet franc som hoveddrue. Robust med moderat alkohol og tydelig naturvinpreg, men som vinner mye på å helles i en karaffel.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her