Du har sikkert hørt før hvor heldige vi er som har tilgang til så mange gode råvarer her i Norge, og dette er ikke minst sant når det gjelder egg og hvitt kjøtt.
Norge, Sverige og Finland har trolig verdens tryggeste kylling og kalkun. Takket være vårt kalde klima, de små gårdsbrukene og veldig gode kontroller har vi ikke hatt et eneste tilfelle av salmonella her til lands som stammer fra norsk kylling eller kalkun.
Se alle de deilige oppskriftene på kylling her
17 kilo pr. person
Så mye hvitt kjøtt setter faktisk hver og en av oss til livs hvert år. Det er en god økning siden 1990 da årlig forbruk ikke var på fem kilo pr person, mens vi i 1960 ikke spiste mer enn én kilo hvitt kjøtt hver oss.
Mye av grunnen til at forbruket vårt øker er selvfølgelig at du nå kan finne gode produkter så vel ferske som frosne i enhver butikk liten som stor.
Det skal heller ikke stikkes under en stol at de helsemessige fordelene ved det hvite kjøttet nok har spilt en viss rolle også.
Behandle kyllingen riktig
Fersk kylling skal settes rett inn i kjøleskap etter handleturen, og er holdbare til datostemplingen hvis du ikke åpner pakken.
Kylling som er tatt ut av pakningen bør brukes innen to - tre dager.
Fryste kyllingprodukter bør brukes innen fire måneder, mens storebroren kalkunen er magrere og har en holdbarhet på opp mot ett år i frossen tilstand.
Prøv disse fristende oppskriftene med kalkun
Saftig, nygrillet kylling med sprøtt skinn og en deilig krydret smak kan få tennene til å løpe i vann på noen og enhver.
Hel kylling - ingen problemer
Det er heller ikke vanskelig å lage selv hjemme, eller du kan dele opp kyllingen i serveringsstykker.
Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv.
Kylling delt i 4: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.
Kylling delt i 8: Lårene deles best ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. Bryststykket deles bare over på midten.
Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet og låret er løst.
Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbenet og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebenet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra.
Gode oppskrifter
Det er nesten ikke den ting du ikke kan lage med kylling, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn nesten 400 oppskrifter med kylling.