Mat
Lær alt om kylling her

Lær alt om kylling her

Kylling er manges favoritt, og vi spiser mer hvitt kjøtt enn noen sinne. Her følger en rekke gode tips.
11 Februar 2014 - 15:35

Du har sikkert hørt før hvor heldige vi er som har tilgang til så mange gode råvarer her i Norge, og dette er ikke minst sant når det gjelder egg og hvitt kjøtt.

Norge, Sverige og Finland har trolig verdens tryggeste kylling og kalkun. Takket være vårt kalde klima, de små gårdsbrukene og veldig gode kontroller har vi ikke hatt et eneste tilfelle av salmonella her til lands som stammer fra norsk kylling eller kalkun.

Se alle de deilige oppskriftene på kylling her

17 kilo pr. person
Så mye hvitt kjøtt setter faktisk hver og en av oss til livs hvert år. Det er en god økning siden 1990 da årlig forbruk ikke var på fem kilo pr person, mens vi i 1960 ikke spiste mer enn én kilo hvitt kjøtt hver oss.

Mye av grunnen til at forbruket vårt øker er selvfølgelig at du nå kan finne gode produkter så vel ferske som frosne i enhver butikk liten som stor.

Det skal heller ikke stikkes under en stol at de helsemessige fordelene ved det hvite kjøttet nok har spilt en viss rolle også.

Behandle kyllingen riktig
Fersk kylling skal settes rett inn i kjøleskap etter handleturen, og er holdbare til datostemplingen hvis du ikke åpner pakken.

Kylling som er tatt ut av pakningen bør brukes innen to - tre dager.

Fryste kyllingprodukter bør brukes innen fire måneder, mens storebroren kalkunen er magrere og har en holdbarhet på opp mot ett år i frossen tilstand.

Prøv disse fristende oppskriftene med kalkun

Saftig, nygrillet kylling med sprøtt skinn og en deilig krydret smak kan få tennene til å løpe i vann på noen og enhver.

Hel kylling - ingen problemer
Det er heller ikke vanskelig å lage selv hjemme, eller du kan dele opp kyllingen i serveringsstykker.

Det er ikke vanskelig å dele en kylling, men for at resultatet skal bli best mulig, bør du ha en skarp, spiss kniv.

En god saks kan også brukes. Det er ikke nødvendig å gå til anskaffelse av en fuglesaks.
 
Kylling delt i 2: Skjær ned langs brystbenet, brett godt ut og skjær langs ryggbenet på begge sider.

Kylling delt i 4: Del der det er naturlig mellom bryst og lår.

Kylling delt i 8: Lårene deles best ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. Bryststykket deles bare over på midten.

Utskjæring av lår: Press låret ut fra skroget til leddet knekker. Del over leddet og låret er løst.

Utskjæring av brystfilet: Ta utgangspunkt i en hel, rå kylling. Skjær et snitt langs brystbenet og la kniven følge skroget ned mot vingen. Lag et snitt som går over vingebenet, slik at brystfileten lett kan skjæres fra.

Gode oppskrifter
Det er nesten ikke den ting du ikke kan lage med kylling, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn nesten 400 oppskrifter med kylling.

For å gjøre det lettere for deg å finne din favorittoppskrift, har vi laget en egen artikkel med de forskjellige delene av kyllingen med tilhørende fristende oppskrifter. Du finner artikkelen her
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her