Drikke
Kupp til vinkjelleren

Kupp til vinkjelleren

Chenin blanc fra Loire-appellasjonen Vouvray er blant de beste vinkjøpene i verden. Og noen av de mest lagringsdyktige vinene som finnes.
Aase E. Jacobsen
06 September 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Domaine Huet er stjerne i Vouvray-appellasjonen, men det gir seg ikke utsalg i prisene. For så fantastisk god vin for drøyt to hundre kroner som du får her, skal du lete lenge etter.

Helt fra den rimeligste Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012 (99468) som er imponerende på alle måter med strålende mineralkarakter, flott konsentrasjon og lekker syrefriskhet. Et vinfølge til gode sjømatretter som flere bør oppdage. Og som er en veldig prisgunstig og ikke minst levedyktig kandidat til vinkjelleren.

Rett på kalksteinen

Mer av alt får du på neste nivå, Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011 (99462) og Dom. Huet Le Mont Sec 2011 (99459), er begge uttrykk for enkeltvinmarker. Den første gir et veldig stofflig og mineralsk sådant, den andre er mer blomsteraktig, veldig konsentrert med fin fruktsødme. Derfor passer den første best til gode skalldyrretter, mens den andre også kan gå til lyst kjøtt.

Forskjellen på de tre er altså å finne i vinmarkene. Den første kommer fra en vinmark med et dypt og litt tungt leir- og kalkholdig jordsmonn med overvekt av brunleire. Dette gir noe rundere viner enn Le Clos du Bourg som bidrar med stor kraft. Her er det øvre jordlaget veldig tynt og vinplantene vokser nærmest direkte på kalksteinen. Derfor er denne vinen den mest mineralske av de tre. Midt mellom de to er Le Mont som er en steinete vinmark med grønnleire og mye silisum. Resultatet er en veldig elegant og floral vin.

Les mer om jordsmonnet i Loire her

Halvtørr chenin blanc på dette kvalitetsnivået er et must for en hver god vinkjeller. For dette er viner som holder lengre enn de fleste vinkjellereiere. Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007 (99463) er fantastisk allerede nå til ost på grunn av den store aprikosfruktigheten, men legg den innerst i kjelleren og vær tålmodig for denne type vin byr alltid på positive smaksopplevelser.

Les mer om søt Loire-vin her

Hos Domaine Huet jobbes det veldig tradisjonelt, men ikke gammeldags, for gjæringen er temperaturkontrollert og finner sted i stål. Vinene får beholde all syre gjennom at den malolaktiske gjæringen stoppes. Utover det er det ingen hemmeligheter. Alt ligger i druematerialet og terroiret i Huets vinmarker.

Ung arvtaker

Domaine Huet ble etablert i 1928 av Victor Huet og sønnen Gaston. Men det er særlig under svigersønnen til Gaston, Noël Pinguet, som har laget vinen siden 1976, at Huet er blitt virkelig berømt. Derfor kom det som en stor overraskelse at han trakk seg tidligere i år. Mens det ble antydet at avgangen var på grunn av en uoverenskomst med eieren, Anthony Hwang, ble dette bestemt avvist av Pinguet selv som rett og slett ønsket å pensjonere seg.

Han og kona sitter fortsatt på 20 prosent av aksjene i eiendommen. Men siden ingen i familien Pinguet/Huet var interessert i driften, involverte Pinguet den unge Benjamin Joliveau, sønnen til en venn og kollega. Joliveau har jobbet side om side med Pinguet siden 2009 og er derfor godt trent i den regjerende filosofien som har brakt Huet opp i verdensklasse.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her