Drikke
Kule naturviner fra Sør-Spania

Kule naturviner fra Sør-Spania

Disse vinene imponerer tatt i betraktning hvor de kommer fra. Og det med lite spanske druer.
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Alle som har vært i Sør-Spania vet hvor varmt det kan bli, selv oppe i fjellsidene rundt Ronda hvor Friedrich Schatz holder til.

At området likevel evner å produsere viner med raffinement, dybde og ikke minst friskhet, skyldes at høyden over havet (600 m.o.h.) skaper nødvendig avkjøling og hvile for druene nattestid. Hvilket er nødvendig for en balanse mellom syre og sukker i druene.

Imponerende petit verdot

Biodynamisk dyrking og en veldig naturlig tilnærming i vinkjelleren uten bruk av hjelpemidler bidrar også til å skape sunne druer og viner.
Schatz’ beste vin, Schatz T Petit Verdot 2007 (4007), demonstrerer det til fulle.

Les mer om petit verdot

En fyldig vin med deilig syre og imponerende god frukt samt god fasthet. Sjelden har jeg smakt petit verdot så innbydende som her. Mens den sliter med å bli moden, og dermed ofte bidrar med grønne aromaer, i sitt «hjemland» Bordeaux, oppnår den perfekt modning her.

Tyskinspirert

Veldig kul, om enn i en annen støpning, er Schatz A Finca Sanguijuela 2007 (4015). Også her er druevalget franskinspirert med et spansk lett innslag. En fast og jordsmonnspreget vin som må ha mat, gjerne grillet saftig kjøtt eller også vilt.

Finn gode retter til disse vinene

Schatz’ mest spesielle vin når det kommer til drue er Schatz H Acinipo 2003 (4017). Den er nemlig laget av lemberger, også kjent som blaufränkisch (Østerrike) og kékfrankos (Ungarn).

Pattegis eller lam

Årsaken til at en så germannisk drue har forvillet seg i de andalusiske fjell er at Schatz opprinnelig kommer fra Württemberg i Sør-Tyskland.

Denne herlige vinen passer imidlertid perfekt til en spansk spesialitet, nemlig grillet pattegris. Men ovnsstekt eller grillet lam duger også veldig godt.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her