Drikke
Kule naturviner fra Sør-Spania

Kule naturviner fra Sør-Spania

Disse vinene imponerer tatt i betraktning hvor de kommer fra. Og det med lite spanske druer.
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Alle som har vært i Sør-Spania vet hvor varmt det kan bli, selv oppe i fjellsidene rundt Ronda hvor Friedrich Schatz holder til.

At området likevel evner å produsere viner med raffinement, dybde og ikke minst friskhet, skyldes at høyden over havet (600 m.o.h.) skaper nødvendig avkjøling og hvile for druene nattestid. Hvilket er nødvendig for en balanse mellom syre og sukker i druene.

Imponerende petit verdot

Biodynamisk dyrking og en veldig naturlig tilnærming i vinkjelleren uten bruk av hjelpemidler bidrar også til å skape sunne druer og viner.
Schatz’ beste vin, Schatz T Petit Verdot 2007 (4007), demonstrerer det til fulle.

Les mer om petit verdot

En fyldig vin med deilig syre og imponerende god frukt samt god fasthet. Sjelden har jeg smakt petit verdot så innbydende som her. Mens den sliter med å bli moden, og dermed ofte bidrar med grønne aromaer, i sitt «hjemland» Bordeaux, oppnår den perfekt modning her.

Tyskinspirert

Veldig kul, om enn i en annen støpning, er Schatz A Finca Sanguijuela 2007 (4015). Også her er druevalget franskinspirert med et spansk lett innslag. En fast og jordsmonnspreget vin som må ha mat, gjerne grillet saftig kjøtt eller også vilt.

Finn gode retter til disse vinene

Schatz’ mest spesielle vin når det kommer til drue er Schatz H Acinipo 2003 (4017). Den er nemlig laget av lemberger, også kjent som blaufränkisch (Østerrike) og kékfrankos (Ungarn).

Pattegis eller lam

Årsaken til at en så germannisk drue har forvillet seg i de andalusiske fjell er at Schatz opprinnelig kommer fra Württemberg i Sør-Tyskland.

Denne herlige vinen passer imidlertid perfekt til en spansk spesialitet, nemlig grillet pattegris. Men ovnsstekt eller grillet lam duger også veldig godt.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her