Klar for et nytt forhold?

Alle vil ha barolo eller barbaresco i glasset, men gattinara er det altfor få som har et kjærlighetsforhold til.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

 Jeg har det, og Antoniolo er storfavoritten. Dessuten er Antoniolo Gattinara 2006 (42614) å få i de fleste polutsalg, og det er en god trøst i disse stressende førjulstider. Elegansen og friskheten er dens store styrke sammen med en god fasthet fra både topp syre og fine slanke tanniner.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

En allerede deilig men fortsatt lovende vin for de neste seks-sju årene. Best av alt er at den kan nytes til det meste - alt fra så vel pasta eller kveldskos med spekemat til et saftig stykke kjøtt. Dessuten er den nydelig alene. Husk bare at den trenger et glass med god plass for at den skal vise frem alle sine attributter.

Spiser av tåken
Dette er laveste nivå hos Antoniolo, som i dag drives av Rosanna Antoniolo og hennes "barn" Alberto og Lorella. Siden 70-tallet har familien isolert druer fra noen parseller og disse enkeltvinmark-vinene byr ikke overraskende på enda mer kompleksitet.

Årsaken til at gattinara kan hevde seg i samme klasse som de to øvrige nebbiolo-storhetene, er på den ene siden selve stilen og på den andre siden historisk. Gattinara er på sitt beste svært innsmigrende, nærmest sensuell, og med en usedvanlig frisk syre samt slankere tanninstruktur til nebbiolo å være. Men uten at det går utover lagringsevnen - heller tvert om.

For i tidligere tider var gattinara mer ettertraktet enn både barolo og barbaresco. Mye på grunn av at området hadde et langt større vinmarksareal enn de to andre som ligger lenger sør i Piemonte, og dessuten lavere i terrenget. Men også fordi vinstilens renommé er gammelt og godt. Allerede i det første århundret omtaler Plinius den eldre uva spinea, trolig det samme som spanna (det lokale navnet for nebbiolo), som "druen som spiser av tåken" (quae sola alitur nebulis). Og nettopp tåken som er så typisk for den kuperte delen av Piemonte, er det som har gitt navn til nebbiolo.

Går mot gullalder
Gattinaras topografi og beliggenhet gjør at høyden og temperaturen har vært en utfordring i kjøligere årganger. Derfor ble nebbiolo blandet med bonarda eller vespolina for å mykne inntrykket. Antoniolo bruker imidlertid bare nebbiolo. Og de nye reglene som ble innført i 1990 da gattinara fikk DOCG-status, reduserte muligheten til å bruke de andre druene vesentlig. Samtidig som utbyttebegrensingen ble strengere.

Klimaendringene jobber dessuten for at gattinara går mot en gullalder. For mens Langhe trues av stilendring takket være økte gjennomsnittstemperaturer, gjør de åslandskapet hvor gattinara kommer fra mer klimatisk optimalt. Men gattinara vil for alltid være en miniputt i nebbiolosammenheng med sine rundt 100 hektar. Da er vi heldige her til lands som har så vidt godt utvalg av de beste produsentene, for Travaglinis gattinaraer er også vel verd å lukte på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her